Rata inflaţiei va avea "o cocoaşă" aproape tot anul viitor

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 noiembrie 2006

Mugur Isărescu, guvernator BNR

Mugur Isărescu, guvernator BNR

Procesul dezinflaţionist accentuat din acest an va determina, potrivit prognozei BNR, o creştere a inflaţiei începând cu trimestrul II din anul 2007, cu un maxim în trimestrul III şi cu o revenire la începutul anului 2008

Prognoza de 4% privind nivelul inflaţiei din 2007 este menţinută de BNR, precum şi cea de 3,8% în 2008, a anunţat ieri Mugur Isărescu, guvernator BNR, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei. În octombrie, rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,8%. Cu toate acestea, guvernatorul apreciază că accentuarea inflaţiei "se va reduce iarăşi abia spre finele anului 2007".

Deşi devansarea creşterii preţurilor la gazele naturale (în noiembrie faţă de 1 ianuarie 2007) a fost un element pozitiv deoarece s-a evitat variaţia preţurilor administrate, Mugur Isărescu a previzionat că în 2007 doar până la primăvară ne vom menţine sub ţinta de inflaţie, urmând ca din al doilea trimestru să înregis­trăm o creştere a ratei inflaţiei sub forma unei "cocoaşe".

Conform graficului BNR, creşterea inflaţiei va fi până în al treilea trimestru al anului viitor, iar apoi va coborî până la nivelul înregistrat la finele anului 2006. Abia cu începutul anului 2008, BNR estimează o continuare a scăderii ratei inflaţiei sub nivelul de la sfârşitul aces­tui an. Ţinta anuală de inflaţie, potrivit calculelor BNR, este sub rata inflaţiei prevăzută pentru anul viitor.

Pericolele pe care le anunţă Mugur Isărescu pentru ţintirea inflaţiei sunt reprezentate de o relaxare a politicii fiscale şi de creşterea câştigurilor salariale (atât în sector public, cât şi privat) care "nu trebuie să de­păşească productivitatea, chiar dacă va fi o bătălie pe termen lung".

Ritmul de creştere a preţurilor poate determina inflaţia şi atunci când autorităţile ar încerca să corecteze deficitul de cont curent, crede guvernatorul BNR sau când ar exista o incertitudine privind calendarul preţurilor administrate.

Tot la capitolul riscuri în ţintirea inflaţiei se înscrie şi evoluţia preţurilor mărfurilor alimentare şi nealimentare sau alinierea impozitelor indirecte la nivelul prevăzut în acord cu UE. "Nu ştiu cum va evolua preţul ţiţeiului, iar preţurile administrate pot apărea oricând printr-o decizie politică", şi-a exprimat temerile Isărescu.

Un alt pericol ar fi ca anul viitor să nu fie un an agricol bun. Mugur Isărescu a arătat că dezinflaţia din 2006 a fost determinată de "supraoferta legumelor şi fructelor ale căror preţuri s-au prăbuşit efectiv". De asemenea, scăderea preţului petrolului pe pieţele internaţionale a adus o scădere a inflaţiei în 2006.

Cu toate acestea, 1 ianuarie 2007 nu va avea un impact semnificativ asupra preţurilor din România, crede guvernatorul BNR. "Unele preţuri ar putea creşte, iar altele vor scădea. Cât e piaţa europeană de unică nu înseamnă că vom avea aceleaşi preţuri peste tot", a afirmat Mugur Isărescu. Domnia sa consideră că serviciile în Bucuresti vor fi şi peste zece ani mai ieftine decât cele de la Bruxelles.

Creşterea preţului petrolului ar putea determina, crede Isărescu, o majorare a preţurilor mai mare decât cea cauzată de alinierea la preţurile comunitare.

Guvernatorul BNR este de părere că "scumpirile se consumă în noiembrie", amintind că şi în decembrie se va majora preţul energiei electrice şi consideră că "acolo unde Guvernul are puterea să netezească impactul preţurilor administrate după 2007, să o facă, pentru a nu genera mişcări restrictive deosebite".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb