FC Rapid a anunţat că demersurile pentru anularea deciziei TAS în cazul Julio Cesar continuă, dar gruparea a achitat banii către jucător.
"Demersurile clubului nostru din faţa Tribunalului Federal Elveţian, având ca scop anularea deciziei TAS din cauza Julio Cesar, continuă. Însă, deoarece soluţionarea acestei căi de atac nu se mai poate face până la începerea campionatului, conducerea împreună cu acţionarii au decis să nu mai lase activitatea sportivă din cadrul clubului să fie afectată de această problemă exclusiv juridică.
Astfel, în cursul zilei de vineri au fost achitate datoriile fostului club Rapid către Julio Cesar, FIFA acordând un termen scurt pentru confirmarea plăţilor, urmând a ridica interdicţia de a legitima jucători în cursul acestei săptămâni. Odată cu definitivarea legitimării noilor jucători, clubul nostru nu va mai face alte comentarii pe această temă, decât după soluţionarea definitivă a cauzei", a precizat FC Rapid.
FC Rapid a prezentat şi cronologia evenimentelor legate de cazul Julio Cesar, precizând că de fapt nu a dorit să comenteze public situaţia până la epuizarea tuturor căilor de atac posibile: "Ne simţim obligaţi să lămurim cronologia evenimentelor, urmând ca, după soluţionarea în mod irevocabil a cauzei, să revenim cu toate detaliile. Astfel, în decembrie 2012, FIFA a obligat vechea societate Rapid, în prezent în faliment, să îl despăgubească pe Júlio Cesar cu suma de 400.000 EUR. În luna octombrie 2020, la cererea jucătorului, FIFA a pus în executare hotărârea din 2012 şi faţă de noua societate Rapid, obligându-ne la plata sumei de 400.000 EUR către jucător, în caz contrar urmând a fi sancţionaţi cu interzicerea dreptului de a legitima noi jucători. În luna noiembrie 2020, clubul Rapid a formulat apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne împotriva deciziei FIFA din octombrie 2020. Acest apel a fost judecat în aprilie 2021, dar hotărârea nu a fost pronunţată şi comunicată decât un an mai târziu, în luna aprilie 2022. Decizia Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a fost atacată la Tribunalul Federal Elveţian (instanţa supremă din Elveţia), conform procedurii de drept comun din Elveţia. Deoarece acest dosar este încă pe rolul instanţei, nu vom face precizări vizavi de motivele de recurs. Întrucât exista posibilitatea ca, instanţa din Elveţia să se pronunţe după începerea campionatului, clubul a întreprins şi un demers în România, cu scopul de a crea posibilitatea suspendării sancţiunii, până la soluţionarea dosarului din Elveţia. Acest demers a fost menit doar să ne protejeze de situaţia în care am achita datoria către jucător, iar ulterior plăţii decizia TAS ar fi anulată de instanţa civilă din Elveţia (situaţia în care clubul ar trebui să se adreseze unei instanţe braziliene pentru recuperarea banilor)".
Situaţia este acum parţial deblocată, cel puţin în privinţa transferurilor.