RBS, "Société Générale" şi "UniCredit" ar putea fi supuse presiunilor pentru majorarea capitalului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iulie 2011

RBS, "Société Générale" şi "UniCredit" ar putea fi supuse presiunilor pentru majorarea capitalului

"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), "Société Générale" SA, "Deutsche Bank" AG şi "UniCredit" SpA ar putea fi supuse presiunilor din partea investitorilor pentru majorarea capitalului, după publicarea rezultatelor testelor de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), conform agenţiei Bloomberg.

"Deutsche Bank", cea mai mare bancă din Germania, a înregistrat, la testele de stres, o rată de adecvare a capitalului de 6,5%, depăşind nivelul minim de 5% prevăzut de EBA. Banca se află pe locul opt între cele 12 instituţii creditoare germane care au participat la teste şi pe locul 57 dintre cele 90 de bănci europene tes-tate.

Banca britanică RBS a înregistrat la testele de stres o rată de adecvare a capitalului de 6,3%, banca franceză "Société Générale" - de 6,6%, iar cea italiană "UniCredit" - de 6,7%. "Deutsche Bank", "Société Générale" şi "UniCredit" au anunţat că rata lor de adecvare a capitalului Tier 1 ar fi fost mai ridicată dacă autorităţile de reglementare ar fi ţinut cont de toate măsurile pe care le-au luat pentru majorarea rezervelor.

Testele de stres, care au folosit ca scenariu un declin economi prelungit, au fost criticate pentru că nu au inclus impactul unei potenţiale intrări a Greciei în incapacitate de plată.

Amintim că nu au trecut testele cinci bănci din Spania, două din Grecia şi una din Austria. Acestea sunt "Banco Pastor" SA, "Caja de Ahorros del Mediterraneo", "Banco Grupo Caja3", "CatalunyaCaixa" şi "Unnim" din Spania, "EFG Eurobank Ergasias" SA şi "Agricultural Bank of Greece" SA din Grecia, res-pectiv "Volksbanken" AG din Aus-tria. Aceste instituţii creditoare au nevoie, împreună, de un capital de 2,5 miliarde euro, potrivit EBA.

Băncile elene sunt capitalizate adecvat

Grecia se poate simţi în siguranţă în privinţa sistemului său bancar, întrucât testele de stres au arătat că băncile sunt capitalizate adecvat, declară Andrea Enria, preşedintele EBA, citat de publicaţia elenă Kathimerini.

"Băncile din Grecia, chiar şi în cel mai grav scenariu advers, au înregis-trat o rată de adecvare a capitalului care este cu 2,44 miliarde euro mai mare faţă de nivelul minim stabilit, de 5%", a afirmat Enria.

Anul acesta, băncile din Grecia au anunţat majorări de capital în vederea consolidării situaţiei lor financiare.

Oficialii zonei euro au stabilit, săptămâna trecută, trei opţiuni privind implicarea sectorului privat în al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, potrivit unui document obţinut de Reuters.

Prima opţiune prevede răscumpărarea datoriei Greciei şi o majorare a creditelor către sectorul public, a doua opţiune se bazează pe planul francez privind ros-togolirea datoriilor pe 30 de ani, iar a treia opţiune ar putea să prevadă introducerea unei taxe pe sectorul financiar sau pe un acord de tipul iniţiativei de la Viena, cu băncile private, pentru menţinerea expunerii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb