Suma alocată de o familie din ţara noastră pentru plata facturii de energie are o pondere, în medie, de 30% din bugetul total, în timp ce, în unele ţări, este considerat vulnerabil consumatorul care alocă peste 10% din buget pentru acelaşi tip de factură, a declarat, ieri, Corneliu Rădulescu, directorul general al Departamentului de Eficienţă Energetică din cadrul ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie).
Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Ţara noastră se confruntă cu o problemă mare din punct de vedere al consumului de energie, care a scăzut dramatic în ultimii cinci ani. În România, industria a ajuns să fie în urma consumului populaţiei. Dacă acum 15 ani, industria avea o pondere de 38-40% în consumul naţional, acum ponderea este de 28-29%, iar în cazul populaţiei de 32-33%".
Oficialul ANRE a afirmat că 42% din populaţie trăieşte în sărăcie, iar sărăcia energetică ajunge chiar şi la 50%. În opinia lui Corneliu Rădulescu, sărăcia energetică este o mare problemă a ţării noastre atât din punct de vedere social, cât şi al modului în care consumatorii vulnerabili pot fi sprijiniţi.
Domnia sa susţine: "Tot timpul România este acuzată că are o intensitate energetică de două ori şi ceva mai mare decât media Uniunii Europene. Vorbim, însă, de cifre absolute, iar comparaţia unei ţări nu se poate face în cifre absolute, pentru că fiecare ţară are anumite caracteristici: structură economică, putere de cumpărare etc. Cine crede că, după 25 de ani, România continuă să fie o ţară atât de intensivă în urma destructurării şi restructurării economice, dă dovadă de naivitate".
Directorul din cadrul ANRE a mai spus că mai avem foarte multe lucruri de făcut în sectoare unde există un potenţial mare de economisire a energiei, cum sunt cel al eficienţei clădirilor, sistemele de încălzire centralizată, comunităţile locale etc. Domnul Rădulescu apreciază că industria a făcut, poate, cel mai mult din punct de vedere al măsurilor privind eficienţa energetică, subliniind că şi din cauza crizei consumurile au scăzut foarte mult.
În prezent, consumul de energie primară al ţării noastre este în jur de 30 milioane tone echivalent petrol.
1. de unde d-le 30% ?
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2015, 09:45)
Ala face politica populista sau vorbeste pe cifre ?
De unde costurile cu energia sunt 30% din bugetul familiei ?
Poate cu benzina, asa ca sa glumim.