Concluziile raportului CMS Emerging Europe M&A 2021, publicat astăzi în cooperare cu EMIS, confirmă faptul că 2021 a fost un an de revenire şi redresare pentru jucătorii de pe piaţa de M&A din Europa emergentă. Regiunea şi-a revenit din scăderea înregistrată în 2020, consemnând un număr de 2.015 tranzacţii în 2021 (în creştere cu 18,2%), cu o valoare totală a tranzacţiilor de 94,27 miliarde de euro (în creştere cu 55,1%), atingând cea mai înaltă valoare a tranzacţiilor din 2013 până în prezent, conform unui comunicat remis redacţiei.
Horea Popescu, Managing Partner al CMS România şi coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul CMS, comentează: "Activitatea de fuziuni şi achiziţii din Europa emergentă a înregistrat o revigorare în 2021, vânzătorii şi cumpărătorii recăpătându-şi încrederea în contextul unui relativ control asupra pandemiei. Anul a început în forţă, numărul tranzacţiilor s-a redresat brusc în primele trei luni ale anului, atingând niveluri similare cu 2019 - o tendinţă care a continuat apoi până în toamnă."
Stefan Stoyanov, coordonator al M&A Database la EMIS, afirmă: "În 2021 am văzut că investitorii s-au adaptat la noua normalitate creată de pandemie şi au continuat să facă tranzacţii. Concluziile raportului din acest an demonstrează revenirea încrederii investitorilor, valorile tranzacţiilor trimestriale depăşind 20 de miliarde de euro timp de cinci trimestre consecutiv, în timp ce o serie de mega-tranzacţii au revenit ferm pe ordinea de zi - fiecare dintre primele zece tranzacţii ale anului având o valoare de peste 1 miliard de euro."
• Activitatea de Private Equity a continuat să crească şi numărul de IPO-uri a explodat
Potrivit sursei citate, activitatea de Private Equity este acum ferm încorporată în cultura de tranzacţionare a Europei emergente. Pornind de la numerele optimiste înregistrate în anul 2020, activitatea de Private Equity a crescut şi mai mult, atingând un număr record de tranzacţii (399) şi valori în creştere cu 18% (23,75 miliarde de euro) faţă de 2020.
IPO-urile s-au bucurat, de asemenea, de un an extraordinar, deoarece numărul de listări a crescut la 116 (de la 26 în anul precedent), iar valoarea totală a crescut la 13,47 miliarde de euro (de la 4,79 miliarde de euro în 2020). Aceste cifre reflectă succesul burselor regionale, precum cele din Varşovia, Bucureşti şi Istanbul, în atragerea de noi listări, în timp ce bursele din Londra, Amsterdam şi New York au continuat să atragă companiile care caută investitori internaţionali.
• Sectoare performante
Telecomunicaţiile şi IT s-au clasat din nou în top, înregistrând cinci dintre cele mai mari zece tranzacţii ale anului. Numărul tranzacţiilor a crescut la 450 (de la 333 în 2020), iar sectorul a înregistrat cea mai mare valoare totală a tranzacţiilor, de 23,4 miliarde de euro. Printre cele mai semnificative tranzacţii din telecomunicaţii se numără vânzarea Polkomtel Infrastruktura şi UPC Polska în Polonia şi vânzarea Èeske Radiokomunikace şi CETIN (un pachet de 30%) în Republica Cehă, în timp ce tranzacţiile notabile de software au inclus vânzarea în valoare de 7,3 miliarde de euro a Avast Software în Republica Cehă şi achiziţia de 1,6 miliarde de euro a dezvoltatorului de jocuri Nexters Global de către Kismet, ambele cu origini în Rusia.
Sectorul imobiliar şi de construcţii a fost al doilea cel mai aglomerat sector, înregistrând 340 de tranzacţii (faţă de 310 în 2020) şi o creştere de 3,8% a valorii tranzacţiilor (9,83 miliarde de euro). Deşi au înregistrat o scădere cu 19% a numărului de tranzacţii, clădirile de birouri au rămas cel mai important sub-sector imobiliar. În mod similar, depozitarea şi logistica şi-au menţinut, de asemenea, locul în clasamentul sub-sectorial, reflectând continua tranziţie către comerţul electronic. Producţia a fost al treilea cel mai activ sector, cu 253 de tranzacţii (de la 236 în 2020) şi al doilea ca valoare, cu 18,26 miliarde de euro. Mineritul, petrolul şi gazele a fost al treilea sector ca mărime după valoare, cu 10,59 miliarde de euro, deşi a fost unul dintre puţinele sectoare în care numărul tranzacţiilor a scăzut (la 105 de la 124).
Interesul crescut al investitorilor pentru combaterea schimbărilor climatice a contribuit la creşterea numărului total de tranzacţii în domeniul energiei şi utilităţilor, de la 73 la 122, sectorul reprezentând 6% din totalul tranzacţiilor (cu o creştere de la 4,3%). Sub-sectorul energiei regenerabile a înregistrat în mod special o creştere impresionantă, atât a numărului, cât şi a valorii tranzacţiilor, numărând 81 de tranzacţii (de la 44 în 2020) şi o creştere de patru ori a valorii.
Şi în ţara noastră, sectorul telecomunicaţiilor şi IT a rămas cel mai activ domeniu, cu 38 de tranzacţii, reprezentând 19,5% din totalul fuziunilor şi achiziţiilor înregistrate în 2021. Imobiliarele & Construcţiile au ocupat locul al doilea, cu 31 de tranzacţii, reprezentând 15,9% din total. Producţia şi Retailul s-au clasat pe locurile 3 şi 4, cu 27, respectiv 18 tranzacţii consemnate anul trecut.
Rodica Manea, Partner Corporate M&A CMS România, declară: "Statisticile din 2021 privind piaţa de M&A din România sunt o dovadă a redresării rapide a pieţei locale de fuziuni şi achiziţii şi a revenirii la volumele tranzacţiilor înregistrate în perioada pre-pandemie. Piaţa din România rămâne atractivă şi competitivă pentru investitori şi suntem optimişti că va continua să crească şi în următorii ani, în special în sectoare precum telecomunicaţii & IT - ca parte şi efect al digitalizării -, energie regenerabilă, producţie etc."
• Performeri regionali
Ţara noastră s-a clasat, împreună cu Ucraina şi Croaţia, în top 3 al celor mai performante pieţe din regiune, ale căror nivele de tranzacţionare M&A au depăşit în 2021 cifrele realizate înainte de pandemie. Astfel, în Croaţia, numărul şi valoarea tranzacţiilor au atins maxime record de 69 (creştere de 60,5% faţă de 2020) şi, respectiv, 1,8 miliarde de euro (creştere de 387,4% faţă de 2020). Activitatea de M&A din ţara noastră a înregistrat un record al numărului de tranzacţii - 195, în creştere cu 43,4% faţă de 2020, cu toate că valoarea acestora a scăzut cu 9,6% faţă de 2020 (la 2,37 miliarde de euro). Şi Ucraina a avut o revenire puternică în 2021, consemnând o creştere de 57,1% a numărului de tranzacţii (atingând 143), iar valoarea totală a acestora s-a dublat, atingând 1,72 miliarde de euro.
Investiţiile străine şi regionale ating noi culmi
SUA a fost cel mai activ investitor străin. Numărul tranzacţiilor cu SUA a crescut la cel mai mare nivel din ultimul deceniu - 154 (în creştere de la 94 în 2020), în timp ce valoarea acestora s-a dublat, până la un nivel record de 9,17 miliarde de euro.
Şi investitorii europeni au demonstrat un interes crescut pentru Europa emergentă; astfel, după numărul de tranzacţii înregistrate în 2021, primii trei investitori europeni au fost: Regatul Unit al Marii Britanii (cu 106 tranzacţii), Germania (cu 81 de tranzacţii) şi Franţa (cu 54 de tranzacţii). Aceste trei ţări au ocupat şi primele 3 locuri ale clasamentului în funcţie de valoarea tranzacţiilor investitorilor străini: Germania, cu 3,13 miliarde de euro, a fost urmată de Regatul Unit (cu 2,08 miliarde de euro) şi Franţa (cu 1,91 miliarde de euro). Emiratele Arabe Unite au urcat în clasamentul investitorilor străini asigurându-şi a zecea poziţie raportat la numărul tranzacţiilor efectuate, fiind cel mai mare investitor în regiune, din afara Europei şi a SUA.
Fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere au rămas dinamice, cu numărul tranzacţiilor în creştere cu 28,9% (la 985 de tranzacţii) şi cu valoarea acestora în creştere cu 59,8% (atingând 56 miliarde de euro) faţă de 2020. Între timp, valoarea tranzacţiilor europene interne a ajuns la 38,3 miliarde de euro (în creştere cu 48,1% faţă de anul precedent), iar numărul acestora a înregistrat o creştere de 9,5% (atingând 1.030). Rusia a fost cel mai mare investitor unic, cu 564 de tranzacţii în valoare de 37,3 miliarde de euro - aproape toate (96%) fiind tranzacţii interne.
Radivoje Petrikić, CEE Corporate Practice, CMS, comentează: "Profesioniştii în fuziuni şi achiziţii au demonstrat că sunt capabili să se adapteze la orice provocări pe care 2022 le-ar putea aduce. Deşi incertitudinea cu privire la impactul noilor variante SARSCOV-19 şi perspectiva unor efecte economice negative cauzate de o creştere a inflaţiei au condus la un sfârşit de an mai prudent, constatările noastre arată că încrederea investitorilor a fost în mare parte restabilită. În 2021, principalii factori determinanţi ai tranzacţiilor au fost tendinţele de bază pe termen lung, cum ar fi digitalizarea, şi, având în vedere ritmul rapid de schimbare şi trecerea la digitalizare care continuă să se accelereze, premisele pentru o piaţă activă de tranzacţionare rămân ferm în vigoare."