Ministrul pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, doreşte ca ţara noastră să depăşească la sfârşitul anului în curs media Uniunii Europene privind rata de absorbţie a fondurilor alocate de Comisia de la Bruxelles. Declaraţia a fost făcută la o întâlnire cu reprezentanţii mass-media, prilej cu care ministrul de resort a prezentat situaţia alocărilor financiare pentru ţara noastră şi modul în care au fost cheltuite sumele respective.
Ministrul Rovana Plumb a spus: "Ţinta noastră pentru anul 2019 este de a ajunge la 12,5 miliarde de euro, bani europeni aduşi pe fondurile europene structurale şi de investiţii. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă investiţii pornind de la capitalul uman şi până la infrastructura mare, înseamnă cercetare, inovare, investiţii în infrastructura educaţională, investiţii la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. Până acum am adus în ţară 8,5 miliarde de euro, fonduri europene structurale şi de investiţii. Pentru anul acesta ţinta este de a aduce un plus de 4 miliarde euro. Vreau să mulţumesc beneficiarilor, pentru numărul mare de proiecte de calitate pe care le-au depus şi pentru modul în care gestionează implementarea acestora".
Domnia sa a susţinut că acest grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene a fost posibil prin activitatea depusă, începând din august 2017, de autorităţile de management înfiinţate în cadrul ministerului pe care îl conduce, prin simplificarea procedurilor şi prin comunicarea permanentă cu Comisia de la Bruxelles. În acest context, ministrul de resort a afirmat că doreşte ca, până la sfârşitul anului 2019, ţara noastră să depăşească media europeană de absorbire a fondurilor europene şi să aibă un grad de minimum 40%.
Rovana Plumb a precizat: "În privinţa deschiderii liniilor de finanţare, am mers pe o nouă abordare în privinţa alocărilor, astfel încât ele să corespundă particularităţilor României la un moment dat, nevoi care se pot schimba în timpul celor 7 sau 8 ani de exerciţiu bugetar european. În acest sens, în 2018, am deschis o linie de finanţare pe zona de competitivitate a României pentru sectorul de construcţii. Este vital pentru noi ca acest sector să beneficieze de finanţare europeană".
În privinţa alocării fondurilor europene, ministrul de resort a arătat că, în urma investiţiilor făcute în ultimii doi ani, din cele patru regiuni de dezvoltare din ţara noastră (dintr-un total de opt), care erau sub media de dezvoltare a Uniunii Europene, astăzi mai sunt doar două regiuni la acest nivel scăzut: Nord-Est şi Sud-Vest.
Rovana Plumb a spus: "Gândim o strategie de finanţare astfel încât în următoarea perioadă şi pe următorul exerciţiu financiar multianual, aceste două regiuni să ajungă peste media europeană privind dezvoltarea, adică 50% din PIB pe cap de locuitor".
Referitor la contractare, ministrul pentru Fonduri Europene a menţionat că, dacă la preluarea mandatului, în ianuarie 2017, aceasta era de 5%, în 2019 a ajus la 73%, ceea ce înseamnă 20,5 miliarde euro. Domnia sa a arătat: "Ministerul pentru Fondurile Europene a mărit rata de contractare. S-a mers pe supracontractare astfel încât proiectele bune, de calitate, să se regăsească în liniile de finanţare, ca să nus e piardă niciun euro din fondurile alocate pentru ţara noastră. Avem proiecte depuse de aproape 39 miliarde euro, care vor fi evaluate şi analizate, iar dacă vor corespunde şi tuturor criteriilor manageriale vor fi finanţate".
Rovana Plumb a spus că pentru exerciţiul financiar multianual 2021-2027, alocarea pentru ţara noastră pe politica de coeziune va creşte cu 8%. În legătură cu pachetul legislativ privind politica de coeziune a UE, în 12 aprilie va avea loc la Bucureşti o reuniune informală a tuturor miniştrilor de resort din statele membre ale uniunii. Prin acest pachet vor fi setate reguli, prevederi privind finanţarea şi regulamentul comun pentru fondul de dezvoltare regională, fondul de coeziune şi fondul social european, precum şi parteneriatele cross-border şi macrostrategiile.
Ministrul Rovana Plumb consideră că proiectele finanţate prin fondurile europene vor fi întârziate în acest an, din cauza contestării la Curtea Constituţională a bugetului de stat, de către preşedintele Klaus Iohannis.
Rovana Plumb a declarat: "Această contestare a bugetului, care este un buget robust, bine consolidat şi proiectat către investiţii, îngreunează absorbţia fondurilor europene, deoarece pentru 2019 alocarea bugetară de stat este cu 6,4 miliarde lei mai mare decât anul trecut pentru absorbţia fondurilor europene. Aş vrea să se înţeleagă: orice proiect care intră în implementare, orice factură, orice decont, întâi se plăteşte de la bugetul de stat. Apoi, prin sistemul de management şi control se solicită rambursarea banilor europeni de la Comisia de la Bruxelles. Deci prima plată se face de la bugetul de stat către beneficiari, fapt pentru care este absolut important ca bugetul să fi intrat deja, la ora actuală, în vigoare, să fi fost promulgat. Practic, neavând buiget, deoarece acesta a fost contestat la Curtea Constituţională, înseamnă un blocaj atât în privinţa plăţii alocaţiilor pentru copii, cât şi în privinţa investiţiilor, inclusiv a celor finanţate din fondurile europene. Modul în care Guvernul coordonează tot ceea ce înseamnă proiecte şi inclusiv linii de finanţare va conduce la o evitare a unui risc de pierdere a proiectelor, dar vor fi întârziate".