PwC: România, printre performerii globali în indicele ESCAPE

G.S.
Macroeconomie / 5 februarie 2014

Cele mai multe pieţe emergente au continuat, în ciuda crizei financiare globale, să facă progrese faţă de situaţia din 2007 în încercarea de a evita "capcana veniturilor medii", conform noului indice ESCAPE al PwC, ţara noastră aflându-se printre "performerii globali", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, Polonia, România şi Rusia şi-au îmbunătăţit semnificativ poziţia în indicele PwC Escape începând cu anul 2000. De la începutul crizei financiare din 2007, economiile dezvoltate, cu excepţia Australiei, au scăzut per total în indicele PwC ESCAPE.

"Dacă privim evoluţia economiei României pe termen mai lung, se observă o ascensiune remarcabilă faţă de anul 2000. Acest lucru nu este însă o garanţie că ţara noastră va putea evita < capcana veniturilor medii > pe cap de locuitor şi va face în mod lin saltul către economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect naţional care încurajeze reindustrializarea ţării, atragerea de investiţii străine şi consolidarea capitalului autohton pentru a putea câştiga pariul modernizării", a precizat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.

Potrivit sursei citate, multe state nord-europene au avut performanţe bune în mod constant, conform raportului, inclusiv Suedia (poziţia 1), Elveţia (poziţia 2), Olanda (poziţia 4), Finlanda (poziţia 5) şi Danemarca (poziţia 6). În afara Europei, Singapore ocupă un loc fruntaş (poziţia 3), în timp ce Australia a urcat de pe locul 13 în 2000 pe poziţia 7 în 2012. Malaezia de asemenea a avut o evoluţie bună, urcând de pe poziţia 17 in 2007, pe locul 14 in 2012.

Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au înregistrat regrese în topul pieţelor dezvoltate între 2007 şi 2012, conform raportului. Scăderile cele mai mari au fost înregistrate începând cu 2007 de către economiile puternic afectate de criză din zona Euro - Italia, Spania, Portugalia şi Grecia. În urma acestor modificări, Grecia a ieşit din topul primelor 30 de ţări enumerate în tabelul 2 de mai jos.

"Nici una dintre ţările MINT (Mexic, Indonezia, Nigeria şi Turcia) nu a reuşit să se situeze în top 30, deşi toate au înregistrat progrese începând cu anul 2000", se mai arată în comunicat.

"Capcana veniturilor medii" apare atunci când creşterea unei ţări se plafonează şi în cele din urmă stagnează după ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor, potrivit PwC.

Indicele ESCAPE analizează mai multe ţări, o gamă largă de indicatori şi diverse perioade de timp, folosind date la nivel naţional din surse oficiale, cum ar fi Banca Mondială şi FMI. Există 20 de variabile individuale incluse în indice, fiecare cântărind 5%, pentru a evita ca o variabilă individuală să aibă o influenţă nejustificată asupra rezultatelor generale. Indicele cuprinde 42 dintre cele mai mari economii din lume, reprezentând aproximativ 85% din PIB-ul mondial în 2012. Rezultatele disponibile sunt pe trei ani: anul 2000 ca an de referinţă, 2007 - ultimul an înainte de declanşarea crizei financiare la nivel mondial şi 2012 ca ultimul punct de date disponibile pentru toată gama de indicatori luaţi în considerare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb