Radiocom, pierderi de peste 330 de milioane de lei în ultimii 5 ani

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 8 august 2013

Radiocom, pierderi de peste 330 de milioane de lei în ultimii 5 ani

Dr. Nicolae Oacă: "Radiocom are în portofoliul de investiţii unele proiecte riscante"

Fiind deţinută de stat, compania a putut obţine împrumuturi fără să fie însoţite de planuri de afaceri viabile

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (Radiocom) a înregistrat constant pierderi, din 2008 până în prezent, totalul acestora depăşind 330 de milioane de lei (aproape 75 de milioane de euro), potrivit analizei ziarului BURSA asupra datelor furnizate de Ministerul Finanţelor. Astfel, ultimul an în care Radiocom a avut un rezultat financiar pozitiv a fost 2007, când societatea a înregistrat un profit de 12,8 milioane de lei, iar datoriile se aflau la "doar" 491,9 milioane.

Radiocom este marcă înregistrată a Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii şi un important jucător în domeniul difuzării şi transportului programelor radio şi TV. La sfârşitul anului trecut, compania deţinea peste 2.000 de clienţi, printre care TVR, Radio România, Vodafone, Orange, Cosmote, RCS-RDS, Romtelecom, UPC, Antena 1 sau PRO TV. Radiocom are sediul central în Bucureşti şi sucursale în Timişoara, Cluj şi Iaşi.

În perioada 2000-2007, Radiocom a înregistrat un profit total de peste 35 de milioane de euro, anul 2006 fiind cel mai productiv din acest punct de vedere, cu un total de 19,7 milioane de euro. De asemenea, în perioada menţionată, valoarea afacerilor companiei a crescut de peste două ori, de la 34,7 milioane de euro, în anul 2000, la 89,1 milioane în 2007. În pofida rezultatelor financiare pozitive amintite mai sus, Radiocom a cunoscut şi o spectaculoasă creştere a nivelului datoriilor, acestea crescând de zece ori în doar opt ani. Astfel, de la un total de 14,7 milioane de euro, în anul 2000, acestea au atins pragul de 147 de milioane de euro în 2007.

2008 - Începutul declinului

În pofida faptului că valoarea afacerilor Radiocom, companie administrată de Statul Român, a crescut costant în ultimii ani, faţă de cele 297,2 milioane de lei înregistrate în 2007, declinul rezultatelor financiare a început odată cu venirea crizei economice, în anul 2008. Dacă, la nivelul anului 2007, compania înregistra profit şi număra 2.248 de angajaţi, un an mai târziu, Radiocom a avut pierderi uriaşe, de aproape 98 de milioane de lei (22 de milioane de euro). Pe lângă acestea, nivelul datoriilor companiei a crescut cu 85,5 milioane de lei, atingând totalul de 577,4 milioane, iar numărul angajaţilor companiei a scăzut la 1.971 de salariaţi.

De asemenea, în anul 2009, Radiocom a avut pierderi de 3,3 milioane de euro, iar cifra de afaceri s-a situat la 79 de milioane de euro. Numărul de angajaţi s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel, totalizând 1.968 de salariaţi.

Pierderile Radiocom au crescut, în 2010, până la nivelul de 43,3 milioane de lei (9,7 milioane de euro). De asemenea, datoriile companiei au atins 746 de milioane de lei, iar numărul angajaţilor a scăzut până la 1.915. Un an mai târziu, în 2011, valoarea afacerilor Radiocom a scăzut uşor, până la 331,6 milioane de lei, iar pierderile s-au menţinut la aproximativ la acelaşi nivel, totalizând 44,15 milioane de lei. Totodată, tendinţa de scădere a numărului de angajaţi s-a menţinut, compania plătind lunar, în medie, 1.759 de salariaţi.

Anul trecut, datoriile au fost mai mari decât dublul cifrei de afaceri

La finalul anului trecut, valoarea afacerilor Radiocom a scăzut uşor în comparaţie cu 2011, atingând nivelul de 330,1 milioane de lei. Spre deosebire de anii precedenţi, în 2012, Radiocom a înregistrat o îmbunătăţire a rezultatului financiar. Cu toate acestea, compania a rămas pe pierdere, însă valoarea acesteia s-a diminuat până la 8,9 milioane de lei. Totodată, nivelul datoriilor a scăzut cu aproape 100 de milioane de lei, ajungând la 687,5 milioane de lei, mai mult decât dublul cifrei de afaceri a companiei. La finalul anului 2012, cifra medie a salariaţilor a scăzut la 1.467.

Solicitările ziarului nostru cu privire la situaţia financiară a companiei au rămas fără răspuns din partea Radiocom, până în momentul de faţă.

Dr. Nicolae Oacă: "Proprietatea statului a fost cea care a condus la acumularea acestor datorii uriaşe"

Dr. Nicolae Oacă, consultant telecomunicaţii, ne-a declarat: "De la bun început trebuie menţionat că există o legătură între evoluţia companiei şi structura capitalului social. Altfel spus, proprietatea statului a fost cea care a condus la acumularea acestor datorii uriaşe, urmare a contractării de împrumuturi garantate de stat fără "garanţia pieţei". În mod normal, un împrumut este acordat de o bancă sau consorţiu de bănci numai după examinarea unui plan de afaceri viabil, pentru ca acestea să fie sigure de recuperarea împrumutului. Nu aşa s-a întâmplat cu Radiocom, ale căror cereri de împrumuturi nu au fost însoţite de planuri de afaceri viabile, ci de garanţia statului. Ca atare, împrumuturile nu s-au regăsit în creşterea corespunzătoare a veniturilor pentru a permite plata lor. Cu un astfel de grad de îndatorare, nu se ştie dacă Radiocom se poate califica la concursul pentru alocarea multiplexelor pentru televiziunea digitală terestră, încredinţarea directă fiind dificilă, dacă nu chiar interzisă de către UE".

Domnia sa consideră că, urmare a împrumuturilor garantate, Radiocom are în portofoliul de investiţii unele proiecte riscante. Reţeaua WiMAX este un astfel de proiect, ţinând seama de dezvoltările tehnologice din România - reţele 3G care acoperă întreaga ţară, reţelele 4G care vor veni, reţele de fibră optică, dar mai ales faptul că WiMAX este o tehnologie care a pierdut lupta cu familia GSM-UMTS-LTE. Mai mult, Radiocom a ales o versiune WiMAX învechită - WiMAX fix. În plus, Radiocom a investit şi în televiziunea digitală, fără a avea certitudinea obţinerii licenţei.

Dr. Nicolae Oacă ne-a mai precizat: "Să mai amintim că, preponderent, afacerile Radiocom sunt cu statul - circa 80% din venituri le încasează de la stat, în urma retransmisiei programelor TV şi radio, pentru a avea imaginea unui operator captiv, care se adresează în mică măsură pieţei concurenţiale. Ca atare, creşterea veniturilor din ultimii ani poate fi pusă, în bună parte, pe seama (re)negocierilor cu statul a tarifelor serviciilor prestate - retransmisia programelor TV şi radio la nivel naţional şi mai puţin pe seama unor abilităţi comerciale deosebite. Cu circa 2000 angajaţi, Radiocom are o eficienţă slabă dacă o comparăm cu comunicaţiile mobile, unde primii doi operatori, cu circa 3000 angajaţi fiecare, au afaceri de 800 sau 900 de milioane de euro, sau cu comunicaţiie fixe, unde Romtelecom cu circa 7000 angajaţi are afaceri de peste 600 milioane euro".

SNR oferă televiziune digitală terestră gratuită până în 2015

Conform unei Hotărâri de Guvern, datată la începutul lunii iulie a anului curent, SNR va transmite un număr de 14 posturi TV prin intermediul proiectului televiziunii digitale terestre. În faza iniţială, proiectul va fi implementat gratuit, în Bucureşti şi Sibiu, urmând ca, începând cu luna iunie a anului 2015, serviciul să fie disponibil, la nivel naţional, sub forma unei platforme de televiziune digitală terestră. Concret, cetăţenii pot recepţiona cele 14 posturi de televiziune în mod gratuit, "din eter", cu ajutorul unei simple antene.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb