Rătăciţi în era digitală

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 18 august 2020

Cătălin Avramescu

"Virusul ăsta nu există!". Insul m-a privit direct şi mi-a explicat: "Ăştia vor să purtăm botniţă!". Stăteam la coadă pe la ghişeele administraţiei locale. Dai peste tot felul de trăzniţi acolo, dincolo şi dincoace de ghişeu. Acesta însă era tânăr. Dar avea deja convingeri ferme. "În ziua de azi, te păcălesc cu orice. Tehnologia asta... Uaize de exemplu. Te duc ăştia unde vor".

De câteva săptămâni am observat fenomenul. S-a înmulţit numărul "negaţioniştilor". Am descoperit negaţionişti la supermarket, printre şoferii de taxi sau printre postacii de pe Internet. Aspectul cel mai ciudat al afacerii nu este respingerea evidenţei ştiinţifice. Există, în fond, şi acum oameni care "cred" tot felul de lucruri despre originea omului, despre extratereşti etc. Absolut bizare sunt "argumentele" cu care îşi susţin credinţa. Au citit pe Internet.

Este o specie de ignoranţă specifică epocii digitală, sub forma unei salate de cuvinte în care descoperi termeni tehnici. 5G, GPS, "eoliene", vaccinuri, cipuri de memorie. În centrul delirului este o viziune despre tehnologia informaţiei ca fundamental ostilă subiectului.

Mi-am adus aminte de un pasaj dintr-o relatare a unui antropolog care a ajuns la un trib din Papua. Acolo era să o încurce foarte tare. A făcut poze cu un aparat de fotografiat. Băştinaşii nu pricepeau prea bine ce este cu dispozitivul acela. Înţeleseseră doar că folosea la capturarea unei imagini. Asta îi infuriase foarte tare. Crezuseră că omul alb închidea, în cutie, o bucată din sufletul lor.

Istoria ne povesteşte despre istoria ludiţilor, muncitorii care la începutul secolului al XIX-lea distrugeau noile maşini industriale. Numele vine de la un presupus Ned Ludd, din secolul precedent, care ar fi distrus câteva războaie mecanice de ţesut. Mişcări neo-ludite există şi în timpurile noastre. În Marea Britanie au fost cazuri în care antenele 5G au fost atacate.

Dar ce văd eu este diferit. Nu atât o fobie generală faţă de tehnologie, cât o atitudine duală, de teamă şi de fascinaţie, în acelaşi timp. Cei atinşi de această patologie culeg de pe Internet tot felul de enormităţi şi organizează în jurul lor un fel de cult. Am văzut, recent, la televizor, o ştire despre un congres al negaţioniştilor Covid din România. Purtau tricouri negre şi denunţau "oculta mondială" care ar fi fabricat virusul într-un laborator. Mai nou, se pare că există chiar un partid dedicat cauzei...

Înconjuraţi de informaţie, aceşti indivizi sunt capabili de ceva mai grav decât ignoranţa. Ei absorb, selectiv, tot ce este mai negru şi mai ilogic. Folosesc aplicaţii şi tehnologii moderne pentru acest gen de contra-selecţie. Şi apoi îşi răspândesc "ideile" pe reţelele sociale (reale sau virtuale), asistaţi tot de tehnologie. Avem, cum s-ar spune, primitivi cu GPS.

În aceste condiţii, mă cutremur când mă gândesc că în câteva săptămâni vom fi obligaţi să începem din nou, în universităţi, să predăm online. Semestrul al II-lea al anului trecut a fost irosit. "Predarea online" este un dezastru. Să pierdem un an întreg universitar ar fi o catastrofă. Sincer, nu ştiu cum universităţile îşi vor reveni. De pe vremea Marii Ciume, din Evul Mediu, învăţământul nu a mai fost atât de devastat, nici măcar în vremea războaielor mondiale.

Am fost curios să văd dacă ciudaţii de astăzi sunt o specie nouă. Nu cred. Am găsit un articol din 2001 care descria un fenomen straniu petrecut într-o comună din Vrancea. Localnicii susţin că nişte OZN-uri au venit la ei, în timp ce erau adunaţi la căminul cultural, i-au scanat (!) şi au plecat. Un localnic descria păţania: "Oamenii cu nunta şi-au luat darul, până la urmă, că a venit curentul. Drept să vă spun, ei n-au fost atenţi la fenomen, că erau în interior, ocupaţi - aprinde lumânări, pune lampă, ca să ai oleacă de lumină. Cam asta a fost treaba". Tot în această categorie, cred, erau protestele, de acum circa 10 ani, împotriva gazelor de şist.

Pandemia doar i-a scos la suprafaţă şi le-a dat glas. Şi într-o vreme când mulţi dintre noi stăm în casă, tehnologia comunicaţiilor le-a oferit o deschidere către lume, un fel de prispă virtuală de unde sunt liberi să debiteze insanităţi.

Şi de ce nu ar face-o? Era o vreme când politicienii moderni erau, asumat, raţionali. Când publiciştii îşi propuneau să lumineze masele. Când lumea citea cărţi.

Am stat, în metrou, lângă un tânăr. Se uita pe telefon la clipuri video, probabil pe Facebook sau TikTok. Câteva secunde şi apoi trecea la altul. Am crezut la început că este în căutarea unui clip interesant, până ce mi-am dat seama că nu, exact la asta se uita, la secvenţe de câteva secunde. Nişte fete se strâmbau, un căţel răsturna o veioză, un tânăr işi aranja şapca. Un non-sens total. Memorie zero.

Omul va ajunge, poate, să lucreze într-o instituţie publică. Va deveni student, la una dintre numeroasele fabrici de diplome. Sau va fi angajat de o firmă. Ce va face acolo, efectiv, nici nu îmi pot imagina. Probabil va exista pe autopilot, dirijat de Uaize...

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Trist, foarte trist, dar și foarte adevărat.

    Se pare că cu cât omenirea înaintează "in stiinta" înstrăinarea individului este tot mai accentuată. 

    Multumim Bursa că ați deschis fereastra si la articolele domnului Avramescu, de departe cele mai interesante si concludente.

    ...

    1. ce-ai spus omule de te-a omorat regulamentul , fi-v-ar regulamentul sa va fie !

    Domnule Avramescu, nu ar fi mai buna o lege prin care sa se impuna strict ce ai voie sa gandesti/sa vorbesti si ce nu? Sa ne zica Partidul/Partidele (ca e "democratie") ce avem voie sa gandim si sa vorbim si gata. Asa terminam cu problemele infierate de dvs. aici. Sau continuam cu autocenzura gen Politic Corect, Stiitific Corect, Medical Corect? Parca merge totusi mai bine cu autocenzura. Asa pastram si un damf de democratie si o "ardem" liberal, umanist si progresist.

    1. ASa, ca in context,vezi paragraful al doilea , cu invocarea "evidentei stiintifice" si "originea omului" sunt tare curios cum le armonizeaza autorul ! Sacrifica Stiinta sau metafizica ? PS.Ce sarbatoare e de a aparut Opinia cititorului la articolele semnate de C.A. ? Felicitari !

      Nu te-a oprit nimeni sa crezi ca Pamantul este plat. Ai mers la congresul acelor indivizi? Drum bun si distractie placuta.

      Problema este cand omori un om din cauza a ceea ce gandesti. Da, nu vei fi bagat la puscarie pentru ceea ce gandesti.... ci pentru omucidere. Asa ca ai grija ce gandesti pentru ca te poate pune in situatia sa omori oameni. Iar cei care te vor acuza nu vor fi covidioti ca tine, ci oameni de stiinta. 

      "Camil Marinescu, dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a pierdut lupta cu virusul ucigaș. Deși a avut o viață care l-a pus de multe ori la grea încercare, artistul a sfârșit după ce s-a infectat cu noul coronavirus. Dirijorul a luat virusul de la un medic asimptomatic care l-a tratat de o altă boală, iar în ultimele zile de viață a trăit un adevărat coșmar. 

      ”Ce nu au reuşit bolile incurabile a răzbit un virus luat la o analiză în Spitalul nr. 9, de la un doctor cardiolog asimptomatic, care nu purta corect masca, pe nas”, a scris pe pagina de Facebook Sorina Goia, producător de emisiuni la Radio România" 

      Covidiotii care imbolnavesc si omoara oameni ar trebui bagati in puscarie. Exact asa.

      Fostul preot Petru Corogeanu a fost încarcerat la Penitenciarul Valsui în 30 ianuarie 2008, după ce a fost condamnat la şapte ani de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru lipsire ilegală de libertate urmată de moartea victimei. Sentinţa a fost dată după mai mult de doi ani şi jumătate de procese în care Petru Corogeanu a fost judecat de mai multe instanţe din ţară. 

      În iunie 2005, fostul preot, împreună cu patru măicuţe, au supus a altă măicuţă de 23 de ani unui ritual de exorcizare, la Mănăstirea "Sfânta Treime" din Tanacu, judeţul Vaslui. Măicuţa a murit după ce a fost ţinută trei zile fără apă şi mâncare, fiind imobilizată pe o cruce de lemn. Trei din cele patru măicuţe au fost eliberate condiţionat la sfârşitul lui 2010, iar cea de-a patra a fost pusă în libertate la mijlocul lui 2011. 

      Daca bagi un om spital in baza unui test fals pozitiv, acolo ia virusul si moare, de fapt il salvezi sau cum?

      Asimptomaticii trebuie internati fie in spatii de triaj, fie in spatii anexa ale spitalului. Grupati doar asimptomatici. Cohortarea geografica este recomandata de WHO, CDC si ECDC. Daca apar simptomele, mutati in saloane de spital potrivit bolii.

      1984.

      Dansul pune alta intrebare - ce se intampla daca internezi pe cineva (nu conteaza daca intr-un spatiu anexa, sau intr-un triaj, sau intr-o sectie anume) care de fapt e perfect sanatos (NU INFECTAT, DAR ASIMPTOMATIC), acela ia virusul DIN SPITAL si moare? Scenariu care are o probabilitate semnificativa, inteleg ca testele astea au o marja de eroare uriasa, de cateva zeci de procente...

      In acest caz nu se mai aplica rationamentul cu oamenii de stijnta de la #4.2. si #4.3.? Adica transmitatorul virusului e demn de puscarie doar daca-l imprastie pe strada, pe plaja sau in club, dar acelasi virus e dulce ca mierea, precum glontul patriei, daca-l iei din spital?!? 

      Si pe aceeasi linie - doar imprastierea (chiar si involuntara, bineinteles) de Covid-19 trebuie pedepsita cu puscaria? Toate celelalte boli contagioase si grave - cu zecile, daca nu cu sutele - sunt OK? 

      Nu mai bine bagam noi toti contagiosii, indiferent de boala, undeva la izolare?

      Dar stai - precum asimptomaticii Covid, pot fi contagiosi chiar fara sa stie... Deci, oricine e un potential contagios cu o boala grava, asa ca ar trebui... 

      Este fals ca testele au o rata de eroare asa de mare. Operatorii umani gresesc. Laboratoarele private sunt varza. Regina Maria este clinica ce a dat 10 teste false jucatorilor de la CFR Cluj.

      Apoi, tu chiar nu ai inteles ideea de cohortare geografica. Pe toti suspectii ii grupezi in aceeasi in functie de starea lor. Daca sunt asimptomatici vor sta in saloane doar cu asimptomatici si cu masca pe figura. Acestia pot sta si in corturi de campanie in parcuri, in zone verzi. Se repeta testul pentru confirmare. 

      ... intre eroarea datorata testului insusi si eroarea datorata operatorului uman. E clar ca distinctia e foarte importanta, mai ales dupa ce o mierlesti din cauza unei astfel de testari eronate.

      Cat priveste "cohortarea geografica" (Doamne, suna atat de extrem de stiintific si de impresionant ca nu e cazul sa ne mai intrebam ce naiba are geografia de-a face cu treaba asta), stati dvs. - sanatos tun - zile-n sir intr-un salon de asimptomatici cu masca pe figura si fiti convins ca nu va infectati. Zile-n sir, mii de minute, sute de mii de respiratii ale unor oameni posibil infectati, chiar daca prin masca (asta in masura in care-i convingeti sa stea 24/24 cu masca pe figura). Haida-deh...

      Cat despre inteleptele recomandari ale WHO, haideti sa le citim repede-repede, ca maine-poimaine le schimba. Din nou. 

    Îmi aduc aminte de Domnul Avramescu din Ziarul Capital?????!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb