PROTEST LA TERMOCENTRALA MINTIA 25 de lideri sindicali şi angajaţi au declarat greva foamei

Ioana Dogaru
Companii / 21 martie 2016

Actualizare 14:11 Ministrul Energiei: "Nu există nicio soluţie politică pentru Complexul Energetic Hunedoara"

Salvarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu ţine de nicio decizie politică, iar soluţiile tehnice pot veni doar din profesionalismul celor din interiorul companiei, inclusiv a sindicatelor, a declarat astăzi ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

"Pentru mine, două lucruri sunt importante: că există un raport asupra cauzelor insolvenţei şi încurajarea mea către administratorul judiciar este să-şi ducă munca până la capăt, să ia acele măsuri care decurg din concluziile care au fost identificate acolo, inclusiv să transmită tuturor instituţiilor unde are de transmis documente. Acest raport vine în urma unei analize a documentelor societăţii, făcând o analiză foarte concretă", a spus ministrul, la o dezbatere pe tema viitoarei strategii energetice, potrivit Agerpres.

El a menţionat că, pentru România, cărbunele rămâne esenţial pentru securitatea energetică naţională.

Întrebat care este opinia sa cu privire la propunerea administratorului judiciar ca datoria către stat a CEH să fie ştearsă, ministrul a răspuns: "Sunt un adept al reorganizării şi restructurării companiilor care trebuie reorganizate şi restructurate. M-aţi întrebat cum vom face acest lucru, dar este prematur de spus. Acest raport al cauzelor insolvenţei arată nişte aspecte pe care nu le putem nega şi de care trebuie să ne ocupăm: management prost, decizii proaste în trecut, decizii discutabile chiar din punct de vedere al legalităţii, iar aceste cauze trebuie înlăturate. Care este calea cea mai bună pentru a restructura este un lucru care necesită o analiză în continuare".

El a subliniat faptul că situaţia nu se va rezolva printr-o soluţie politică.

"Nu există nicio soluţie politică acolo, nu cred că putem face altceva decât să ne facem meseria, s-o facem cu profesionalism şi să respectăm atribuţiile fiecăruia. Directori de societăţi avem? Avem. Aştept să-şi facă datoria. Aştept să gestioneze business-ul acelei companii aşa cum se cuvine. Avem un administrator judiciar care are nişte lucruri de făcut, care a făcut o analiză aşa cum îi cere legea, în termenul pe care îl cere legea, care trebuie să prezinte creditorilor acele rezultate şi care, pentru a proteja această companie, trebuie să ia nişte măsuri. Aştept să le ia. Nu vă aşteptaţi ca Ministerul Energiei să fie un factor impasibil, dar aştept, aşa cum am cerut-o de fiecare dată, ca şi ceilalţi, toţi cei implicaţi, să-şi facă datoria. Singurul lucru care ne duce către soluţia corectă este profesionalismul", a susţinut Grigorescu.

Ministrul a făcut apel la încetarea zvonurilor pe marginea acestui subiect, zvonuri care pot duce la dramatizarea situaţiei.

"Sigur că situaţia este extrem de complicată, dar acest lucru mi l-am asumat şi, împreună cu mine, şi l-au asumat şi colegii mei încă din 17 noiembrie. Îmi doresc foarte mult ca toată lumea să-şi facă datoria - şi ministerul, şi colegii din conducerea companiei, şi administratorul judiciar şi oricine trebuie să şi-o facă acolo. Şi să încetăm cu zvonuri şi cu exacerbarea unor chestiuni care nu au niciun fundament. Până la urmă, cred că ceea ce am spus că facem prima dată, şi nume că ne asigurăm că pe această societate nu se pune lacăt, am şi făcut. Pas cu pas, mergem mai departe, fiecare făcându-şi datoria. Inclusiv colegii din sindicat, pentru că nu cred că putem face restructurări fără să avem un dialog. Soluţiile tehnice vin din interiorul companiei, de la oamenii care lucrează de zeci de ani acolo. Dacă nu, o să găsim pe alţii care pot să facă acest lucru", a mai spus Grigorescu.

Concret, administratorul judiciar, firma GMC SPRL, propune, în raportul privind cauzele insolvenţei, "compensarea datoriilor către statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, prin preluarea în contul creanţei a exploatărilor miniere, în cuantumul rezultat în urma unui raport de evaluare, exploatări ce se pot constitui apoi ca o societate de închidere a minelor beneficiind de ajutor de stat, cel puţin până în 2018".

Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice.

Această propunere va fi evaluată de Adunarea Creditorilor, care va decide cu privire la planul de restructurare.

"Bineînţeles, toate acestea s-ar putea realiza numai dacă CEH va rezista şi nu va intra în faliment direct în perioada de observaţie, fără a mai ajunge la implementarea unui plan de reorganizare. Iar aceasta se poate face doar printr-o restructurare masivă a tuturor compartimentelor societăţii, prin reducerea la strictul necesar a tuturor cheltuielilor, atât a celor materiale, cât mai ales a celor cu muncă vie, acestea din urmă atât prin eliminarea din organigrame a tuturor posturilor inutile şi care nu au legătură cu producţia cât şi prin ajustarea drastică a salariilor", se mai arată în raportul administratorului.

(S.A.)

-------------

Un număr de 25 de lideri sindicali şi angajaţi de la termocentrala Mintia au intrat luni dimineaţa în greva foamei, în faţa sediului administrativ, solicitând demisia conducerii companiei, pe care o acuză de faptul că a dus societatea la starea de insolvenţă de acum, informează Agerpres.

În paralel, în curtea termocentralei peste 100 de angajaţi au declanşat un protest spontan încă de la prima oră de program.

"Suntem 25 de oameni în greva foamei, toţi liderii de sindicat şi alţi angajaţi. Cerem să se facă, de urgenţă, acorduri cu fiecare sindicat legal constituit, cerem demisia conducerii complexului, inclusiv a consilierilor, pentru că din cauza lor suntem în această situaţie", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan.

Potrivit acestuia, oamenii sunt nemulţumiţi şi de faptul că firma de insolvenţă desemnată ca administrator special al CEH a denunţat unilateral contractul colectiv de muncă şi cer reglementarea acestei situaţii.

În plus, se solicită anularea unei decizii a conducerii CEH prin care personalul din termocentralele Mintia şi Paroşeni este trimis, prin rotaţie, în şomaj tehnic, energeticienii apreciind că hotărârea ar trebui aplicată şi în sectorul minier, neafectat de această măsură.

În acest context, energeticienii cer separarea "de urgenţă" a activităţii de minerit de cea de producere a energiei electrice, susţinând că prin aplicarea unei asemenea măsuri se respectă şi o cerinţă a Comisiei Europene formulată după ce compania a beneficiat de un ajutor financiar din partea statului pentru achiziţia de certificate verzi.

"Până nu vor fi demişi cei din conducerea complexului, nu vom pleca de aici. Am protestat, am fost la Prefectură, am fost la Comisia de Dialog Social, am fost la Ministerul Energiei. Nu mai putem", a conchis liderul sindical.

Contractul colectiv de muncă al angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost denunţat joi, 17 martie, de administratorul judiciar al companiei, în condiţiile în care societatea se află în procedură de insolvenţă. Potrivit unui comunicat al CEH, relaţiile de muncă dintre salariaţi şi angajator urmează să se deruleze în baza prevederilor din contractele individuale de muncă.

Conducerea CEH precizează că beneficiile şi sporurile stipulate expres - valoric şi procentual - în cadrul contractelor individuale de muncă nu vor fi afectate. Compania mai arată că, în cel mai scurt timp, va demara negocierea unui nou contract de muncă.

CEH numără circa 6.300 de salariaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Compania are datorii de peste 1,2 miliarde de lei şi se află în procedură de insolvenţă din data de 7 ianuarie, conform unei hotărâri luate de Tribunalul Hunedoara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb