Economia României a scăzut şi în trimestrul II, dar într-un ritm trimestrial mai temperat decât în primele trei luni din 2009, estimează analiştii Raiffeisen Bank, care consideră că produsul intern brut (PIB) real s-a diminuat cu 7,5% între aprilie şi iunie, comparativ cu perioada similară din 2008.
"Datele statistice recente au arătat că activitatea economică a continuat să fie destul de slabă în trimestrul al doilea şi ne aşteptăm ca produsul intern brut real să scadă din nou, în termeni trimestriali. Totuşi, scăderea produsului intern brut real în al doilea trimestru ar trebui să fie mai puţin drastică decât în primul trimestru (când a scăzut cu 4,6% faţă de trimestrul anterior)", se arată în raportul publicat, vineri, de Raiffeisen Bank.
În mai, producţia industrială a scăzut cu 0,3% faţă de luna precedentă, lucrările de construcţii s-au redus cu 1,6% în termeni lunari, în vreme ce cifra de afaceri reală din comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,2% faţă de luna precedentă. Lucrările din construcţii şi cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul au continuat să scadă în termeni anuali, diminuându-se cu 20,3%, respectiv cu 12,3% în luna mai.
"În aceste condiţii, scăderea produsului intern brut real ar trebui să înregistreze cel mai scăzut nivel în termeni anuali în trimestrul al doilea, în care ne aşteptăm la o scădere de 7,5%, comparativ cu diminuarea de 6,2% din trimestrul I. De asemenea, credem că produsul intern brut real va continua să scadă şi în trimestrul III şi ne aşteptăm ca în ultimul trimestru al acestui an să aibă loc doar o uşoară revenire", susţine şeful departamentului de cercetare din cadrul Raiffeisen Bank România în raportul publicat vineri de grupul financiar.
Drept urmare, el a adăugat că se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să continue să reducă rata dobânzii de politică monetară, de la nivelul actual de 9% pe an spre 8% pe an până la finalul anului.
Pe piaţa monetară interbancară, dobânzile s-au redus destul de rapid după ce banca centrală a micşorat rata dobânzii-cheie cu jumătate de punct procentual începând cu 1 iulie.
Lucrările din construcţii şi cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul au continuat să scadă în termeni anuali.