RĂZVAN GRECU, PREŞEDINTELE ARPEE: "Eficientizarea clădirilor publice, o prioritate energetică fundamentală pentru România"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 octombrie 2018

"Eficientizarea clădirilor publice, o prioritate energetică fundamentală pentru România"

România trebuie să includă în agenda sa patru priorităţi energetice fundamentale pentru anul 2030, a afirmat ieri, în cadrul Romanian Energy Efficiency Forum 2018, Răzvan Grecu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE).

Domnia sa a făcut referire la anul 2030, întrucât există în dezbatere, în acest moment, la nivel european, un pachet de legi care are acest orizont de timp.

Preşedintele ARPEE a declarat: "Prima prioritate este «eficienţa energetică pe primul loc». Trebuie să punem înainte conceptul de eficienţă energetică şi apoi să calculăm investiţiile de care avem nevoie în zonele de producţie, transport etc. Ar trebui să avem o strategie energetică şi un plan integrat energie-mediu, care să clasifice eficienţa energetică ca fiind prioritară. Avem nevoie de o ţintă care ar trebui să fie, probabil, obligatorie pentru 2030, în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi avem nevoie de nişte planuri de acţiune care să stabilească obiective clare, măsurabile şi proporţionale cu obiectivele pe care vrem să le îndeplinim în 2030. Deocamdată nu avem, probabil, niciunul dintre cele trei elemente importante".

A doua prioritate este reprezentată, în opinia domnului Grecu, de finanţarea eficienţei energetice.

Domnia sa consideră că abordarea actuală este greşită, şi că ar trebui să trecem pe termen mediu şi lung de la o finanţare bazată pe granturi, în principal cele europene, la una care să vină dintr-o piaţă adevărată de eficienţă energetică, unde există mai mulţi ofertanţi şi mai mulţi cumpărători care, prin intermediul unor proiecte de eficienţă energetică interacţionează într-o piaţă comună cu părţile terţe (care sunt finanţatorii respectivei pieţe) şi în care, evident, granturile joacă un rol important.

Răzvan Grecu a adăugat: "Trebuie să promovăm această piaţă pe termen mediu şi lung; granturile vor rămâne, probabil, importante dacă vom continua să promovăm eficienţa energetică în anumite segmente, în special în cel public. Este evident că, pentru exerciţiul financiar viitor al UE, ar trebui să alocăm o importanţă mult mai mare acestui domeniu decât ceea ce am făcut în 2014-2020. Un al doilea element aici este necesitatea de a dezvolta contractele de performanţă energetică, în care investitorul este finanţat din acele venituri generate de performanţa energetică. Bineînţeles că este nevoie de a scădea riscurile pe termen mediu şi lung al investitorilor în domeniul eficienţei energetice, iar aici sunt importante stimulentele fiscale, ca să determini companiile care sunt active în acest sector să investească chiar şi în proiecte care s-ar putea să nu aibă un criteriu investiţional clar la început. De asemenea, trebuie atrasă o finanţare mai mare, inclusiv, din partea băncilor comerciale".

Cea de-a treia prioritate este reprezentată, conform preşedintelui ARPEE, de eficientizarea sectorului public, şi mai ales a clădirilor publice, cu precădere şcolile şi spitalele.

"Nu înţeleg, încă, de ce în 2018 nu avem niciun fel de plan serios pentru eficientizarea clădirilor publice de la noi din ţară (în special şcolile şi spitalele). De ce trebuie să plătim resurse importante, inclusiv bugetare pentru finanţarea cheltuielilor operaţionale ale acestor clădiri, când putem să investim în reabilitarea profundă a acestora? Sunt necesare programe dedicate în acest sens. Subliniez că există elementele de finanţare foarte clare, uşor de accesat, şi nu este nevoie decât de voinţă ca să punem în practică un cadru care să stimuleze dezvoltarea acestor investiţii", a explicat domnul Grecu.

Ultima prioritate despre care a vorbit domnia sa accentuează necesitatea continuării investiţiilor în sectoarele de producţie, transport, distribuţie de energie, precizând: "S-au făcut investiţii importante în aceste domenii. Vă pot spune că pierderile tehnologice în sectorul de transport şi distribuţie gaze naturale au scăzut de şase ori, din 2006 până în 2017. Este important ca centralele electrice convenţionale să devină mult mai eficiente şi este important să continuăm investiţiile în zona de eficientizare a reţelelor, dar avem nevoie de un cadru de reglementare".

Este o modalitate de a investi pe termen lung pe care trebuie să continuăm să o stimulăm într-o formă sau alta în perioada următoare, a conchis Răzvan Grecu.

În ceea ce priveşte cogenerarea şi încălzirea centralizată, principala noastră problemă este legislaţia actuală, consideră Zoltan Nagy-Bege, vice-preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Domnia sa a afirmat, ieri: "La sfârşitul anului 2016, activitatea de reglementare a încălzirii centralizate s-a transferat de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) la ANRE. (...). Ce putem face noi este să folosim reglementările emise de ANRSC, să le adaptăm la atribuţiile pe care le avem noi şi să încercăm să supravieţuim în această junglă".

Vice-preşedintele ANRE speră că noua schemă de sprijin prin cogenerare (schema bonus), nu va fi doar una care să salveze sistemele de cogenerare existente, ci una care să stimuleze şi investiţiile noi, întrucât în lipsa acestora, atât în ceea ce priveşte energia termică, cât şi cea electică, în viitorul apropiat am putea avea probleme.

Dincolo de faptul că, în prezent, foarte multe entităţi, fie ele companii, autorităţi publice etc., nu raportează către ANRE măsurile pe care le adoptă în vederea eficientizării energetice, problema reală este că foarte multe dintre acestea nu ştiu că au această obligaţie, a mai spus domnul Nagy-Bege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb