Puşculiţa PIIGS - 35% din sistemul nostru bancar România, parţial ferită de problemele Greciei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 februarie 2010

România, parţial ferită de problemele Greciei

Lucian Croitoru: Risc redus de contagiune

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României este de părere că dificultăţile ţărilor PIIGS nu vor avea efecte asupra ţării noastre, atât timp cât ne vom menţine coerenţa politicilor.

"Dacă menţinem coerenţa politicilor, riscul de a fi afectaţi prin contagiune este foarte redus", ne-a declarat domnia sa.

Mişu Negriţoiu, ING: Situaţia Greciei - impact limitat asupra ţării noastre

Sentimentul investitorilor - canalul de transmitere a problemelor Greciei

Impactul situaţiei din Grecia asupra ţării noastre ar trebui să fie unul relativ limiat, este de părere Mişu Negriţoiu, CEO ING Bank România, care aduce ca argumente situaţiile macroeconomice ale celor două state, precum şi relaţiile lor comerciale.

Domnul Negriţoiu a precizat că, din punct de vedere macroeconomic, situaţia din Grecia este fundamental diferită de cea din România: "Nivelul datoriei publice ca procent în PIB (standarde UE) este de circa 20% în România şi de circa 120% în Grecia. În plus, noi ne aflăm în proces de corectare a deficitului bugetar de mai mult de un an, în timp ce Grecia abia implementează măsurile de ajustare fiscală. Mai mult, România are finanţarea asigurată în caz de nevoie prin intermediul acordului FMI/UE, în timp ce Grecia nu beneficiază - pentru moment - de un acord de finanţare".

Cum investiţiile străine directe din Grecia în România reprezentau circa 7% din total, la nivelul anului 2008, iar comerţul exterior cu Grecia este, de asemenea, la un nivel scăzut (exporturi sub 2% din total), Mişu Negriţoiu opinează că, din punct de vedere al comerţului, o înrăutăţire a situaţiei din Grecia ar putea afecta România indirect prin impactul pe care l-ar avea asupra zonei euro.

Există, totuşi, un canal de repercutare a problemelor grecilor şi către noi, consideră domnul Negriţioiu, aces-ta fiind sentimentul investitorilor străini faţă de Româ-nia. "O deteriorare a situaţiei din ţările cu probleme (Portugalia, Italia, Iralanda, Grecia, Spania) ar putea afecta negativ percepţia investitorilor faţă de România", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Însă, dacă luăm în calcul aspectele prezentate, România se află practic, pentru moment, într-o situaţie favorabilă si riscul ţării ar trebui să nu crească".

X-Trade Brokers: Pericole potenţiale - afectarea zonei Euro şi retrageri masive în sectorul bancar

"Situaţia din Grecia era cunoscută în momentul în care Fitch a îmbunătăţit, la începutul lunii, perspectiva de rating a României de la negativă la stabilă", precizează Claudiu Cazacu, analist pieţe financiare la X-Trade Brokers. Astfel, având finanţarea asigurată din partea FMI şi cu un deficit prognozat pentru 2010 de sub 6% din PIB, jumătate faţă de cel din Grecia în 2009, România pare a fi cel puţin parţial ferită de un pericol iminent, este de părere analistul citat. Totuşi, domnia sa evidenţiază două efecte "potential negative" (n.r. ale situaţiei din Grecia asupra economiei noastre), şi anume: "1. afectarea economiei zonei Euro ar duce prin canale comerciale la o slăbire a revenirii economice în România bazată pe exporturi; 2. cel puţin la fel de important, băncile greceşti sunt un jucător foarte important în sectorul bancar. Retragerea masivă de fonduri ale acestora, sub presiunea unei nevoi urgente de finanţare în Grecia, ar putea crea probleme sistemului bancar din România".

Deficitele fiscale din ţările PIIGS creează o prăpastie tot mai largă faţă de ţările solide

"Implicaţiile situaţiei fiscale îngrijorătoare din ţările PIIGS se reflectă în principal asupra zonei Euro", ne-a mai spus Claudiu Cazacu. Domnia sa a adăugat: "Semnele de alunecare a deficitelor fiscale în aceste ţări (n.r. PIIGS), pentru care Grecia este un simbol, conduc la îngrijorări în privinţa capacităţii de finanţare a acestora, creând o prăpastie tot mai largă între ţările solide (în principal Franţa şi Germania) şi cele riscante (PIIGS). Efectele negative se văd rapid mai ales în deprecierea Euro, dar ridică, într-o fază ulterioară, semne de întrebare asupra coeziunii şi viabilităţii unităţii monetare europene".

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=banci_asigurari&articol=76347.html< link2 >Puşculiţa PIIGS - 35% din sistemul nostru bancar< link3 >

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb