Aproximativ 300 de angajaţi ai "Hellenic Telecommunications Organization" SA (OTE) au blocat, ieri, strada din jurul sediului central al companiei de telefonie, din Atena, protestând faţă de planul de privatizare a acesteia.
În cea de-a doua rundă de proteste din ultimele zile, angajaţii OTE au blocat strada Tritis Septemvriou, în apropiere de centrul capitalei elene. Protestatarii cer executivului să anuleze planul de vânzare a 10% din operatorul de telefonie către "Deutsche Telekom" AG.
Conform informaţiilor apărute recent, în presa internaţională, guvernul de la Atena a contactat pentru vânzare compania "Deutsche Telekom", care deţine 30% din OTE. Guvernul elen controlează 20% din OTE şi intenţionează să activeze o opţiune "put" privind vânzarea către OTE.
"Deutsche Telekom" a primit înştiinţarea în acest sens şi a anunţat că va lansa negocieri cu OTE. Preţul tranzacţiei ar putea fi de aproximativ 400 de milioane de euro.
OTE este cel mai mare operator de telefonie din Balcani, care are 30.000 de salariaţi în Albania, Bulgaria, România şi Serbia.
Săptămâna trecută, guvernul elen a aprobat un plan de vânzare accelerată a activelor de stat şi reduceri de cheltuieli publice în sumă de 6 miliarde euro, în vederea obţinerii extinderii ajutorului extern. Cabinetul condus de premierul George Papandreou a aprobat vânzarea participaţiei deţinute la OTE până la finele lunii iunie, a deţinerilor de la companiile "Public Power Corp" SA şi "Hellenic Postbank" SA, precum şi a celor de la porturile naţionale.
Participaţiile statului la cele trei companii au o valoare de piaţă de peste 2 miliarde euro. Programul de privatizări menit să reducă datoriile Greciei însumează 50 miliarde euro.
În luna februarie, OTE a anunţat reduceri de cheltuieli în sumă de 32 de milioane de euro.