REMUS VULPESCU, ŞEFUL OPSPI: "Nu renunţăm şi nu amânăm privatizarea pe bursă a companiilor de stat"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iulie 2012

"Nu renunţăm şi nu amânăm privatizarea pe bursă a companiilor de stat"

Interviul pe care i l-am luat marţi lui Remus Vulpescu, şeful OPSPI, pe tema managementului privat şi a listărilor companiilor de stat, s-a suprapus peste lovitura de stat din Parlament. L-am întrebat pe domnul Vulpescu dacă mai crede în succesul listărilor pe fondul turbulenţelor politice fără precedent, care cu siguranţă îi va îndepărta pe investitori.

Domnia sa mi-a răspuns că economia trebuie să depăşească acest moment dificil şi că privatizarea pe bursă trebuie să meargă mai departe împreună cu implementarea managementului profesionist. Şeful OPSPI susţine că aceste proiecte sunt singura şansă de a deconecta companiile de stat de la politic, de a le face mai transparente şi mai profitabile.

În opinia domnului Vulpescu, privatizarea pe bursă a companiilor de stat a suferit prea multe amânări. La fel şi managementul profesionist. Domnia sa crede că nu ne mai permitem să amânăm aceste proiecte indiferent de contextul economic şi politic naţional şi internaţional.

Ministerul Economiei şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizărilor în Industrie (OPSPI) nu au renunţat şi nu vor să amâne programul de privatizare pe bursă a companiilor de stat. Remus Vulpescu, şeful OPSPI, ne-a declarat, într-un interviu, că vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare a statului la companiile energetice a întârziat nejustificat de mult şi trebuia implementată din perioada 2007-2008.

Şeful OPSPI ne-a menţionat: "Este adevărat că există un proiect de ordonanţă care prevede amânarea listărilor pentru companiile de stat la care Fondul Proprietatea are acţiuni şi care aveau ca termen iniţial finalul acestui an. Dar proiectul prevede amânarea listărilor până la finalul anului viitor numai pentru acele companii care nici măcar nu au procedurile începute. Pentru societăţile prinse în memorandumul cu FMI, programul merge mai departe şi ne străduim să urgentăm procedurile de vânzare a acţiunilor pe bursă. Desigur, nu vom ignora, în alegerea momentului listărilor, contextul economic şi politic, naţional şi internaţional, pentru că nu vrem să vindem aceste acţiuni pe nimic. Dar ne străduim şi să respectăm angajamentele asumate cu FMI".

Remus Vulpescu afirmă că minis-terul a urgentat oferta secundară de la Transgaz, care trebuia să aibă loc în iunie: "Desigur, vom ţine cont de recomandarea intermediarului ofertei pentru data listării deoarece acum trecem printr-un context politic tulbure. Sper ca ecoul evenimentelor politice să se stingă în curând, ca să putem vinde, în sfârşit, un nou pachet de acţiuni la Transgaz".

Până la stabilirea datei pentru oferta secundară pentru transportatorul nostru de gaze, o comisie mixtă va lucra îndeaproape cu reglementatorul pieţei de energie (ANRE) pentru a stabili tarifele reglementate necesare companiei la previzionarea veniturilor în următorii patru ani.

Listarea Romgaz a fost urgentată

În cazul listării Romgaz, Remus Vulpescu ne-a declarat că a fost scurtat, la jumătate, graficul de implementare a procedurilor astfel încât să vedem compania pe bursă chiar în această toamnă.

Până la listare, conducerea Romgaz va trebui să liciteze şi să realizeze rapid evaluarea independentă a rezervelor şi resurselor şi elaborarea "Raportului Persoanei Competente" pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor emise de companie la Bursa de Valori Bucureşti.

De altfel, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) din 3 iulie a mai avizat şi documentaţiile de atribuire pentru serviciile juridice pentru asistarea Romgaz în legătură cu procesul de listare la bursă, negocierea contractului internaţional de intermediere şi Scrisoarea 10b-5 - conform Regulamentului 144A al Bursei de Valori din SUA, precum şi emiterea Scrisorii de Confort SAS72 pentru ,,Oferta din SUA" şi a Scrisorilor de Confort asemănătoare SAS572 pentru "Oferta din Afara SUA".

Un alt caiet de sarcini pentru listarea Nuclearelectrica

Listarea Nuclearelectrica este în stadiul de definitivare a unui caiet de sarcini îmbunătăţit pentru a atrage în licitaţie intermediari cu renume internaţionali. Şeful OPSPI ne-a spus că licitaţia de selecţie a intermediarului va fi reluată în curând, cu un caiet de sarcini din care au fost eliminate condiţiile subiective de selecţie şi care mai prevede şi un onorariu fix pentru viitorul intermediar.

Oferte de finanţare din străinătate pentru Hidroelectrica

Administratorul special şi administratorul judiciar al Hidroelectrica au avut, în această săptămână, plăcuta surpriză să primească oferte de finanţare din străinătate pentru activitatea curentă a Hidroelectrica. Remus Vulpescu, administratorul special al companiei, ne-a declarat: "Ofertele financiare pentru liniile de credit care să susţină activitatea de producţie şi de investiţii sunt foarte bune ca dobândă şi condiţii. Le vom analiza cu atenţie şi vom vedea dacă le vom accesa".

Domnia sa a ţinut să menţioneze că relaţia cu băncile creditoare ale Hidroelectrica este una foarte bună şi va rămâne aşa pentru că băncile au înţeles că reorganizarea companiei se va face rapid, cu beneficii substanţiale pentru cash-flow şi fără întreruperea programului de investiţii.

Remus Vulpescu susţine că, până la această dată, a constatat că Hidroelectrica are creanţe de 140 milioane de lei: "Vom vedea cum vom recupera cei 37 milioane de lei de la Euro-P.E.C., furnizor care nu şi-a plătit energia primită de la Hidroelectrica de la începutul anului. În rest, majoritatea sunt datorii scadente şi nescadente, care nu vor pune probleme în recuperarea lor".

Remus Vulpescu ne-a mai menţionat că, în următoarele zile, vor fi demarate noi runde de negociere cu "băieţii deştepţi", iar energia disponibilă a Hidrolectrica va fi vândută pe pieţele OPCOM. Negocierile încep cu EFT, apoi cu Alro, Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries.

Pe Piaţa Contractelor Bilaterale (PCCB), administratorii Hidroelectrica intenţionează să scoată la licitaţie pachete mici, astfel încât consumatorii indus-triali să fie stimulaţi să participe la licitaţii şi să acceseze direct această energie. "Urmărim să dăm discounturi participanţilor la licitaţii în funcţie de condiţiile financiare, respectiv de plata în avans a energiei hidro contractate", a conchis domnul Vulpescu.

Procedurile de listare a Hidroelectrica vor fi reluate anul viitor, după ce vor fi constatate rezultatele reorganizării.

Georgescu: FMI şi CE vor fi mulţumite de reorganizarea Hidroelectrica

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat, ieri, că reprezentanţii Comisiei Europene (CE) şi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) vor fi mulţumiţi de procesul de reorganizare a companiei de stat Hidroelectrica, intrată în insolvenţă.

Potrivit Agerpres, domnul Georgescu a precizat: "Cei de la Comisia Europeană, FMI, văzând aceste acţiuni, vor fi mulţumiţi cu modul de realizare a acţiunii respective şi vor avea siguranţa că o companie restructurată şi eficientizată va fi mult mai atractivă şi pentru managementul privat şi pentru cumpărătorii pachetului de 15 sau 20% prevăzut a fi vândut investitorilor privaţi".

El şi-a exprimat aprecierea faţă de modalitatea prin care a fost declanşată reorganizarea producătorului de energie electrică: "În cazul Hidroelectrica s-a acţionat printr-o metodă mai profundă, mai eficientă, spunem noi, spun specialiştii care au propus modul de acţiune respectiv în vederea restructurării de fond a companiei, a îmbunătăţirii veniturilor, a optimizării cheltuielilor, a creşterii profitabilităţii. Compania avea 1% rata rentabilităţii, în timp ce media în industria energetică este 11%".

În privinţa contractelor directe, sub preţul pieţei, dezavantajoase pentru Hidroelectrica, Georgescu a apreciat că administratorul judiciar al companiei "va putea acţiona cu toate competenţele".

"Moody's" nu recomandă "Transelectrica", pentru investiţii

"Moody's" a coborât ratingul "Trans-electrica" la "Ba1" de la "Baa3", în categoria nerecomandată investiţiilor şi l-a plasat sub supraveghere pentru o viitoare scădere, potrivit unui comunicat. Revizuirea pentru o viitoare retrogradare se va concentra pe evaluarea lichidităţii "Transelectrica", lichiditate care este puternic dependentă de abilitatea companiei de a obţine finanţare externă, în mod continuu, pentru a-şi susţine planul de investiţii de mari dimensiuni, a declarat Richard Miratsky, analistul şef pentru "Transelectrica". (ELENA VOINEA)

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. accesarea oricaror servicii financiare pentru finantarea unei companii de stat se supune legislatiei achizitiilor publice. deci alegerea bancii/bancilor care sa finanteze hidroelectrica se face nu in urma analizei domnului Vulpescu ci in urma parcurgerii unei proceduri de licitatie.

    Oarece intrebari pentru Domni cu functii mari-precum Remus Vulpescu si altii - dar si pentru "arcasi si pedestrasi' - (jurnalisti de toate felurile- iertata-mi fie comparatia!)-cei care pregatesc terenul.....!

    1.Oare la aceste vremuri -cu multe intrebari grele-statul in definitia sa elementara de aparator si garant al intereselor fundamentale ale comunitatilor umane traitoare pe un teritoriu definit trebuie sa mai existe...? 

    2.Daca exista-si cred ca nimeni nu doreste lipsa unei organizari - ce parghii are la dispozitie pentru exercitarea componentelor economice-sociale-de aparare-de educatie-de sanatate a interesului comunitatii umane ce o reprezinta in situatia in care renunta la posesia companiilor economice,la resurse de orice fel si angajaza "mercenari" pentru managementul companiilor ?? 

    3.Exista -oriunde pe planeta- alte entitati organizationale-care sa reprezinte si sa apere interesele comunitatilor umane traitoare in limitele unor granite si care cunoaste specificul si nevoile acestora decat statul respectiv si care este stat national(sau federal) -dar stat cu toate componentele sale - care isi stabileste propria politica si propriile interese?! 

    4.Poate cetateanul-contribuabil sa admita -sa accepte ca interesele sale sa fie delegate-aparate prin intermediul unor terti - care nu sant cetateni ai statului in care traieste si care nu au nici o legatura si nici o obligatie - decat una formala, inscrisa eventual intr-o hartie care stabileste si ce simbrie primeste? ! 

    5.Crede oare cineva ca interesele unei comunitati umane din mileniul 3 pot fi comensurate si evaluate corect prin intermediul unor valori monetare "cantarite" de "piata"?... 

    Evident ca aspectul economic nu este de neglijat-dar a ridica la rangul de valoare suprema cantarirea pe bursa a unor entitati reprezinta o degradare notiunii de valoare...valoare umana, de orice fel!

    6.Nu considerati ca aceste aspecte ar trebui sa preocupe mai mult atat presa economica dar nu numai si ar trebui tratate cu toata consideratia-presa avand ca unic adresant - comunitatea umana ? 

    1. eu personal cred ca e mai bine ca interesele unui stat sa fie reprezentate de un strain profesionist platit cu o simbrie corecta decat de conationalii nostri cu o mentalitate inca nevindecata dupa 50 de comunism si a caror slogan este: noi nu ne vindem tara dar pentru un comision rezonabil v-o dam pe gratis. Iar ca sa trecem de la valoare economica la valoare umana, eu nu cred ca se poate crea valoare umana cu stomacul gol, si nu cred ca vom avea o societate cu valori morale pana cand majoritatea cetatenilor nu vor fi prosperi si nu asistati social ca acum, traind din vanzarea voturilor din patru in patru ani.

      Pacat ca nu s-a inteles esentialul! - nu e vorba de un reprezentatnt al statului - doar nu angajam un presedinte strain cu simbrie(!) ...!

      E vorba de cum administram interesele proprii - ale comunitatii-atat in plan intern cat si fata de interesele entitatilor statale(si nu numai...!) externe - care nu sunt din pacate decat rareori convergente cu interesele noastre!...iar interesele noastre in plan extern....nu pare a mai fi cineva care sa le protejeze..!...din pacate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb