Reabilitarea termică a clădirilor şi mobilitatea urbană, finanţate prioritar în regiunea Bucureşti-Ilfov

George Marinescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 1 iulie 2021

Reabilitarea termică a clădirilor şi mobilitatea urbană, finanţate prioritar în regiunea Bucureşti-Ilfov

Reabilitarea termică a clădirilor rezidenţiale şi publice, precum şi mobilitatea urbană reprezintă principalele domenii care au fost finanţate cu peste 452 milioane euro în perioada 2014-2020, pe Programul Operaţional Regional, la niveul Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI).

"Am avut o alocare de peste 452 milioane euro, nesatisfăcătoare, dar acest lucru s-a datorat faptului că suntem considerată o regiune mai dezvoltată. De aceea nu am primit finanţări pe toate axele programului. Din cele 330 de proiecte depuse, au fost contractate 226 şi, până acum, au fost finalizate 75 de proiecte, dintre care cele mai multe se referă la eficienţa energetică a clădirilor rezidenţiale. De fapt, cea mai mare alocare pe axa 3 de finanţare a fost în perioada 2014-2020 pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale (blocuri). În acest domeniu au fost finanţate 69 de proiecte cu o alocare totală de 208,22 milioane euro. Reabilitarea termică a clădirilor publice a fost finanţată cu 19,25 milioane euro. Proiectele de mobilitate urbană au primit în total 244,29 milioane euro, cele privind iluminatul public - 10,53 milioane euro, iar restul banilor au mers alte domenii cum ar fi înfiinţarea de spaţii verzi (parcuri), consolidare de monumente şi infrastructură rutieră. De exemplu, pentru reabilitarea şi modernizarea a 25 kilometri din DJ 101, care trece prin mai multe localităţi şi reprezintă o variantă mai scurtă de legătură între autostrăzile A1 şi A3, proiectul realizat de Consiliul Judeţean Ilfov a fost finanţat cu 24,5 milioane euro", a susţinut, ieri, Simona Curpăn, Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii, ADRBI, în cadrul unei prezentări online pentru reprezentanţii mass-media.

Reprezentanta ADRBI a menţionat că printre problemele cu care s-au confruntat în implementarea proiectelor, beneficiarii au semnalat legislaţia stufoasă în domeniul achiziţiilor publice, birocraţia privind accesareea fondurilor europene şi neasigurarea la timp a fondurilor necesare efectuării plăţilor de către aceştia.

Printre exemplele de bune-practici în domeniul absorbţiei fondurilor alocate prin POR 2014-2020 se numără proiectele realizate de Primăria Sectorului 4 Bucureşti. În acest sector al Capitalei, au fost finanţate cu 130 milioane lei şapte proiecte de reabilitare termică a clădirilor, ceea ce înseamnă 4600 de apartamente şi aproximativ 14.000 de beneficiari. 28 milioane lei au fost alocaţi pentru două proiecte derulate la Şcoala 190, dintre care unul a vizat realizarea unui bazin de înot acoperit de dimensiuni semiolimpice şi o sală de sport multifuncţională, iar celălalt s-a referit la ridicarea unei unităţi de învăţământ preşcolar. 35 de milioane lei au fost alocaţi pentru proiectul derulat la Liceul Miron Niculescu din sectorul 4, prin care sunt modernizate două corpuri de şcoală existente, două clădiri de cămin şcolar, o sală de sport multifuncţională, o sală de spectacole şi sunt dotate cu mobilier la standard înalt cantina şi bucătăria din cadrul unităţii de învăţământ.

Pentru cadrul financiar multianual 2021-2027, reprezentanţii ADRBI au precizat că pe site-ul Agenţiei se află în consultare publică a doua versiune a POR, program care este negociat direct cu Comisia Europeană şi cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Pentru cadrul financiar care se va încheia în 2027, pe POR, regiunea Bucureşti-Ilfov va beneficia de o alocare totală de 599,55 milioane euro, sumă la care se vor adăuga şi fondurile europene alocate prin intermediul altor programe finanţate de Uniunea Europeană. Din suma respectivă, 115 milioane euro vor fi daţi pentru proiectele din domeniul inovării, digitalizării şi întreprinderilor dinamice, 73 milioane euro pentru digitalizarea administraţiei publice locale şi nu numai, 120 milioane euro pentru proiectele smart-city care fac oraşele prietenoase cu mediul, 115 milioane euro pentru proiectele din domeniul mobilităţii şi 42,5 milioane euro pentru construirea unei infrastructuri intermodale de marfă. Pe lângă aceste sume, 68,64 milioane euro vor fi alocaţi pentru proiectele din educaţie şi doar 9,09 milioane euro pentru valorificarea potenţialului turistic şi pentru conservarea şi protecţia patrimoniului cultural din regiunea Bucureşti-Ilfov. În ceea ce priveşte asistenţa tehnică pentru implementarea proiectelor - asistenţă ce include şi realizarea de studii şi analize, precum şi fondurile necesare Autorităţii de Management, statut pe care ar urma să îl obţină ADRBI - aceasta este finanţată cu 28,2 milioane euro în următorii şase ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La cum se scumpeste energia si gazele, la cum stagneaza veniturile, la ce hotie au avut astia pe ciclul trecut, vor prabusii consumul pe trend ca intensitate in societate!!!

    Sa puna "naiba" mana mai rapid si sa izoleze blocurile si in cartierele sarace!!! 

    SA nu isi mai bata joc de oameni caci scumpirea energiei (taxe, impozite, etc) vine la toti in piata!!! 

    Iar o sa apara stiri cu oameni ce nu isi permit sa plateasca caldura!!! 

    semnat comenturi "cretine"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb