"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, a decis să se retragă din sistemul guvernamental de garantare a activelor toxice (Asset Protection Scheme - APS), măsură care poate fi un prim pas spre privatizarea instituţiei financiare.
Ieşirea vine după ce RBS a plătit 2,5 miliarde lire sterline (4 miliarde dolari) către guvern ca să-şi asigure cele mai riscante active.
"Ieşirea băncii din APS demonstrează progresele realizate de RBS în transformarea bilanţului său care devenise periculos de mare şi instabil, într-unul mai prundent, rezistent şi viabil", a informat banca britanică. Aceasta a subliniat: "Programul APS a avut un rol important în stabilizarea percepţiei pieţei în privinţa RBS după ce impactul crizei financiare a devenit clar, iar cotaţia acţiunilor băncii a scăzut până la un minim de 10 pence, în februarie 2009. Acest plan i-a dat noii conduceri a RBS timpul necesar punerii în aplicare a planului de redresare".
Retragerea RBS din sistemul guvernamental de garantare a activelor toxice a fost aprobată de Autoritatea de reglementare a serviciilor financiare.
Programul Asset Protection Scheme a fost creat de autorităţile de la Londra în anul 2009, ca să ofere asigurări după salvarea unor bănci de către contribuabili. Potrivit acestei scheme, băncile ar fi urmat să plătească o taxă anuală pentru asigurarea activelor toxice, iar contribuabilii ar fi acoperit orice pierderi mai mari de 10% rezultate de pe urma acestor active.
Guvernul britanic a acceptat să asigure active de 282 miliarde lire când a intrat RBS în program, în 2009, iar de la acel moment, aceste active au scăzut la aproape 105 miliarde lire.
În prezent, RBS este deţinută în proporţie de 82%de statul britanic.