Rămânem în recesiune

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 noiembrie 2010

Rămânem în recesiune

PIB-ul a scăzut cu 0,7%, în trimestrul trei, conform estimărilor analiştilor

Ţara noastră a înregistrat în trimestrul al treilea una dintre cele mai drastice corecţii economice din Uniunea Europeană, comparativ cu perioada aprilie - iunie, consemnând un declin de 0,7%, potrivit datelor centralizate de Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică.

Scăderea PIB-ului ţării noastre din trimestrul trei a fost depăşită doar de contracţia de 1,1% raportată de Grecia, iar cea de-a treia ţară cu cifră negativă în perioada analizată a fost Olanda, cu o scădere de 0,1%.

Analiştii financiar-bancari nu credeau că vom ieşi din recesiune în trimestrul al treilea, estimând o scădere a produsul intern brut (PIB) de 0,7% şi o rată anuală de 2,3%, aceasta urmând să se reducă şi în ultimele trei luni ale anului.

PIB-ul ţării noastre a dat primul semnal de creştere în al doilea trimes-tru din acest an (plus de 0,3% faţă de primul trimestru), după aproape doi ani de scăderi continue. Un alt trimes-tru de creşteri era echivalent, din punct de vedere tehnic, cu ieşirea din recesiune.

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, estima, la mijlocul lunii septembrie, că economia ţării noastre ar putea ieşi tehnic din recesiune în trimestrul trei din 2010, însă ar putea reveni pe scădere în ultimul trimestru. El a explicat că fenomenul ciclic al ritmului de creştere trimestrial al economiei româneşti este extrem de pregnant şi arată o scădere în primul trimestru faţă de ultimul trimestru al anului precedent, creşteri uşoare în trimes-trele doi şi trei şi o scădere în ultimul trimestru.

În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2009, PIB-ul s-a redus cu 2,3% pe seria ajustată sezonier şi cu 1,9% pe seria brută, potrivit estimărilor INS.

Ca o comparaţie, economia UE a crescut cu 0,4% în perioada iulie-septembrie, la fel ca cea a zonei euro, cele mai puternice creşteri fiind înregis-trate în Finlanda (1,3%), Cehia (1,1%) şi Slovacia (0,9%).

Pentru trimestrul patru al anului 2010, opiniile exprimate arată continuarea contracţiei PIB (-0,1% rată trimestrială şi -2,5% rată anuală). Estimările variază între -0,5% şi 0,1% pentru rata trimestrială, iar pentru cea anuală între -0,6% şi -3,4%.

Pentru întregul an 2010, estimarea analiştilor financiar - bancari plasează dinamica PIB la -2,2%, estimările fluctuând între -1,6% şi -2,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb