KPMG International a dat recent publicităţii cotele de impozit pe profit şi cele indirecte (TVA, etc.) din peste 120 de ţări din lume, inclusiv România, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Datele studiului indică o continuare a tendinţei din anii precedenţi, de atragere a investitiilor prin cote de impozite pe profit reduse, dar şi de maximizare a veniturilor bugetare prin creşterea impozitelor indirecte, precum TVA.
"România a majorat cota de TVA de la 19% la 24% în anul 2010, ajungând astfel să se situeze la limita de sus a cotelor de impozitare, cu doar câteva puncte sub maximul de 27% din Ungaria. De asemenea, cota impozitului pe profit a fost menţinută la nivelul de 16% încă din 2005, când a fost introdusă cota unică, şi nu se întrevăd intenţii concrete de majorare a acesteia. În ceea ce priveşte cota de TVA, deşi s-a discutat încă de anul trecut posibilitatea revenirii sau reducerii acesteia, şansele unei astfel de decizii sunt discutabile având în vedere contextul economic şi bugetar pentru anul 2013", a afirmat Ramona Jurubiţa, partner Asistenţă Fiscală, KPMG în România.
Anul trecut, ţara cu cel mai scăzut impozit indirect a fost Aruba, cu 1,5%, în timp ce cota cea mai mare este înregistrată în Ungaria, cu 27%.