Realitate sau amăgire în redresarea economică a Chinei?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 iulie 2020

Realitate sau amăgire în redresarea economică a Chinei?
Călin Rechea

Indicii PMI (Purchasing Managers' Index) ai activităţii economice din China au crescut peste aşteptări şi în iunie 2020, conform datelor de la China Logistics and Purchasing Federation (CLPF), care arată o continuare a redresării atât la nivelul industriei prelucrătoare, cât şi la nivelul sectorului extins al serviciilor şi construcţiilor (vezi graficul).

Indicele activităţii din industria prelucrătoare a crescut cu 0,3 puncte faţă de luna precedentă, până la 50,9 puncte (n.a. o valoare peste 50 arată expansiune), în condiţiile în care indicele producţiei a crescut cu 0,7 puncte, până la 53,9, dar pe fondul unei divergenţe între activitatea de la nivelul companiilor mari şi activitatea firmelor mici.

Indicele producţiei pentru firmele mici a fost de 49,2 puncte, ceea ce indică o contracţie, în timp ce indicele producţie pentru companiile mari a fost de 55,5 puncte, iar indicele producţiei pentru companiile mijlocii de 54,3 puncte.

În ceea ce priveşte comenzile noi, acestea au crescut la nivelul întregului sector industrial, pe fondul unui avans al indicelui corespunzător cu 0,5 puncte până la 51,4 puncte, dar valoarea indicelui comenzilor noi de la nivelul firmelor mici, de 47,8 puncte, continuă să arate o contracţie.

Contracţie arată şi sub-indicele comenzilor noi pentru exporturi, care a urcat cu 7,3 puncte faţă de luna precedentă, până la 42,6 puncte, în condiţiile în care declinul s-a manifestat atât la nivelul companiilor mari şi mijloci, cât şi la nivelul firmelor mici.

Indicele volumului achiziţiilor a fost de 51,8 puncte, după un avans lunar de un punct, iar indicele importurilor a crescut până la 47 de puncte pe fondul unei creşteri cu 1,7 puncte faţă de luna anterioară.

"Mediul extern continuă să fie extrem de dificil", se subliniază în comunicatul de presă de pe site-ul CLPF, iar "nivelul indicelui producţiei este semnificativ peste indicele comenzilor noi care reflectă cererea".

Divergenţa semnificativă dintre cerere şi ofertă se manifestă pe fondul unor altor evoluţii cu impact negativ, cum ar fi creşterea preţurilor de achiziţie sau declinul numărului angajaţilor din sectorul industrial.

Preţurile de achiziţie şi-au accelerat creşterea, în condiţiile în care sub-indicele corespunzător a crescut cu 5,2 puncte faţă de luna anterioară, până la 56,8 puncte, iar valoarea depăşeşte pragul de 55 de puncte pentru toate categoriile de firme.

În acelaşi timp, indicele numărului de angajaţi s-a menţinut sub pragul de 50 de puncte, după o scădere cu 0,3 puncte faţă de luna anterioară, până la 49,1 puncte, în condiţiile în care indicele activităţii aşteptate a scăzut cu 0,4 puncte, până la 57,5.

"Cu toate că nivelul repornirii activităţii este ridicat, redresarea cererii are o viteză redusă, iar aceasta are o influenţă negativă asupra producţiei industriale", a scria într-un raport recent Lu Zhengwei, economist-şef al Băncii Industriale din Shanghai.

Redresarea pare puternică şi în celelalte sectoare economice, conform indicelui PMI corespunzător, care include serviciile şi construcţiile.

Acesta a crescut cu 0,8 puncte faţă de luna precedentă, până la 54,4 puncte, în condiţiile în care indicele activităţii din construcţii a fost de 59,8 puncte, iar indicele activităţii din servicii de 53,4 puncte.

În comunicatul de presă se arată că 15 industrii dintre cele 21 analizate, inclusiv transportul feroviar, transportul aerian, construcţiile, telecomunicaţiile şi sectorul financiar, au avut valori ale indicilor PMI peste 50 de puncte.

Indicele comenzilor noi a crescut cu 0,1 puncte, până la 52,7, în condiţiile în care indicele comenzilor noi pentru sectorul construcţiilor a fost de 55,2, iar pentru servicii de 52,3 puncte.

Expansiune activităţii din sectorul construcţiilor şi serviciilor a avut loc pe fondul reducerii marjelor de profit, pe fondul accentuării creşterii preţurilor materiilor prime şi a menţinerii tendinţei de scădere a preţurilor pentru produsele şi serviciile finite.

Şi în aceste sectoare economice s-a înregistrat o scădere a indicelui privind activitatea aşteptată faţă de luna precedentă, cu 3,6 puncte, până la 60,3, în condiţiile în care indicele numărului de angajaţi s-a menţinut sub pragul de 50 de puncte, înregistrând o valoare de 48,7 puncte, după un avans de 0,2 puncte.

În comunicatul de presă se arată că doar 5 sectoare dintre cele 21 analizate, inclusiv construcţiile rezidenţiale, construcţiile inginereşti şi serviciile postale, au avut valori ale indicilor PMI peste 50 de puncte.

Pornind de la aceste date, se poate spune că perspectivele redresării pentru a doua economie a lumii mai trebuie confirmate în special la nivelul comenzilor şi producţiei pentru export, dar şi în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă.

Metodologia de calcul a indicilor PMI de la China Logistics and Purchasing Federation este similară cu metodologia utilizată de IHS Markit.

Aceşti indici de difuzie au valori cuprinse între 0 şi 100, iar o valoare peste 50 arată o creştere faţă de luna precedentă. Pentru fiecare variabilă utilizată, valoarea indicelui se determină ca sumă a procentului răspunsurilor din sondaje care arată o îmbunătăţire şi jumătate din procentul răspunsurilor care indică o situaţie neschimbată. Din cauza variaţiilor lunare semnificative, indicii PMI sunt ajustaţi pentru sezonalitate pentru a asigura o cât mai bună comparabilitate a datelor.

Tocmai această metodologie de calcul a indicilor PMI poate crea confuzie, mai ales în ceea ce priveşte redresarea în formă de "V" a economiilor afectate de pandemie.

Un articol recent de pe site-ul Financial Times întreabă dacă acronimul PMI nu vine, de fapt, de la Perpetually Misleading Indicators (n.a. indicatori mereu amăgitori), în condiţiile în care managerii de achiziţii care participă la sondaje trebuie să spună dacă s-au îmbunătăţit sau nu diferitele aspecte ale activităţii faţă de luna trecută.

Tot acolo este citat Richard Barwell, de la BNP Paribas Asset Management, care a avertizat că "dacă privim doar numerele, atunci vom vedea o redresare în V, dar dacă înţelegem modul în care sunt construiţi indicii PMI, atunci datele indică o redresare sub forma literei L".

Pornind de la relevanţa semnalelor transmise de indicii PMI, nu doar pentru China, Financial Times mai scrie că "este deosebit de important ca autorităţile să înţeleagă ce se întâmplă cu adevărat pentru a lua deciziile corecte", însă "manifestările (n.a. exuberante) în faţa celor mai recenţi indici PMI arată că nu sunt mari speranţe din acest punct de vedere".

În aceste condiţii, aşteptările privind eficienţa programelor de stimulare, mai ales dacă nu uităm sursele de finanţare, trebuie să fie extrem de rezervate, adică scenariul optimist trebuie să fie cel al redresării de forma literei "L".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. singurul indice chinez de oarecare incredere este Caixin/markit manufacturing pmi

    Ar fi imposibil ca_China sa-si revina 100% la ceea ce a fost inainte. Numai propaganda vestului i-a lasat fara exporturi de multe miliarde de dolari, plus ca multe industrii s-au reorientat si nu mai comanda din China.

    Ramane de vazut daca economia mondiala va rezista prin izolarea Chinei.. Vad ca pe partea de 5G inca se pune mare pret pe Huawei incepand cu Vodafone UK care a anuntat ca se bazeaza pe China pentru aceasta retea mobila. Probabil si restul vor face la fel.. asa ca propaganda vestului va ajunge de rasul curcilor, daca 5G nu se poate implementa fara companii chineze la baza.  

    1. La capitolul 5G am citit in primavara in presa germana, ca Huawei si ZTE au un avantaj tehnologic de aprox. 2 ani de cercetare. In plus detin cele mai multe patente in domeniu. Va fii greu fara ei. Intrebarea e daca vrem sa le oferim datele noastre chinezilor, americanilor (Cisco) sau raman teoretic in Europa (Nokia, Emersson). Eu as prefera varianta 3 deoarece in chinezi nu am incredere deloc iar in americani si mai putin (Apple, Google, Facebook, Cisco, NSA etc.).

      Va fi greu sa izolezi China, atat dpdv economic cat si tehnologic. Un embargo pentru produsele chinezesti ar provoca aceasi reactie din partea Chinei. Ori piata chineza, ca volum, e aproape cat EU + America de nord si de sud la un loc. Nimeni nu ar avea de castigat din embargouri. In ultimi zeci de ani vestul a transferat tehnologii la greu in China, de buna voie si nesiliti de nimeni si practic gratis in goana dupa profituri cat mai mari. Chinezii, baieti destepti, i-au lasat in tara doar in joint-venture-uri cu companii chineze, care au supt toata tehnologia. Pe langa faptul ca sunt campioni mondiali la copiat, chinezii au trimis o gramada de studenti in Europa si America. In paralel si-au dezvoltat un sistem universitar foarte, foarte bun. Din toate aste rezulta nivelul ridicat al cercetarii chineze in cateva dintre cele mai importante tehnologii ale viitorului precum 5G, AI, VR, masini autonome, energetica (regenerabila), stocarea energiei (acumulatori si super-condensatori), biotehnologie etc. 

      Razboiul asta rece sau economic nu va fii la fel de usor de castigat ca si ultimul.  

       

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb