RECTIFICARE BUGETARĂ: Agricultura şi Dezvoltarea Regională primesc cei mai mulţi bani, Transporturile pierd 1,6 miliarde

Adina Lateş
Macroeconomie / 22 octombrie 2015

Actualizare 15:44 Ialomiţianu: "Bugetul pe 2016 prevede 12 miliarde lei pentru administraţiile locale PSD"

Gheorghe Ialomiţianu (PNL) susţine că, dincolo de îngrijorările FMI şi dincolo de modul în care s-a făcut rectificarea bugetară, "adevărata bombă" este legată de proiectul de buget pentru 2016 care prevede 12 miliarde lei, adică 1,62% din PIB, credite de angajament pentru primariile PSD, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu, membru al Comisiei de buget-finanţe, afirmă că îngrijorările formulate de preşedintele Iohannis referitoare la aventura fiscal-bugetară a Guvernului Ponta au fost confirmate prin avertizările delegaţiei Fondului Monetar Internaţional privind depăşirea tuturor pragurilor de sustenabilitate în anul 2016: scăderi puternice de fiscalitate şi venituri, dublate de o creştere nesustenabilă a cheltuielilor publice structurale în următorii doi ani.

"Cu siguranţă că îngrijorările delegaţiei FMI conduse de către doamna Andrea Schaechter ar fi fost mult mai mari dacă ar fi avut cunoştinţă şi despre modul în care s-a parafat cea de-a două rectificare bugetară din anul 2015, făcută pe furiş la o vilă de protocol, deşi legea obligă la transparenţă. La marea întâlnire de taină au fost tăiate 1,6 miliarde de lei de la investiţii publice în infrastructura de transport după ce Guvernul Ponta tăiase deja 1 miliard la rectificarea din vară. Tot cu acest prilej s-a decis ca 2,5 miliarde de lei să fie distribuiţi ineficient şi netransparent către administraţiile locale conduse de primari PSD", preciează deputatul.

Ialomiţianu mai precizează că "adevărata bombă" este legată de proiectul de buget pentru anul 2016 care prevede 12 miliarde lei, adică 1,62% din PIB, credite de angajament oferite unor administraţii publice locale, "prin care PSD îşi recompensează primarii şi pregăteşte campania electorală de anul viitor".

"Dacă adăugăm această sarcină bugetară celorlalte promisiuni ale PSD pentru anul viitor, este uşor de estimat că România va depăşi ţinta de deficit ESA de 3% din PIB. Nu ar fi fost rău dacă acele credite bugetare se regăseau în finanţarea lucrărilor de infrasctructură de transport rutier, care ar fi sprijinit mediul de afaceri şi pe exportatorii din România. Din păcate, sub Victor Ponta nu se deschid autostrăzi, ci se demolează", adaugă deputatul liberal, fost ministru al Finanţelor.

--------

Ministerele Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Fondurilor Europene şi Finanţelor vor primi cei mai mulţi bani la cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, iar sumele puse la dispoziţia Transporturilor şi Energiei vor fi diminuate, per total deficitul urmând să rămână la 1,85% din PIB,

Astfel, ministerul Agriculturii va primi în plus 769,5 milioane lei, Dezvoltarea Regională 754,4 milioane lei, Fondurile Europene 729,6 milioane lei, Finanţele 584,3 milioane lei, Apărarea 558,1 milioane lei, Educaţia 271,4 milioane lei, Afaceri Interne 269,2 milioane lei, Justiţie 245 milioane lei, Serviciul Român de Informaţii 140,4 milioane lei, Afacerile Externe 132,8 milioane lei, Ministerul Muncii 80,1 milioane lei, potrivit proiectului de rectificare.

Vor fi reduse, în schimb, bugetul Ministerului Transporturilor, cu 1,61 miliarde lei, şi cel al Energiei, cu 108,1 milioane lei. Cu toate acestea, vor fi alocate 597,3 milioane lei pentru capitalizarea CFR SA şi 55 milioane lei pentru Metrorex.

Bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii se majorează la venituri cu suma de 692,8 milioane lei, la cheltuieli cu suma de 220,0 milioane lei, cu un excedent de 472,8 milioane lei.

Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se majorează atât la venituri cât şi la cheltuieli cu suma de 361,5 milioane lei, printre altele pentru acordarea majorărilor salariale aprobate personalului din unităţile sanitare, în timp ce sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale creşte cu 2,46 miliarde lei.

Per ansamblu, atât veniturile bugetului general consolidat cât şi cheltuielile vor creşte cu 2,62 miliarde lei, astfel că deficitul se menţine la 13 miliarde de lei, respectiv 1,85% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb