RADU HANGA (BVB): "Cred că e bine să ne uităm la procesul de aderare la OCDE ca fiind mai important decât destinaţia în sine"

M.C.
Piaţa de Capital / 9 februarie 2023

"Cred că e bine să ne uităm la procesul de aderare la OCDE ca fiind mai important decât destinaţia în sine"

Procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este mult mai important decât destinaţia în sine, pentru că este unul în care învăţăm şi în care vom converge către regulile organizaţiei, a declarat, astăzi, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, conform Agerpres.

"Pentru că s-a atins de mai multe ori subiectul journey versus destination, inclusiv în contextul OCDE, cred că până la urmă faptul că există o destinaţie e sigur astăzi şi la fel de sigur este că această destinaţie se schimbă. Adică inclusiv regulile OCDE nu sunt ceva coborât din cer, sunt nişte reguli care se adaptează. OCDE este o organizaţie care învaţă şi care se schimbă şi ea la rândul ei. Ca urmare, cred că e bine să ne uităm la noi şi la procesul de aderare ca fiind mult mai important decât destinaţia în sine. Adică, cred că suntem într-un proces în care învăţăm şi în care cred că vom converge încet-încet către regulile, care la rândul lor se schimbă, ale organizaţiei", a spus Hanga la evenimentul "Aderarea la OCDE-oportunităţi pentru mediul de afaceri din România".

El a subliniat că, uitându-se la valorile şi priorităţile OCDE, a găsit acolo cel puţin două elemente care au mare legătură cu ceea ce se face la bursă, şi anume promovarea principiilor unei economii de piaţă transparente şi susţinerea unei creşteri economice sustenabile.

"Bursa de Valori Bucureşti exact despre asta este. Este despre susţinerea companiilor româneşti în a creşte, în a se finanţa, în a se dezvolta şi aici e locul în care, până la urmă, se intersectează interesul public, interesul statului român cu interesul companiilor private. Până la urmă, statul român îşi doreşte să aibă companii private cât mai puternice, pentru că companiile sunt contributori la bugetul statului. Dacă construim o piaţă de capital sănătoasă, toată lumea va avea de câştigat. Am făcut paşi importanţi din punctul acesta de vedere. S-a vorbit iarăşi mai devreme despre faptul că accesiunea la OCDE ne va da acces la o altă categorie de investitori, investitori care se uită la spaţiul OCDE. Noi am făcut deja pasul paşi în direcţia aceasta", a precizat preşedintele BVB.

Acesta a reamintit că, în urmă cu doi ani, bursa de la Bucureşti a fost promovată de către FTSE Russell din aria pieţelor de frontieră către zona pieţelor emergente, ceea ce a deschis calea companiilor româneşti către o altă categorie de investitori.

"Ne uităm în continuare la Morgan Stanley Capital International, o altă agenţie care probabil, odată cu listarea Hidroelectrica, pe care o aşteptăm, ne va promova în următorii ani către statutul de piaţă emergentă, din nou deschizând uşa companiilor româneşti către alte canale de finanţare. Lucruri se întâmplă, evoluăm", a adăugat Radu Hanga.

În ceea ce priveşte transparenţa, el a menţionat că o mare parte din companiile de stat sunt listate la bursă, jucători mari din zona de energie, ceea ce "este un mesaj de transparenţă din partea statului român", care, listându-şi companiile, arată că este transparent în relaţia cu investitorii şi, în ultimă instanţă, în relaţia cu cetăţenii români.

Pe partea de guvernanţă corporativă, preşedintele bursei a semnalat că BVB are un ghid care este aplicat de toate companiile listate.

"Deci, vorbind despre principii de guvernanţă corporativă, sunt principii care se aplică de către companiile de stat, în principal de către companiile de stat listate. Se aplică de către toate companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti, pentru că, aşa cum OCDE are nişte principii şi reguli privind guvernanţa corporativă, le avem şi noi, avem un ghid de guvernanţă corporativă care este aplicat de toate companiile. Facem eforturi, sigur, şi în direcţia educării, pentru că trebuie să învăţăm ce înseamnă guvernanţă corporativă. Şi aici eu, personal, fac un efort mare să traduc termenul acesta, adică să-l fac să sune mai puţin de lemn. Adică stau şi mă întreb cum ar trebui să-i spunem: bună guvernanţă? Până la urmă, este vorba despre modul în care e gestionată activitatea într-o companie şi relaţiile din cadrul companiei şi în relaţie cu stakeholderii, cu partenerii ei externi. Deci e vorba despre lucruri simple, este vorba despre un proces în care noi suntem implicaţi", a mai spus Radu Hanga.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. TIMPUL TRECE LEAFA MERGE NOI LUCRAM CU SPOR

    1. Noi cu spor spargem seminte si comentam, ca nu stim sa investim si sa facem bani.

    „În ceea ce priveşte transparenţa, el a menţionat că o mare parte din companiile de stat sunt listate la bursă, jucători mari din zona de energie, ceea ce "este un mesaj de transparenţă din partea statului român", care, listându-şi companiile, arată că este transparent în relaţia cu investitorii şi, în ultimă instanţă, în relaţia cu cetăţenii români.”

    Ce transparență, fraților, când statul mi-a furat tot profitul din acțiuni prin taxarea companiilor din energie și prin recomandarea BNR ca băncile să nu distribuie dividende în ciuda profiturilor uriașe? 

    1. Cand statul ti-a compensat facturile la energie electrica, la gaz si ti-a dat aia 50 de bani/litru de combustibil, cum a fost? Sa se dea de la stat, sa se dea pomana, sa se dea. Mai vine si nota de plata.

      Sa iti mai zic sa te uiti la toata povestea cu SNP si plata impozitului suplimentar, care nu prea se va plati?

      Deci, cine e hot si cine e informat? 

      Din punctul meu de vedere amesteci merele cu perele. Sunt acționari care locuiesc în afara țării și nu beneficiază de plafonările astea. Statul să facă plafonări din dividendele care îi revin lui, din taxele pe care mi le pune mie pe dividend și eventual dacă vrea să taxeze neapărat profitul, să-l taxeze după distribuirea dividendelor, ca să mă simt și eu egal cu statul, că doar suntem amândoi acționari, nu? Poate îmi explici și de ce băncile nu vor da dividende anul acesta, în condițiile în care Credit Suisse, bancă cu pierderi uriașe, va oferi... Eu am impresia că foarte mulți dintre voi suferiți de sindromul Stockholm. Vă place ca statul să vă abuzeze și îi luați apărarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb