PROTOCOL DE COLABORARE ÎNTRE ASE ŞI ARB Gheţea: "Este nevoie de educaţie în sistemul bancar"

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 ianuarie 2015

Gheţea: "Este nevoie de educaţie în sistemul bancar"

În sistemul bancar este nevoie de specializare şi educaţie, aşa cum şi în rândul persoanelor fizice şi în mediul antreprenorial se simte aceeaşi nevoie, a spus, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), care a semnat un protocol de colaborare cu Academia de Studii Economice.

Obiectivul strategic al acestui protocol este crearea unei platforme comune, între mediul academic economic şi sistemul bancar românesc, de promovare pentru publicul larg a informaţiilor de natură financiar-bancară ce permit asumarea corespunzătoare a drepturilor, obligaţiilor şi riscurilor de natură financiară.

În cadrul evenimentului de ieri, Radu Gheţea a menţionat, printre altele, că, în perioada 2005-2006, au fost angajaţi în bănci foarte mulţi tineri insuficient şcolarizaţi.

Recâştigarea încrederii în sistemul financiar nu poate veni fără întărirea disciplinei financiare, a subliniat domnia sa, declarând: "Asistăm la un pachet de reglementări europene care impun o mai mare transparenţă în activitatea de creditare. Considerăm că reglementarea este insuficientă fără o informare corespunzătoare, astfel că educaţia financiară şi, implicit, conştientizarea ar trebui să câştige prioritate. Impactul pe termen lung al promovării educaţiei financiare, alături de mediul academic, constă în reducerea numărului persoanelor excluse social, consumatori informaţi sistematic şi protejaţi, creşterea surselor de creditare care vor contribui la dezvoltarea economică a României şi la stabilitatea sistemului bancar".

Pavel Năstase, rectorul ASE, a menţionat că, în ciuda impresiei care s-a creat, potrivit căreia învăţământul românesc nu este de calitate şi că pleacă studenţii în alte ţări, la ASE gradul de angajabilitate este de peste 80%. "La bază avem parteneriate cu mediul economico-financiar", a spus domnia sa.

Domnul Năstase a ţinut să precizeze că există o tendinţă ca asociaţiile de profil să certifice profesional absolvenţii, (certificarea profesională fiind diferită de cea academică), Academia nefiind confortabilă cu acest lucru. "Aici este rolul parteneriatului. Să facem şi noi şi ei un pas şi să ne intersectăm, să găsim soluţiile optime pentru pregătirea studenţilor", a opinat rectorul ASE.

Specialiştii din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi cei ai sistemului bancar autohton vor iniţia o serie de evenimente comune dedicate promovării unui comportament economico financiar adecvat în rândul populaţiei, dar şi în rândul viitorilor bancheri, actualmente studenţi şi masteranzi, după cum a anunţat Radu Graţian Gheţea.

Protocolul de cooperare a fost semnat la ASE, în cadrul seminarului "Impactul educaţiei financiare în dezvoltarea economică a României".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Presedintele asociatiei bancherilor romani, reprezentant al unei banci de stat, unul dintre artizanii creditelor in CHF. Cand mohicanii astia comunisti vor disparea, va fi prea tarziu pentru restul.

    Sa recunoasteti ca nu a existat educatie financiara la consilierii bancari este un inceput. Va trebui sa recunoasteti si ca nici acum nu exista asa ceva, sa va asumati acele angajari, sa va asumati comportamentele de facto care s-au petrecut in banci cu manipularea clientilor si, in final, sa va asumati bula CHF. Corect este sa platiti si amenzi zdravene, eventual, daca se va demonstra ca oamenii se incadrau la EUR si le-au fost bagati pe gat CHF. Asta inseamna "banking", nu vanzarea portofoliilor la recuperatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb