Formulele luate în considerare de Guvern pentru calcularea nivelului până la care să crească salariul minim includ şi alţi indicatori decât productivitatea muncii şi rata inflaţiei, a declarat, miercuri, viceprim-ministrul Raluca Turcan, transmite Agerpres.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că salariul minim pe economie ar putea creşte cu 7,2%, însă formula de calcul nu a fost încă definitivată de Guvern.
"Acest procent are la bază creşterea productivităţii muncii şi rata inflaţiei. Ceea ce noi am menţionat este că această majorare a salariului minim pleacă de la creşterea şi evaluarea productivităţii muncii şi ratei inflaţiei. Există variante de calcul şi cu alţi indicatori, pot fi luaţi în considerare şi alţi indicatori şi, în funcţie de indicatorii care intră în coşul de calcul, rezultă o creştere de x, y, z. După discuţiile cu partenerii sociali vom ajunge la o variantă sustenabilă, astfel încât, dacă noi creştem salariul cu 99 de lei, cu 100 de lei, cu 101 lei, să avem garanţia că această creştere se regăseşte şi în puterea de cumpărare", a susţinut miercuri Raluca Turcan, potrivit sursei citate.
Vice-premierul Raluca Turcan a adăugat că orice alte detalii despre formula de calcul pentru salariul minim vor fi comunicate după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit de marţi, 26 noiembrie.
În altă ordine de idei, ea a afirmat că rectificarea bugetară va permite asigurarea funcţionării instituţiilor statului până la finalul anului.
"Aş vrea să fie limpede pentru toată lumea: deficitul bugetar la 10 luni este cât deficitul bugetar asumat de guvernarea trecută pe tot anul. Aşadar, Comisia Europeană a fost deja informată cu privire la acest derapaj pe care guvernarea anterioară ni l-a lăsat în braţe. Asta nu înseamnă că ne speriem. În momentul de faţă suntem în etapa rectificării bugetare, ceea ce înseamnă că noi colectăm toate cheltuielile care să asigure buna-funcţionare a instituţiilor până la finalul anului. Atrag atenţia că erau 43 de unităţi teritorial administrative care riscau să pună lacătul pe uşă pentru că rămăseseră fără cheltuieli de funcţionare. Ca să nu mai vorbim de derapajele din alte ministere. Deci, această rectificare bugetară va acoperi tot ceea ce stătea să explodeze până la finalul anului, după care construim bugetul pe anul viitor", a dat asigurări vice-premierul, transmite Agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2019, 07:10)
Au început să facă pomeni electorale. Daca erau în opoziție criticau aceste măsuri populiste. Rușine !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2019, 07:13)
Țurcan face greșeli gramaticale . Calca pe urmele Vasilicai -Vioricai . Îngrozitor. Cred că țara asta nu mai are nici o șansă cu analfabeta vicepremier.