RAPORT EY: Perspective mai bune pentru creditare, pe fondul scăderii preţurilor la energie

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 aprilie 2015

"Şi în România estimăm o creştere a creditării în 2015, în principal în ceea ce priveşte creditul ipotecar şi de consum".

"Şi în România estimăm o creştere a creditării în 2015, în principal în ceea ce priveşte creditul ipotecar şi de consum".

Analiştii EY consideră că 2015 va fi un an de cotitură pentru evoluţia creditării în Zona Euro

Relaxarea cantitativă - o sabie cu două tăişuri

Creditarea pentru companii va creşte pentru prima dată în ultimii patru ani, în 2015, iar creditul ipotecar va atinge un maxim istoric în Zona Euro, consideră analiştii EY.

Deşi programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene stimulează revenirea economică pe termen scurt, iar băncile din regiune sunt pregătite să sprijine această creştere, efectele QE asupra industriei financiare nu vor fi toate pozitive, potrivit EY.

"A fost nevoie de şase ani pentru crearea condiţiilor care să permită relansarea creşterii în Zona Euro, iar acum au fost acţionate toate pârghiile de stimulare a cererii care puteau fi acţionate, în plus a apărut şi un stimulent suplimentar prin preţurile mai mici la energie", a declarat Andy Baldwin, EY Financial Services Leader pentru regiunea EMEIA.

Domnia sa a continuat: "Prin urmare, dacă nu vom asista la creşteri în 2015 şi 2016, va trebui să considerăm că avem de-a face cu probleme mult mai profunde legate de ofertă ce trebuie luate în calcul.

Cu toate acestea, programul de Relaxare Cantitativă al BCE nu îşi poate aroga meritele pentru perspectiva îmbunătăţită a creditării, care este mai degrabă corelată cu scăderea preţurilor la energie. Mai mult, Relaxarea Cantitativă este o sabie cu două tăişuri - aceasta fiind o pârghie de stimulare economică care va avea un efect mixt asupra industriei financiare. Băncile de investiţii şi asset managerii vor beneficia pe termen scurt de pe urma programului, însă băncile comerciale îşi vor vedea marjele diminuate, iar asigurătorii vor fi nevoiţi să se confrunte, pentru încă cel puţin doi ani, cu rate foarte scăzute ale dobânzilor.

Pe termen lung e greu de spus care va fi impactul programului de relaxare cantitativă, dar e evident că ridică nişte dificultăţi privind economisirea pe termen lung. În plus, rămâne de văzut care va fi impactul economic mai larg al căutării unor randamente mai bune în perioada post-QE."

EY apreciază că 2015 va fi primul an de la declanşarea crizei financiare (2008) în care creditarea va creşte pentru toate cele trei segmente - companii, credite de consum şi credite ipotecare: "Creditarea companiilor în Zona Euro va creşte cu 1,2% în 2015 (53 miliarde euro), susţinută de creşterea din Germania (3,5%), Olanda (2,4%) şi Franţa (2%). Pentru anul 2016, perspectiva de creştere este şi mai puternică (4,3%), fapt ce reflectă redresarea economică înregistrată şi în ţările de la periferia regiunii. Se estimează o creştere cu 5% a creditării companiilor în Spania în 2016 - şi va fi pentru prima dată din 2009 când Spania va avea parte de o creştere a creditării. În Italia, se estimează o creştere de 3,4%, cea mai mare rată de creştere a creditării pentru companii în această ţară din 2011 încoace".

În 2015, creditul de consum este aşteptat de EY să crească cu 1,6%, o revenire modestă ce urmează stagnărilor sau scăderilor înregistrate în toate pieţele principale în anul 2014. Această redresare este susţinută de o rată de creştere de 2,7% atât în Germania, cât şi în Franţa, potrivit analiştilor.

Aceştia apreciază că creditul de consum din Italia şi Spania nu-şi va reveni până în 2016, în vreme ce în Olanda se va menţine la un nivel scăzut până în 2017. Per ansamblul Zonei Euro, mai devreme de anul 2019, creditul de consum nu va depăşi vârful de 641 miliarde euro atins în 2010, mai arată raportul citat.

Creditul ipotecar rezidenţial este estimat să atingă un maxim istoric în 2015, având la bază creşterile din Germania (4,9%), Olanda (2,5%) şi Franţa (2%). În 2016, creditul ipotecar rezidenţial este estimat să crească cu 2% sau chiar mai mult în toate ţările regiunii.

EY estimează o creştere a creditării şi pentru ţara noastră.

Gelu Gherghescu, Partener EY România, a declarat: "Şi în România estimăm o creştere a creditării în 2015, în principal în ceea ce priveşte creditul ipotecar şi de consum". Domnia sa consideră că, pentru o creştere accelerată a creditului pentru companii, ar fi oportun un program de garantare de către stat a creditelor către IMM-uri de o anvergură semnificativ mai mare şi cu criterii de calificare mai simple decât alte programe de acest tip.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb