Dat fiind contextul social actual care a determinat adoptarea unor măsuri de natură a dezechilibra activitatea antreprenorilor români, debitorii vor fi nevoiţi să-şi ajusteze obligaţiile asumate prin contracte, în sensul amânării sau reducerii acestora.
Codul civil şi Legea 85/2014 privind procedura insolvenţei reglementează două modalităţi asemănătoare de stingere a obligaţiilor.
Potrivit art. 1629 (1) Cod Civil, "Remiterea de datorie are loc atunci când creditorul îl liberează pe debitor de obligaţia sa". Astfel, remiterea sau "iertarea" de datorie reprezintă o renunţare convenţională a creditorului, expresă sau tacită, de a valorifica împotriva debitorului, drepturile sale izvorâte dintr-o creanţă.
Din punct de vedere al întinderii sale, remiterea de datorie poate fi totală sau parţială, creditorul putând să-l elibereze pe debitor numai pentru o parte din creanţa sa. Mai mult, poate fi efectuată atât cu titlu oneros, cât şi cu titlu gratuit, în cel din urmă caz având caracterul unei donaţii indirecte.
Pe tărâmul insolvenţei şi al dreptului societar, regăsim o operaţiune asemănătoare din punct de vedere juridic, reglementată de art. 140 (1) din Legea 85/2014 care prevede următoarele: "Când sentinţa care confirmă un plan (n.r. de reorganizare) intră în vigoare, activitatea debitorului este reorganizată în mod corespunzător; creanţele şi drepturile creditorilor şi ale celorlalte părţi interesate sunt modificate astfel cum este prevăzut în plan. În cazul intrării în faliment, se va reveni la situaţia stabilită prin tabelul definitiv al tuturor creanţelor împotriva debitorului prevăzut la art. 112 alin. (1), scăzându-se sumele achitate în timpul planului de reorganizare."
În literatura financiară, ceastă operaţiune este cunoscută sub denumirea de haircut, termen folosit cu precădere în sintagma "to take a haircut", adică a accepta sau a primi mai puţin decât îţi este datorat.
Revenind, este important de subliniat că mecanismul de funcţionare al operaţiunii de haircut este diferit de cel al remiterii de datorie. Potrivit art. 132 din Legea 85/2014, exprimarea de către debitor a intenţiei de reorganizare, va fi urmată de propunerea unui plan de reorganizare; persoanele îndreptăţite să propună un astfel de plan vor fi debitorul (cu aprobarea adunării generale a acţionarilor/asociaţilor), administratorul judiciar sau unul sau mai mulţi creditori (deţinând împreună cel puţin 20% din valoarea totală a creanţelor cuprinse în tabelul definitiv).
Planul de reorganizare va indica perspectivele de redresare în raport cu posibilităţile şi specificul activităţii debitorului, va cuprinde în mod obligatoriu programul de plată a creanţelor şi va fi supus votului în Adunarea Generală a Creditorilor.
Ceea ce diferenţiază haircut-ul de remiterea de datorie este faptul că remiterea de datorie este o operaţiune cu caracter definitiv, în vreme ce haricut-ul, ca modalitate esentialmente expresă de reducere a creanţei, este condiţionat de succesul planului de reorganizare. Astfel, dacă planul de reorganizare eşuează, în procedura falimentului se va reveni la creanţele înscrise în tabelul definitiv.
Prin această adaptare adusă de Legea 85/2014 reglemetărilor Legii 85/2006, se elimină posibilitatea adoptării unui plan de reorganizare cu scopul de a elimina una sau mai multe creanţe de la masa credală a debitorului.
Totodată, în vreme ce haircut-ul poate fi aplicat creanţei unui creditor în pofida votului exprimat cu privire la plan, operând astfel o reducere forţată, remiterea de datorie reprezintă întotdeauna voinţa creditorului.
Deşi la o primă vedere cele două operaţiuni par a dezavantaja creditorii, din perspectivă temporală, o remitere de datorie parţială sau cu titlu oneros ori un haircut aplicat unui creditor în procedura de reorganizare, pot fi "cheia salvatoare" pentru toate părţile implicate, inclusiv pentru debitorul onest care-şi poate redresa, în acest fel, activitatea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2020, 11:05)
Pentru unii haircut- ul nu este suficient, vor apela la harachiri.
2. Ce
(mesaj trimis de Mai în data de 19.04.2020, 16:17)
Nu stiam Eu de unde atat avant pentru antreprenori in ultimi doi ani cu programe de sustinere si tot, a venit nota de plata la vise :))