Renunţarea la "coşul" de gaze, cale liberă pentru "băieţii deştepţi"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 aprilie 2014

ANRE vrea să vină cu reglementări prin care să prevină acest risc

Autorităţile susţin că nu mai pot impune consumatorilor industriali cât gaz intern să consume şi cât să importe, odată cu liberalizarea completă a pieţei. Măsura, care presupune renunţarea la stabilirea lunară a "coşului" de gaze, prezintă marele risc ca producţia internă, mai ieftină decât importurile, să fie acaparată de câţiva operatori puternici, conform unor surse din piaţă.

Sursele noastre afirmă: "Coşul de gaze este stabilit lunar de ANRE. Consumatorii de gaze vor predictibilitate şi cer eliminarea acestui sistem de impunere a cotelor din producţie internă şi de importuri. Dar există riscul real ca unii operatori puternici să acapareze gazul intern pe o perioadă lungă de timp, iar consumatorii să fie nevoiţi să cumpere o cantitate foarte mare de gaze de import, care sunt mai scumpe. De aceea, eliminarea coşului trebuie făcută odată cu măsuri de transparentizate completă a pieţei libere, în care să fie acces nediscriminatoriu la producţia internă".

Ieri, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat că odată liberalizată piaţa gazelor pentru companii, nu mai poate fi menţinut "coşul de gaze". Domnia sa susţine că autoritatea de reglementare propune ca o cantitate de 25-30% din gazele destinate pieţei libere să fie tranzacţionată transparent, în mediu bursier, în mod obligatoriu.

Preşedintele ANRE a declarat, pentru ziarul BURSA: "Nu putem impune transparentizarea completă a pieţei pentru că avem legea petrolului care spune că cei care concesionează exploatările de petrol şi gaze dispun liber de aceste cantităţi atât timp cât plătesc redevenţe şi îşi asumă riscuri investiţionale. În plus, producătorii sunt obligaţi să asigure cantităţile necesare populaţiei. Aceste cantităţi sunt ajustate lunar. Dacă s-ar impune licitarea tuturor cantităţilor, atunci există riscul să nu fie suficiente gaze pentru populaţie. ANRE doreşte să vină, în schimb, cu reglementări secundare ale pieţei gazelor astfel încât să prevenim acapararea cantităţilor de unii operatori. De asemenea, trebuie dezvoltate rapid mecansme bursiere suplimentare care să încurajeze transparentizarea pieţei".

Distribuitorii de gaze pledează pentru prelungirea liberalizării pieţei gazelor pentru industrie spunând că agenţii economici nu sunt pregătiţi să facă faţă riscurilor pieţei libere şi creşterii accelerate a preţurilor din calendar. Ei pledează pentru transparenţă şi acces nediscriminatoriu la producţia internă de gaze destinate pieţei libere.

"Nimeni nu a calculat ce se va întâmpla a doua zi după momentul în care piaţa gazelor pentru industrie va fi liberalizată complet, iar calendarul de dereglementare ar trebui extins", a declarat, ieri, Eric Stab, directorul general al GDF Suez România, care a menţionat că 170.000 de IMM-uri care beneficiază acum de preţ reglementat vor avea probleme mari pe piaţa liberă. În opinia sa, este necesară o bursă funcţională de gaze, cu piaţă spot şi piaţă de echilibrare.

Şi directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, susţine că liberalizarea completă a pieţei pentru industrie nu este de bun augur până la stabilirea produselor de tranzacţionare bursiere, care să permită transparentizarea pieţei gazelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. atata timp cat consumatorul este captiv nu cred ca se poate vorbi de piata libera.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb