Repatrierea capitalului către băncile-mamă, cel mai mare pericol

F.A.
Bănci-Asigurări / 27 iulie 2009

Cel mai mare pericol pentru economia României rămâne repatrierea capitalului băncilor din ţară către băncile-mamă de peste hotare, apreciază Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

"România rămâne extrem de vulnerabilă în faţa pericolului repatrierii capitalului băncilor către "băncile-mamă", dar, în acelaşi timp, o astfel de măsură s-ar întoarce, pe termen mediu şi lung, împotriva celor care ar aplica-o (şi nu numai), prin faptul că efectele dezastruoase pe care le-ar avea asupra economiei româneşti ar face imposibilă recuperarea finanţărilor şi creditelor acordate în ultimii ani", a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Diminuarea liniilor de finanţare pe care băncile-mamă le acordă băncilor româneşti la care sunt acţionari majoritari ar avea efecte dramatice asupra economiei româneşti prin prisma generării unei crize de lichidităţi, a blocajului indus activităţii companiilor şi a "anihilării" creditării persoanelor fizice, sector care a ajuns deja la cote atât de reduse încât aproape a distrus industriile care depind de el, subliniază analiştii de la X-Trade Brokers. "În plus, să nu uităm implicaţiile majore pe care astfel de demersuri ale băncilor-mamă le-ar avea asupra monedei naţionale", a spus Victor Safta. "Retragerea unor sume masive de Euro de pe piaţa românească ar duce cursul de schimb Euro/RON la nişte cote atât de ridicate încât ar distruge orice şansă de rambursare a unor credite contractate în euro, fapt care ar afecta puternic toate băncile", a precizat directorul X-Trade Brokers România.

Reamintim că, în cadrul unei şedinţe de coordonare a Grupului Bancar European, desfăşurată la Bruxelles la data de 19 mai 2009, băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România şi-au reconfirmat angajamentele privind adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru susţinerea subsidiarelor din această ţară. Aceste instituţii financiare au semnalat că este atât în interesul lor, cât şi al României, ca toate instituţiile vizate să îşi asume în mod concertat angajamentele privind menţinerea nivelului expunerii faţă de România şi au admis că subsidiarele lor din România trebuie să se adapteze mediului economic actual, marcat de provocări, şi că nu poate fi exclusă necesitatea unei infuzii suplimentare de capital, demers ce va fi realizat în măsura în care se va dovedi necesar.

De asemenea, băncile-mamă s-au arătat de acord să sprijine subsidiarele din România pentru a confirma că situaţia financiară solidă pe care acestea o înregistrează în prezent va fi menţinută pe întreaga perioadă caracterizată de turbulenţe pe pieţele internaţionale şi de încetinire a activităţii economice, pentru a demonstra angajamentul pe termen lung faţă de dezvoltarea economiei româneşti şi a semnala disponibilitatea lor de a contribui la eforturile comunităţii internaţionale pentru implementarea unor măsuri ample şi concertate în vederea contracarării efectelor crizei, se precizează în declaraţia de la încheierea reuniunii.

Analiştii de la X-Trade Brokers consideră că semestrul al doilea al anului în curs va fi mult mai "sensibil" pentru economia românească decât începutul de an, iar măsurile pe care le va lua guvernul, inclusiv în ceea ce priveşte protejarea sistemului bancar autohton, vor fi "cruciale".

"În prima parte a anului 2009 s-au acumulat pierderi - de la reducerea activităţii majorităţii firmelor, la reduceri de costuri, de personal, diminuarea colectării fondurilor la bugetul de stat etc, iar efectele acestui declin general vor fi cu mult mai vizibile în cea de-a doua parte a anului. Dată fiind inerţia oricărei economii, orice măsuri economice şi administrative vor fi luate de acum înainte, nu ne putem aştepta ca acestea să producă efecte semnificative în cursul anului curent, ci abia în 2010. Însă, menţinerea parametrilor actuali ai sistemului bancar autohton este condiţia de bază pentru ca orice eventuală măsură să poată avea şanse de succes", a conchis Victor Safta.

Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002, care s-a extins în Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania şi România, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb