RĂZVAN COTOVELEA, MSI: "Două concerne IT vor crea, la noi, 4.500 de locuri de muncă, anul viitor"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #IT / 29 octombrie 2014

"Două concerne IT vor crea, la noi, 4.500 de locuri de muncă, anul viitor"

"Vrem să oferim discounturi la plata licenţelor operatorilor telecom care investesc în reţeaua de internet"

Două concerne internaţionale din domeniul IT&C vor intra pe piaţa noastră în 2015 şi vor crea 4.500 de locuri de muncă, a declarat, ieri, Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, cu ocazia prezentării Agendei Digitale 2014-2020.

Domnia sa a precizat că aceste companii se află între primii cinci jucători din piaţa IT la nivel mondial: "Un mare concern internaţional va veni în România şi va crea 3.000 de locuri de muncă. În plus, un al doilea concern va veni de peste Ocean şi va deschide alte 1.500 de joburi. Deocamdată, aşteptăm ca aceste companii să-şi finalizeze planurile investiţionale şi să facă publice aceste lucruri".

Răzvan Cotovelea susţine că una dintre cele două companii îşi va deschide un centru de cercetare la noi în ţară: "Dorinţa lor este să-şi stabilească un centru de operaţiuni pentru realizarea şi integrarea unor soluţii software şi hardware. Noi nu putem decât să-i sprijinim moral, pentru că financiar nu avem cum".

Domnia sa a subliniat că parteneriatele public-private reprezintă soluţia cea mai bună pentru oportunităţile din sectorul IT&C. Totodată, Răzvan Cotovelea a declarat că va pune accentul pe susţinerea dezvoltării clusterelor IT din Cluj, Timişoara, Braşov şi Iaşi. Ministrul de resort a mai anunţat că doreşte să propună un pachet de măsuri în Parlament prin care să ofere operatorilor telecom discounturi de la plata taxelor de licenţă către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), dacă aceştia vor realiza investiţii în reţeaua de internet.

Pentru implementarea strategiei din Agenda Digitală 2014-2020, este nevoie de 3,9 miliarde euro, a declarat Diana Voicu, secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională, care spune că aceste măsuri ar putea creşte competitivitatea sectorului comunicaţiilor şi Produsul Intern Brut cu 13% până în 2020. Domnia sa a mai arătat că numărul locurilor de muncă va fi majorat cu 11%, iar cheltuielile administraţiei vor fi reduse cu 12%, respectiv 26,6 milioane de euro în fiecare an, până în 2020.

Voicu, MSI: "Doar 8% din populaţie foloseşte comerţul electronic"

Peste şapte milioane de români sunt activi pe reţelele sociale şi doar 8% din populaţie utilizează e-commerce, a precizat Diana Voicu, care spune că oamenii se tem de fraude şi abuzurile electronice. Secretarul de stat susţine că, prin Agenda Digitală 2014-2020, va fi creat un sistem naţional de securitate cibernetică şi un cadru legislativ în acest domeniu.

În comerţul electronic, impactul estimat pentru ţara noastră prin Agenda Digitală este o creştere de 3% a Produsului Intern Brut şi de două procente a locurilor de muncă, a adăugat Diana Voicu.

Importanţa securităţii cibernetice a fost subliniată şi de ministrul Răzvan Cotovelea, care a arătat că acest sector necesită foarte multă vigilenţă din partea instituţiilor statului: "Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla cu sistemul bancar în cazul unui atac cibernetic şi câte informaţii confidenţiale ar putea fi pierdute".

Până la sfârşitul anului, Legea securităţii cibernetice reprezintă o prioritate de grad zero pentru România, a opinat ministrul de resort, subliniind că aceste probleme de strategie au fost discutate chiar şi la nivelul CSAT.

Domnul Cotovelea a amintit de relaţia diplomatică bună cu SUA şi de sprijinul din partea Guvernului american pentru înfiinţarea unui centru de inovare în domeniul securităţii cibernetice. În acest moment, această investiţie valorează aproximativ 800.000 de euro şi reprezintă unicul centru civil de acest fel din Europa, conform sursei citate.

Agenda Digitală 2014-2020 este extrem de importantă pentru ţara noastră şi trebuie să ofere un element de predictibilitate, a adăugat Răzvan Cotovelea.

Domnia sa a explicat că anul viitor va fi unul de graţie pentru domeniul IT&C şi apreciază că acest sector se pretează mult mai bine decât alte segmente de piaţă la încheierea de parteneriate public-private, astfel încât să avem această implementare de proiecte europene prin Agenda Digitală.

Cotovelea: "Nu ştiu dacă vom avea spaţiu bugetar pentru achiziţionarea Palatului Telefoanelor"

Răzvan Cotovelea a spus, ieri, că nu ştie dacă statul va avea spaţiu bugetar pentru achiziţionarea Palatului Telefoanelor: "În cazul Palatului Telefoanelor, aşteptăm raportul tehnic. N-aş vrea să mă pronunţ, sunt foarte multe priorităţi pentru anul viitor. Din punctul meu de vedere, nu ştiu dacă va fi spaţiu bugetar necesar pentru achiziţionarea Palatului Telefoanelor, mai ales că, pe bună dreptate, toată lumea îşi pune întrebarea ce facem cu el dacă este achiziţionat de către o instituţie. Prin urmare, vom lua o decizie în momentul în care raportul tehnic va fi finalizat. Din punctul meu de vedere, este o problemă de zile, documentul trebuie redactat şi închis".

În urmă cu circa două săptămâni, a fost finalizată dezbaterea publică privind procesul decizional de exercitare din partea MSI a dreptului de preemţiune al statului cu privire la Palatul Telefoanelor, clădire scoasă la vânzare de Telekom Romania Communications, în proprietatea căreia se află. Nota de analiză tehnică urmează să fie prezentată într-una dintre şedinţele de Guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb