PROTESTÂND ÎMPOTRIVA PROIECTULUI PENTRU REVIZUIREA DIRECTIVEI ÎN VIGOARE Comercianţii de tutun au pichetat sediile autorităţilor europene

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 24 ianuarie 2013

Comercianţii de tutun au pichetat sediile autorităţilor europene

Retailerii: "Reglementările propuse pun în pericol 25.000 de locuri de muncă"

Câteva mii de comercianţi din industria tutunului au pichetat, marţi, sediile autorităţilor din Uniunea Europeană, protestând împotriva reglementărilor pe care le presupune proiectul pentru revizuirea Directivei pe Tutun (37/2001), ce urmează să intre în vigoare, potrivit presei străine.

Protestatarii care au mărşăluit la Bruxelles au venit din ţări ca Aus-tria, Germania, Polonia, cea mai mare parte provenind din Franţa şi Italia, aceştia expri-mân-du-şi nemulţumirile faţă de măsurile care fac referire la comercianţii cu amănuntul.

Protestul care a avut loc zilele trecute la Bruxelles nu este prima acţiune de acest gen, care are loc la nivel european şi în care reprezentanţii sectorului tutunului protestează faţă de această iniţiativă.

"Bruxelles este lovit la reţelele de distribuţie oficiale, în timp ce nu se face nimic împotriva contrabandei", consideră Pascal Montredon, preşedintele adjunct al Confederaţiei Europene a Comercianţilor de Tutun (CEDT), care conduce filiala franceză.

Potrivit domniei sale, ar trebui interzise vânzările de ţigări pe internet şi oprită creşterea continuă a preţului la ţigări, în unele ţări.

Retailerii susţin că noile reglementări pun în pericol 25.000 de locuri de muncă. Comercianţii spun că-şi vor închide magazinele, pentru că nu vor mai putea vinde produsele atâta vreme cât pachetele de ţigări nu vor mai fi expuse, după ce vor fi aprobate modificările prevăzute.

Comisia Europeană a adoptat propunerea de revizuire a Directivei Europene privind Produsele din Tutun (TPD) în luna decembrie a anului trecut. În prezent, iniţiativa se află în analiză la Parlamentul European şi Consiliul European, aceasta putând suferi modificări. Parlamentele statelor membre pot, de asemenea, examina propunerea şi pot trimite oficial comentarii şi amendamente. Reprezentanţii Comisiei Europene au declarat că se aşteaptă ca propunerea pentru revizuirea Directivei pe Tutun să fie adoptată în 2014 şi să intre în vigoare în perioada 2015-2016.

Actul legislativ propus prevede norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun.

Iniţiativa face referire la fabricarea, prezentarea şi comercializarea produselor din tutun în statele membre UE şi vizează alinierea legislaţiilor, reglementărilor şi prevederilor administrative ale statelor membre UE cu privire la nivelul maxim de gudron, nicotină şi monoxid de carbon al ţigaretelor, folosirea avertis-mentelor de sănătate şi a altor informaţii pe ambalajul produselor din tutun.

Astfel, proiectul vizează adoptarea unor măsuri precum introducerea ambalajelor generice, interzicerea afişării produselor la punctele de vânzare, mărirea pictogramelor cu avertismente de sănătate de la 30% la 75% din suprafaţa pachetului, stabilirea unei liste comune de ingrediente permise sau interzise pentru utilizare în produsele din tutun, interzicând utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice. Totodată, iniţiativa legislativă reglementează vânzarea transfrontalieră prin Internet şi prevede modalităţi tehnice de combatere a comerţului ilicit, propunând, printre altele, măsuri pentru produsele care nu au fost până în prezent reglementate în mod specific, cum ar fi ţigaretele electronice şi produsele din plante pentru fumat.

Cu ocazia adoptării propunerii de Comisia Europeană, Tonio Borg, comisarul responsabil pentru politica în materie de sănătate şi consumatori, a afirmat: "Am reuşit! CE a promis o propunere privind produsele din tutun până la sfârşitul anului 2012 şi iată că astăzi (n.r. 19.12.2012) o prezint în faţa miniştrilor sănătăţii şi a Parlamentului European. Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumătate dintre utilizatorii săi şi prezintă un grad ridicat de dependenţă. În condiţiile în care 70% dintre fumători încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani, ambiţia propunerii de astăzi este de a face produsele din tutun şi fumatul mai puţin atractive şi de a-i descuraja pe tineri să înceapă să consume produse din tutun".

Jucătorii din domeniu, fie că sunt cultivatori, furnizori de ingrediente, producători sau distribuitori, se simt, însă, ameninţaţi de noile reglementări europene din sectorul tutunului.

Asociaţia Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun şi-a exprimat în mai multe ocazii îngrijorarea cu privire la schimbările preconizate în plan european în sectorul tutunului, prin intermediul unor scrisori des-chise adresate comisarilor europeni Viviane Reding (Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie) şi Dacian Cioloş (Agricultură şi Dezvoltare Rurală).

Potrivit specialiştilor în domeniu, în situaţia de a-şi pierde locul de muncă, dacă vor fi adoptate noile reglementări pe tutun, se află şi peste 400.000 de agricultori, la nivel european.

Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, a precizat, în urmă cu câteva luni: "Din multitudinea de efecte pe care le va genera iniţiativa Direcţiei generale SANCO a Comisiei Europene semnalăm că, prin uniformizarea reţetelor de producţie şi a ambalajelor, se anulează, practic, concurenţa de pe piaţa produselor de tutun şi explozia comerţului ilicit, inclusiv reducerea numărului locurilor de muncă din unităţile de profil şi din reţelele de comercializare. Dacă astăzi comerţul ilicit cu ţigarete în România este comensurat în jurul cifrei de 13%, în condiţiile interzicerii producţiei de ţigarete Menthol şi Slim, activitatea infracţională din acest domeniu poate adăuga încă 18 procente, cât este volumul vânzărilor actuale la respectivele tipuri de ţigarete".

Proiectul legislativ a fost adoptat de CE în urma unei consultări ample a părţilor interesate, inclusiv a unei consultări publice care a generat 85.000 de răspunsuri, în timpul procedurii fiind comandate mai multe studii externe.

Mai mulţi comercianţi de produse din tutun care activează în ţara noastră şi-au exprimat nemulţumirile faţă de măsurile prevăzute în proiectul de revizuire a Directivei Europene pe Tutun. Redăm, mai jos, declaraţiile câtorva dintre retailerii români de profil:

- "Dacă propunerile fostului comisar Dalli ar fi acceptate, acestea ar creşte contrabanda, conducând la pierderi de sute de milioane de euro la bugetul de stat. De asemenea, veniturile celor care comercializea-ză ţigarete ar fi în pericol. Familiile lor ar fi în pericol".

- "Propunerile ar fi ineficiente. Standardizarea pachetelor, folosirea unei singure culori şi a unui singur font comun şi mărunt pentru literele ce alcătuiesc numele ţigaretelor, acoperirea pachetelor cu imagini şocante ar face brandurile de nerecunoscut. Vânzătorilor mei de la magazin le-ar fi foarte greu să găsească brandul dorit de consumatori. Aceasta va duce la creşterea timpului de înmânare a produsului şi la o pierdere de venituri. Consumatorul va cumpăra produse branduite din comerţul ilicit".

- "Interzicerea ţigaretelor slim şi menthol nu va reduce incidenţa fumatului în România. Nivelul contrabandei este unul înalt, iar aceste propuneri nu vor face alt-ceva decât să contribuie la creşterea comerţului ilicit. Ţigaretele slim şi menthol vor fi cumpărate ilegal din state ce nu sunt membre UE".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb