Relaţia comercială a României cu China este una dintre sursele care au generat un deficit comercial important în anul 2006, a afirmat ieri, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru comerţ, Iuliu Winkler. Anul trecut, la un total de 2,4 miliarde dolari schimburi bilaterale, importurile din China au înregistrat un volum de 2,18 miliarde, iar exporturile româneşti s-au cifrat la 217 milioane dolari, rezultând un deficit de 1,96 miliarde dolari, a precizat ministrul delegat pentru comerţ. Domnia sa a precizat: "În spatele acestei situaţii statistice există numeroase elemente. În primul rând, m-aş referi la faptul că situaţia conjuncturală, anume pregătirea României pentru aderarea la UE, faptul că în pragul acestei aderări şi în pragul noii situaţii în care relaţia comercială bilaterală a fost înlocuită cu cea a aplicării de către România a politicii comerciale comune a UE, a generat interesul exportatorilor chinezi pentru a face stocuri". Ministrul delegat pentru comerţ a adăugat că aceste produse reprezintă în primul rând articole textile, de îmbrăcăminte, încălţăminte, echipamente de telecomunicaţii şi anumite produse chimice.
Ministrul Iuliu Winkler a afirmat că anul trecut a fost modificat cadrul juridic bilateral în sensul renunţării la Acordul comercial bilateral, care nu mai putea fi menţinut în condiţiile aderării României la UE. Acest document a fost transformat într-un Acord de cooperare economică între România şi China, semnat pe 18 octombrie 2006, când a avut loc sesiunea Comisiei mixte de cooperare între cele două ţări.
"Această comisie mixtă va continua să lucreze. De asemenea, relativ la semnalele politice şi dorinţa părţii chineze de a contribui la echilibrarea balanţei comerciale dintre cele două ţări, în august anul trecut a avut loc o nouă misiune economică", a afirmat ministrul Winkler. El a adăugat că misiunea economică a fost organizată de Ministerul Economiei şi Comerţului, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României. În acest context, a fost înaintată o listă de produse pe care România consideră că le poate exporta în China, şi respectiv una de cantităţi şi preţuri.
Din această vizită a rezultat posibilitatea unor potenţiale achiziţii de către partea chineză în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari, a arătat ministrul delegat pentru comerţ. În urma discuţiilor, această suma a fost redusă la circa 70 de milioane, însă contracte au fost încheiate pentru 53 de milioane de dolari, a spus ministrul Winkler.
Ministrul pentru comerţ a prezentat măsurile preconizate pentru anul în curs. El a arătat că se poartă discuţii pentru utilizarea unei clădiri din Ambasada României la Beijing ca centru de promovare a produselor româneşti. "Vom avea patru târguri cu stand naţional, pe care le vom finanţa de la buget, şi la care România va participa în cursul anului 2007. De asemenea, vor fi organizate trei vizite, toate însoţite de misiuni economice. O altă măsură constă în mărirea numărului de reprezentanţi comerciali ai României în China, de la trei la patru", a arătat ministrul Iuliu Winkler.