REACŢIE LA PROPUNEREA ADMINISTRATORILOR PCC are multe semne de întrebare privind reorganizarea Oltchim

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2013

Wojciech Zaremba are multe semne de întrebare legate de garanţiile oferite pentru finanţarea Oltchim şi de activele care vor intra în componenţa Oltchim 2.

Wojciech Zaremba are multe semne de întrebare legate de garanţiile oferite pentru finanţarea Oltchim şi de activele care vor intra în componenţa Oltchim 2.

Administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO) propun un plan de reorganizare prin care investitorii interesaţi de preluarea combinatului vâlcean dobândesc un drept de opţiune pentru preluarea activelor viabile, în schimbul asigurării sau garantării sumei de 50 milioane euro - capitalul de lucru necesar în acest moment.

PCC, acţionar minoritar semnificativ al Oltchim, cu o participaţie directă şi indirectă de circa 33% din capitalul social, are multe semne de întrebare cu privire la acest plan, legate de garanţiile oferite pentru finanţarea Oltchim şi de activele care vor intra în componenţa Oltchim 2. PCC şi-a exprimat de mai multe ori intenţia de a participa în orice acţiune de salvare a Oltchim şi şi-a menţinut interesul pentru privatizarea combinatului.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România, ne-a declarat: "PCC va analiza cu atenţie propunerea administratorilor judiciari. Pentru moment, am foarte multe semne de întrebare. În primul rând, nu înţeleg dacă este vorba sau nu despre o privatizare. Dacă un inves-titor este interesat să preia acel Oltchim 2, format din activele viabile, atunci trebuie neapărat să ofere sau să garanteze capitalul de lucru pentru combinat? Dacă da, adminis-tratorii trebuie să anunţe clar acest lucru. Dacă nu, nu mi se pare în regulă ca un investitor să finanţeze Oltchim şi să se trezească în etapa finală a privatizării că vin şi alţi investitori. Cum va fi departajat acel investitor de ceilalţi? Care va fi relaţia dintre ei, dacă cel care finanţea-ză Oltchim va pierde licitaţia de preluare a Oltchim 2?".

Domnia sa subliniat că este foarte important pentru orice investitor interesat de Oltchim ca administratorii judiciari să publice, mai întâi, planul de afaceri care stă la baza redresării combinatului, modul în care a fost determinat necesarul de 50 milioane de euro pentru capitalul de lucru şi, mai ales, care sunt activele care vor forma Oltchim 2.

Reprezentantul PCC a subliniat că este foarte important pentru orice investitor să ştie planul de management şi planul de producţie al Oltchim, ca să vadă cum infuzia de capital de 50 milioane de euro va contribui la salvarea combinatului: "Oltchim a avut pierderi de 86 milioane lei în primul trimestru. Cine şi le asumă? Cine garantează că cei 50 milioane euro nu vor fi folosiţi pentru acoperirea acestor pierderi? Din Oltchim s-a gajat cam tot ce se poate gaja. Care sunt acele active oferite ca garanţie investitorilor? Există riscul ca planul de reorganizare să nu fie aprobat de creditori sau de judecătorul sindic. Ce se întâmplă atunci cu aportul de capital? Cum poate fi recuperat? Administratorii trebuie să clarifice toate aceste întrebări înainte de a lansa selecţia investitorilor. În plus, mi se pare normal ca investitorul pre-selectat să finanţeze acum Oltchim să fie implicat de acum în managementul combinatului, nu numai în managementul Oltchim 2".

Administratorii judiciari ai Oltchim au arătat că cele 50 milioane de euro sunt necesare creşterii producţiei la un nivel profitabil, care să menţină în funcţiune combinatul până în toamnă. Astfel, Oltchim îşi securizează şansele de contractare a producţiei pentru 2014 şi poate implementa cu succes măsurile de reorganizare, prin care trecerea companiei în proprietate privată să fie una de succes pentru stat şi creditori.

Pentru oricare din modalităţile de asumare a finanţării, investitorul pre-selectat va avea calitatea de creditor beneficiar al privilegiului creanţei curente rezultate din continuarea procedurii insolvenţei. De asemenea, cu acordul comitetului creditorilor, se vor constitui garanţii reale în favoarea investitorului pre-selectat, din lista de active ale Oltchim.

Investitorul va putea, cu acordul comitetului creditorilor, să îşi asume managementul "Oltchim 2", independent de faptul că va fi desemnat sau nu câştigător în procesul reorganizării.

Noua societate "Oltchim 2" va fi deţinută în totalitate de actualul "Oltchim" şi va cuprinde capacităţile de producţie şi alte active viabile, brandul, dreptul de proprietate intelectuală, clienţii, contractele şi angajaţii.

În final, părţile sociale emise de "Oltchim 2" (pentru Oltchim SA) vor fi cesionate, în termenii planului de reorganizare, investitorului pre-selectat sau, în cazul eşecului contractului semnat cu acesta, unui alt investitor strategic.

Acest plan al administratorilor judiciari urmează să fie supus aprobării creditorilor Oltchim în perioada imediat următoare. Confirmarea planului de reorganizare de către judecătorul sindic este estimată în luna octombrie a acestui an.

PCC şi-a prezentat, recent, viziunea asupra soluţiei de reorganizare a Oltchim. PCC a propus trans-formarea Oltchim într-o companie de tip holding care ar avea ca subsidiare mai multe SPV-uri (n.r. special purpose vehicle, aşa cum este conceput şi Oltchim 2) reprezentate de secţiile de producţie. Bunurile din patrimoniul şi din fondul de rulment ale companiei cu probleme sunt transferate unei societăţi fondate special în acest scop - SPV-ul. Printre SPV-urile care ar fi subsidiare ale Oltchim s-ar număra şi Arpechim. Astfel, planul PCC presupune înfiinţarea a 9-12 societăţi SPV deţinute de Oltchim.

Conceptul planului de reorganizare al PCC are drept scopuri principale să salveze şi să facă Oltchim din nou funcţional, să îl pregăteas-că pentru privatizare şi să facă posibilă recuperarea de către creditori a unei părţi cât mai mari din creanţe. În viziunea PCC, veniturile obţinute din vânzarea SPV-urilor de servicii suport pot asigura o parte din capitalul de lucru necesar pentru funcţionarea SPV-urilor de producţie.

Reprezentantul PCC apreciază că avantajele planului sunt: protejarea principalelor instalaţii de producţie, externalizarea serviciilor de suport şi vânzarea activelor auxiliare sau învechite pentru finanţarea activităţilor de producţie, permite o primă reducere a numărului de angajaţi cu 1.000 de per-soane, personalul rămas fiind alocat SPV.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. PCC acum v-ati dat seama ca a-ti aruncat banii pe fereastra?sau nici acum?

    1. nu a aruncat niciun ban pe fereastra..scopul ei este sa inchida Oltchim, deci scopul este aproape atins, iar banii bagati aproape valorificati

      Lasa ca nu pun mana KGB-istii si cozile de topor vandute rusilor pe activele Oltchim ! Valea zaremba, canta la alta masa !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb