RAPORTUL COMISIEI EUROPENE: Corupţia rămâne o problemă semnificativă pentru România

V.B.
Anticorupţie / 3 februarie 2014

Corupţia la toate nivelurile rămâne o problemă semnificativă pentru ţara noastră, chiar dacă au fost înregistrate unele rezultate pozitive privind cazurile de corupţie la nivel înalt, conform primului raport anticorupţie pentru toate statele membre UE, publicat astăzi de Comisia Europeană (CE).

De asemenea, documentul acuză inconsecvenţa voinţei politice autohtone de a aborda corupţia şi de a promova standarde înalte de integritate.

"În România, atât corupţia la scară mică, cât şi corupţia politică continuă să fie o problemă semnificativă. Cu toate că s-au înregistrat unele rezultate pozitive în ceea ce priveşte urmărirea penală a cazurilor de corupţie, voinţa politică de a aborda problema corupţiei şi de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă", se arată în raport.

CE îndeamnă autorităţile române "să se asigure că sunt menţinute toate garanţiile necesare pentru a proteja independenţa investigaţiilor şi continuarea anchetelor imparţiale în cazurile de corupţie la nivel înalt, inclusiv cele cu privire la persoane care au fost alese sau numite în funcţii publice". Comisia mai recomandă României să elaboreze coduri de conduită cuprinzătoare pentru persoanele alese în funcţii publice şi să aplice "sancţiuni eficace pentru a descuraja actele de corupţie".

Comisia sugerează întărirea mecanismelor de prevenire şi control al atribuirii contractelor de achiziţii publice, inclusiv în întreprinderile deţinute sau controlate de stat. Alte recomandări vizează: sporirea eficacităţii în prevenirea şi depistarea conflictelor de interese ale funcţionarilor publici, consolidarea sistemului de garanţii în domeniul alocării fondurilor publice şi aplicarea unor strategii pentru reducerea corupţiei din domeniul sănătăţii.

Acesta este primul raport anticorupţie al Comisiei Europene, ce analizează situaţia din fiecare stat membru al Uniunii Europene.

CE a dat publicităţii şi două sondaje de opinie, potrivit cărora peste trei sferturi dintre cetăţenii europeni şi 93% dintre cei români sunt de acord că fenomenul corupţiei este răspândit pe scară largă în ţara lor de origine. Un sfert dintre conaţionalii noştri (al doilea cel mai mare procentaj din UE) au declarat că, în ultimul an, le-a fost cerut "în mod explicit sau tacit" să dea mită, în comparaţie media europeană în această privinţă fiind de 4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb