Restrângerea cheltuielilor publice şi promovarea de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri sunt soluţiile Guvernului la criza economică care afectează România, a afirmat primul-ministru Emil Boc, în cadrul Forumului Naţional pentru IMM-uri, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Premierul a apreciat că se impun măsuri de restrângere a cheltuielilor bugetare, astfel încât România să se încadreze în ţinta de deficit de 6,8% din PIB, arătând că, în absenţa aplicării acestora, deficitul bugetar ar creşte până la 9,1% din PIB. De asemenea, a menţionat primul-ministru Emil Boc, fără asigurarea susţinerii financiare externe, România ar ajunge, în 2012, la o datorie publică internă reprezentând 62% din PIB, ceea ce ar însemna că vor exista bani doar pentru consum, nu şi pentru investiţii.
"O asemenea alternativă este posibilă, dar cu câtă iresposabilitate pentru această ţară! Şi dacă e să ne uităm la contextul internaţional, ea, practic, ar duce România în prăpastie, din prea simplul motiv că nu vor mai fi bani ca să finanţezi deficitul bugetar, la nivele şi la cote de 9%, aşa cum ar fi, de exemplu, în anul acesta", a declarat primul-ministru.
Măsurile de restrângere a cheltuielilor bugetare vor avea caracter temporar, respectiv până la 31 decembrie, urmând ca în acest interval de timp, restructurarea aparatului bugetar să fie finalizată, iar prin măsurile aplicate să fie asigurate premisele reluării creşterii economice, a mai adăugat premierul.
Premierul Emil Boc a menţionat că alternativa la restrângerea cheltuielilor bugetare ar fi fost majorarea cotei unice şi a TVA, alternativă care ar fi condus la creşterea inflaţiei şi, implicit, la afectarea puterii de cumpărare a populaţiei, precum şi la creşterea cursului de schimb leu/euro.
Şeful Executivului a arătat că reducerea cheltuielilor bugetare şi menţinerea cotei unice şi a TVA vor fi urmate de o serie de măsuri de susţinere a mediului privat, accentul fiind pus pe susţinerea IMM-urilor. În acest sens, premierul a menţionat că, prin fondurile de garantare şi contragarantare, mediul de afaceri va avea acces la resurse suplimentare pentru continuarea investiţiilor. "Prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural, în urma capitalizării acestuia cu 220 de milioane de euro, prin utilizarea inclusiv a fondurilor europene în acest domeniu, se vor acorda garanţii de 1,1 miliarde de euro. De asemenea, în perioada imediat următoare, prin Ministerul Agriculturii, vor fi demarate investiţii de 1 miliard de euro din fonduri europene şi naţionale, prin măsurile pe care le are Ministerul Agriculturii pentru IMM-uri în mediul rural, pentru infrastructură în mediul rural", a declarat premierul Emil Boc.
Primul-ministru a menţionat, totodată, un program derulat de Ministerul Economiei în domeniul competitivităţii, precum şi asigurarea unor resurse suplimentare pentru cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri europene prin intermediul Fondului de Garantare pentru IMM-uri, care a fost capitalizat cu 40 de milioane de lei. "Acest lucru sperăm că ne va permite să acordăm garanţii de peste 230 milioane de euro, fonduri care să creeze premisele unor resurse financiare suplimentare în economie, care înseamnă investiţii, locuri de muncă", a adăugat premierul menţionând că vor fi reevaluate schemele de finanţare şi de ajutor de stat de la CEC şi EximBank şi se analizează modificarea unor reguli specifice activităţii bancare în vederea sprijinirii IMM-urilor care doresc să acceseze linii de creditare pentru susţinerea activităţii economice.
O altă direcţie prioritară a Guvernului o reprezintă combaterea evaziunii fiscale, iar în acest sens Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă. "Cât timp acest fenomen al evaziunii fiscale nu va fi restrâns, va fi afectată inclusiv această componentă a concurenţei, a competitivităţii între firmele care activează pe piaţa privată.(....) Trebuie schimbată mentalitatea de gaşcă, de înţelegere în spatele legii în defavoarea bugetului public pentru favorizarea unor interese ale unor oameni care nu vor să respecte legea", a precizat primul-ministru.
De asemenea, Guvernul are în vedere modificarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, astfel încât să se intervină pe mai multe paliere pentru scurtarea procedurilor, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru asigurarea transparenţei procesului de achiziţii publice. Totodată, se va extinde la 40% procentul achiziţiilor publice prin mijloace electronice, prin SEAP. "Este un mijloc transparent de a putea avea licitaţii publice şi care să ne aducă cel mai bun preţ posibil. Deja, într-un an şi jumătate, s-a economisit peste 1 miliard şi jumătate de euro din sporirea procentului achiziţiilor publice prin licitaţii electronice", a afirmat primul-ministru.
Şeful Executivului a mai arătat că vor fi continuate unele programe guvernamentale precum "Prima casă", "Rabla", "Primul Siloz", precum şi programele prin care sunt sprijinite firmele care angajează tineri şi şomeri.
"Avem convingerea însă, că această soluţie combinată, reducerea cheltuielilor bugetare, susţinerea activităţii economice, menţinerea taxelor de bază constituie alternativa optimă în momentul de faţă şi şansa ca România să depăşească cât mai repede situaţia grea în care ne aflăm", a conchis primul-ministru.