RECTIFICARE BUGETARĂ: Guvernul creşte cheltuielile de personal

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 august 2012

Guvernul creşte cheltuielile de personal

Executivul va majora, la prima rectificare bugetară din acest an, cheltuielile de personal, mai ales ca urmare a creşterilor salariale din sistemul bugetar, prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, care interzice astfel de operaţiuni cu mai puţin de 180 zile înainte de expirarea mandatului Guvernului.

Potrivit proiectului de rectificare, cheltuielile de personal vor creşte cu 648 de milioane lei (0,1% din produsul intern brut).

Documentul citat arată că, în urma aplicării măsurilor pentru recuperarea reducerilor salariale la bugetari, care prevăd majorarea remuneraţiilor acestora cu 8% de la 1 iunie 2012 şi cu 7,4% de la 1 decembrie 2012, impactul asupra cheltuielilor bugetare este estimat la peste 1,5 miliarde lei (0,3% din produsul intern brut).

De asemenea, în vederea restituirii, în tranşe, a sumelor reţinute pensionarilor, impactul bugetar este estimat la 1,29 miliarde lei (0,2% din produsul intern brut).

Reprezentanţii Guvernului spun că, deşi au fost majorate salariile de la stat, cheltuielile de personal continuă trendul des­cendent, fiind estimate la 6,7% din produsul intern brut şi res­pectând ţinta de 7,2% din PIB stabilită prin lege.

Totodată, Executivul admite că trebuie să încalce Legea responsabilităţii fiscal-bugetare pentru a majora salariile bugetarilor şi a restitui pensionarilor o parte din contribuţia de sănătate reţinută, potrivit proiectului de rectificare bugetară.

Articolele din lege de la care se va face derogare stabilesc că nu pot fi promovate, cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, acte normative care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar. De asemenea, totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificărilor bugetare.

Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice şi a contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.

Pentru nerespectarea acestor interdicţii legale ar trebui aplicate amenzi cuprinse între 2.000 lei şi 20.000 de lei, în funcţie de gradul de vinovăţie a persoanelor res­ponsabile, iar pe perioada cercetării administrative, persoanele responsabile trebuie suspendate din funcţie.

Vor creşte şi cheltuielile cu dobânzile

Documentul citat arată că vor mai avea loc modificări bugetare şi în cazul cheltuielilor cu dobânzile, acestea majorându-se cu 862,1 milioane lei (0,1% din produsul intern brut), ca urmare a modificării indicatorilor macroeconomici şi a majorării deficitului bugetar de la 1,9% din produsul intern brut estimat iniţial la 2,2% din produsul intern brut.

De asemenea, cheltuielile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile vor fi diminuate cu 1,42 miliarde lei (0,2% din produsul intern brut).

Astfel, ţinta de venituri la bugetul de stat pe acest an va fi diminuată cu peste 2,1 miliarde lei (0,4% din PIB).

Proiectul de rectificare relevă că Guvernul şi-a revizuit în scădere prognoza de încasări din accize (cu 918,6 milioane lei, adică 0,2% din PIB), venituri nefiscale (cu 1,8 miliarde lei), sume primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate (cu două miliarde lei), venituri din capital (cu 432,7 milioane lei), contribuţii de asigurări sociale (cu 179,6 milioane lei) şi impozitul pe profit (cu 91,8 milioane lei).

Executivul mizează şi pe majorarea veniturilor la bugetul de stat din taxa pe valoarea adăugată (cu 2,3 miliarde lei), impozitul pe venit şi salarii (cu 430,9 milioane lei) şi taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi (cu 288,8 milioane lei).

Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, veniturile bugetului vor fi completate cu 54,9 milioane lei de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2012 va fi majorat, la venituri, cu 155,5 milioane lei, iar la cheltuieli cu 155,5 milioane lei.

Printre altele, fondurile destinate finanţării Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, asigurate prin sume defalcate din TVA, vor fi diminuate cu 100 de milioane de lei, conform proiectului de rectificare bugetară.

Veniturile Fondului Proprietatea sunt indicate în scădere cu 430 milioane lei.

Cheltuielile bugetului de stat sunt diminuate, pe sold, cu 753,8 milioane lei.

Guvernul şi-a redus prognoza de creştere economică pentru acest an

Guvernul şi-a redus prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o ţintă de creştere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior la 1,5% din PIB, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În cadrul primei rectificări bugetare din acest an, programată pentru ultima parte a lunii august, Executivul va reduce din nou estimarea de creştere economică, la 1,2% din PIB, conform documentului citat.

Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional au declarat, miercuri, că experţii FMI vor accepta o creştere economică mai mare de 1% pentru acest an, în ciuda producţiei agricole slabe şi a încetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scădea uşor faţă de actuala prognoză, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator în creştere de la 3,3 la 4%.

Tot miercuri, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul finanţelor Florin Georgescu a evitat să spună dacă Guvernul îşi mai menţine pentru acest an ţinta de creştere economică de 1,5% din PIB, menţionând doar că prognoza de deficit bugetar nu va fi modificată. El a precizat că proiectul de rectificare bugetară a fost agreat cu FMI.

Revizuirea în scădere a ţintei de creştere economică pentru acest an este generată de efectele secetei asupra agriculturii, dar şi de faptul că prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeană efectiv încasate a fost "hiperoptimistă", a declarat, ieri, premierul Victor Ponta.

Bugetul de stat pentru acest an, aprobat la finalul anului trecut, a fost elaborat în condiţiile evoluţiilor internaţionale estimate la acea dată, luând în calcul o creştere a produsului intern brut între 1,8% şi 2,3% pentru anul în curs.

Proiectul de rectificare bugetară a fost întocmit ca urmare a evoluţiei activităţii economice din primele cinci luni ale anului 2012, care relevă continuarea creşterii economice în condiţii de stabilitate macroeconomică şi financiară.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Stimati cititori,

    in Badische Zeitung de astazi domnul Prim-Ministru a dat un interviu in care spune ca la alegerile comunale au primit o majoritate covarsitoare pentru ca promoveaza crearea locurilor de munca si crestere economica. Pasajul "Proiectul de rectificare bugetară a fost întocmit ca urmare a evoluţiei activităţii economice din primele cinci luni ale anului 2012, care relevă continuarea creşterii economice în condiţii de stabilitate macroeconomică şi financiară" este putin cam optimist. Cat despre alegatorii din strainatate si domnul Ponta recunoaste ca ei MUNCESC si nu TRAIESC in afara granitelor aprox. 2.3 mil . Atunci mai este necesara intrebarea cu sau fara auslendari cvorumul? Ce este bine: decizia va fi respectata :-) 

    Nach Zahlen unserer europäischen Partner leben – nicht: arbeiten! – etwa 2,3 Millionen Rumänien im Ausland: hauptsächlich in Spanien, Italien, Deutschland, Frankreich. Viele Verstorbene und solche, die ihre Staatsangehörigkeit zurückgelegt haben, waren noch auf den Listen. Das will das Verfassungsgericht untersuchen. Auf jeden Fall werden wir seine Entscheidung respektieren. 

    Am retinut trei elemente "ciudate" din rectificarea bugetara:

    - cheltuielile de personal vor creşte cu 648 de milioane lei (0,1% din produsul intern brut) 

    - cheltuielile cu dobânzile se majoreaza cu 862,1 milioane lei (0,1% din produsul intern brut) 

    - cheltuielile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile vor fi diminuate cu 1,42 miliarde lei (0,2% din produsul intern brut) 

    Adica: 

    - dam bani la popor ca sa para ca ne intereseaza de ei 

    - banii pe care0i dam ni-i avem, luam cu imprumut de la banci, dobanda oricum nu noi o platim (poporul e deservici si cu asta) 

    - nu investim in dezvoltare prin atragerea de fonduri europene pentru ca nu are rost. Sau care e explicatia ?

    Nu se pot fura la fel de mult ca si banii de la buget ? 

    1. Draga Daniel,

      cheltuielile de personal reprezinta probabil diferenta de curs valutar actuala vizavi cu cea de la inceputul lunii mai. Cheltuielile cu dobanzile vor fi cel putin triple fata de cele mentionate tinand cont de mesajele benefice cei drept pentru bugetari insa naucitoare pentru investitori. Cheltuielile aferente finantarilor pentru fonduri externe nerambursabile arata fragilitatea capitalului autohton, care printre putinele din Europa nu a fost sustinut de stat, mai ales ERSTE tipand ca din gura de sarpe impotriva interventiei statului ,romanesc bineinteles, caci la cel austriac nu ar fi avut curajul , ei fiind cum deja se cunoaste din categoria finutilor si nu a brutelor estice. Cum spune bine romanul asa-i la vie, toujours parschiv.  

      Faptul ca se diminueaza cheltuielile de la buget aferente fonduri externe nerambursabile nu are legatura cu "fragilitatea capitalului autohton". Fondurile nerambursabile acopera (din cate stiu pana la 75-80%) din valoarea proiectului, restul se finanteaza de la bugetul de stat si fonduri proprii.

      De aici poti sa calculezi cam cat e suma pe care nu o atragem si care nu se duce in dezvoltare, in investiti. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb