Răscumpărările de acţiuni anunţate de companiile din SUA în prima lună din 2023 s-au triplat faţă de ianuarie 2022, ajungând la 132 de miliarde de dolari, sumă care reprezintă cel mai ridicat nivel de început de an consemnat vreodată, potrivit datelor Birinyi Associates, preluate de Bloomberg.
Conform sursei, răscumpărările planificate de companiile americane au depăşit cu peste 15% recordul anterior din ianuarie, stabilit în urmă cu doi ani, însă analiştii de pe Wall Street avertizează că boom-ul nu va fi de durată.
Bloomberg notează că, la finele lunii ianuarie, biroul Morgan Stanley care execută răscumpărări pentru clienţi a înregistrat o creştere a ordinelor cu 5%, potrivit echipei de tranzacţionare din cadrul băncii de investiţii. Această evoluţie, împreună cu achiziţiile de retail şi cererea din partea fondurilor de tip quant au susţinut avansul indicelui bursier S&P 500. Menţionăm că un fond quant este un fond de investiţii ale cărui valori mobiliare sunt alese pe baza datelor numerice compilate prin analize cantitative.
Într-un moment în care riscurile de recesiune cresc pe fondul înăspririi politicii monetare a băncii centrale a SUA (Fed), explozia de răscumpărări de titluri poate fi privită cu reticenţă de părţile care nu sunt implicate, însă pentru investitori pare că este încurajator.
"Este încurajator, mai ales având în vedere estimările în general sumbre lansate de conducerile companiilor", spune Jeff Rubin, director de cercetare la Birinyi, adăugând: "Calitatea tranzacţiilor va fi evaluată ulterior, astfel că vom fi atenţi dacă societăţile îşi respectă anunţurile şi realizează răscumpărarea de titluri. Dacă o fac, este bine ca piaţa să aibă acea ofertă corporativă".
Răscumpărările de acţiuni în sumă de 75 de miliarde de dolari ale companiei petroliere Chevron Corp. au marcat cel mai important anunţ de profil din luna ianuarie, reprezentând mai mult de jumătate din total. Cu toate acestea, chiar şi excluzând anunţul producătorului de energie, suma răscumpărărilor anunţate în ianuarie a fost de 57 de miliarde de dolari, o cifră ce a fost depăşită în numai trei ani, în istorie.
La fel ca alte mari companii petroliere, Chevron a atras critici de la Casa Albă din cauza pachetului său de răscumpărare. Administraţia de la Washington a sugerat că banii companiei ar trebui direcţionaţi spre creşterea producţiei acesteia, nu către acţionari. Ca să descurajeze firmele americane să facă răscumpărări de acţiuni, autorităţile au emis o lege care, din acest an, impune un impozit de 1% pe răscumpărări.
În noiembrie 2022, Goldman Sachs Group Inc. estima că răscumpărările de acţiuni din SUA vor scădea cu 10% în 2023, iar în cazul în care economia va intra într-o recesiune, se vor diminua cu 40%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2023, 01:14)
din text =
"Administraţia de la Washington a sugerat că banii companiei ar trebui direcţionaţi spre creşterea producţiei acesteia, nu către acţionari "
asta este ca si cum statul ar spune unui muncitor = vezi pe ce iti dai banii de salar ca daca ii dai pe bautura sau pe ceva care nu imi place = am sa ti iau .
vrem noi ca guvernul sa ne spuna ce sa facem noi cu banii nostri ?
NU !
Politicienii americani =
1.ar trebui sa stie ca actionarii sint proprietarii firmei si NIMENI nu are voi sa le spuna ce sa faca cu banii lor
2.politicienii dau sfaturi e sa faca Chevron cu banii lor dar tot politicienii democrati au descurajat investitiile in cresterea productiei spunind ca vor o america fara combusibili fosili
3.politicienii americani au averile bagate la bursa inclusiv in petrol deci beneficiaza din plin
4.totul nu decit gargara pentru prostime ca sa mai culeaga ceva voturi = capital politic
5.cainii (politicienii ) latra = caravana trece