• Robert Rekkers, director general BT: "Am avut credite neperformante de 4,8% din portofoliul total, dar am provizionat pentru o proporţie de 6,2%"
• Ioan Cuzman, preşedinte SIF1: Nu este o surpriză, ne aşteptam la asemenea rezultate
"Banca Transilvania" a raportat, ieri, un profit de 61,93 de milioane de lei, după ce a fost nevoită să pună deoparte provizioane de aproape 524 de milioane de lei pentru risc potenţial. Pentru comparaţie, Banca Transilvania a înregistrat, în 2008, un profit net de 398,23 milioane de lei, iar în 2007, de 340,47 milioane de lei.
Anul trecut, Banca Transilvania a obţinut un profit brut operaţional înainte de provizionare de 610 milioane de lei, cu 96% mai mare faţă de 2008.
În acelaşi timp, soldul provizioanelor aferente activităţii de creditare a crescut cu 225%, la 755 milioane de lei.
Deşi provizioanele au diminuat puternic profitul băncii în ultimul an, conducerea BT ezită să dea un termen clar pentru când banii puşi deoparte vor fi eliberaţi.
Robert Rekkers, directorul general al băncii, a declarat, pentru ziarul BURSA:
"Aş vrea şi eu să ştiu când vor fi eliberaţi banii din provizioane, dar acest lucru ţine de mai mulţi factori, precum revigorarea economiei, posibilitatea băncii de a lichida garanţiile colaterale pentru credite etc. Noi am provizionat pentru că suntem prudenţi: de exemplu, creditele neperformante reprezintă 4,8% din portofoliul de credite, însă noi am provizionat pentru o proporţie de 6,2%".
Abordarea prudentă a pieţei şi a clienţilor ar putea să îşi arate utilitatea în primele şase luni din 2010, când directorul general se aşteaptă să vadă o înrăutăţire a condiţiilor economice: "Economia va traversa o perioadă destul de grea în prima jumătate a acestui an. Criza economică nu a trecut şi este posibil ca riscul potenţial pe care l-am luat în considerare la provizionare să se transforme în risc real", ne-a mai spus Robert Rekkers.
Veniturile totale ale Băncii Transilvania au urcat, anul trecut, cu 14%, la 4,89 miliarde lei, comparativ cu încasările totale din 2008, de 4,29 miliarde lei. Totodată, cheltuielile totale au avansat cu 25,7%, la 4,8 miliarde lei.
În acelaşi timp, activele bilanţiere ale băncii au crescut cu 14%, la 19.472 milioane lei.
Raportul credite / depozite era, la finalul anului trecut, de 0,81.
Volumul total al creditelor BT a ajuns în 2009 la 12,17 miliarde lei, din care 58,44% reprezintă credite pentru companii, iar 41,56% sunt credite pentru persoane fizice.
BT are o expunere de sub 4% pe domeniul dezvoltatorilor imobiliari, au precizat, ieri, reprezentanţii băncii.
• Acţiunile TLV au scăzut, ieri, cu 1,87%
Titlurile Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) au închis şedinţa de ieri cu o pierdere de 1,87%, la 2,1 lei/titlu, în condiţiile unui volum de 952.500 de acţiuni.
Paul Brendea, analist la casa de brokeraj "Prime Transaction" consideră că era de aşteptat ca băncile să constituie provizioane, dat fiind faptul că 2009 a fost un an dificil pentru sectorul bancar.
"Totuşi, banca a performat bine anul trecut dacă ne uităm la profitul operaţional care este mai mare decât cel din 2008, în condiţiile în care anul trecut instituţia nu a mai vândut active de talia Asiban, ca în urmă cu doi ani", susţine Paul Brendea, adăugând: "Faptul că rata creditelor neperformante a ajuns la 4,8% la finalul anului arată că banca stă, totuşi, bine din acest punct de vedere, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor fiind redusă în comparaţie cu media sistemului bancar, apreciată la circa 11% la jumătatea lui 2009".
• Rezultatele nu i-au surprins nici pe acţionari
Ioan Cuzman, preşedintele societăţii de inves-tiţii financiare "Banat-Crişana" (SIF1), acţionar minoritar al Băncii Transilvania, a spus, pentru ziarul BURSA, că se aştepta ca banca să înregis-treze un profit mai mic anul trecut, date fiind condiţiile economice.
"Nu este o surpriză. Ne aşteptam la un profit mai mic, era normal să constituie provizioane, trebuie să fim realişti având în vedere evoluţia mediului economic. Săptămâna aceasta vom cere informaţii suplimentare şi vom analiza situaţia", a precizat Ioan Cuzman.
< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=piata_de_capital&articol=74559.html< link2 >Cea mai veche bancă listată, evaluată la 2,28 miliarde lei< link3 >