• "Mai multe case de asigurări ar echilibra sistemul de sănătate"
• "Avem în plan construcţia unui hotel lângă spital, în Poiana Câmpina"
• Pentru 10 zile de şedere şi tratament, un turist medical plăteşte aproximativ 500 de euro, la Sanconfind
Reporter: Cum vi se pare sistemul medical din ţară? Care sunt principalele îmbunătăţiri care v-aţi dori să fie implementate?
Sanconfind: Prost, greoi. Existenţa mai multor case de asigurări de sănătate ar duce la un echilibru şi la un sistem de sănătate sănătos. Dispariţia bacşişului acordat medicilor ar fi o îmbunătăţire reală în sistemul medical român. La Sanconfind, nici un angajat nu are voie să primească absolut nimic de la pacient. Curăţenia şi atenţia pe care trebuie să o acorde fiecare angajat al unui spital ar fi alte două lucruri importante; investiţia în modernizarea spitalelor de stat ar fi, de asemenea, de maximă importanţă.
Reporter: Care sunt, în prezent, serviciile medicale oferite de Sanconfind?
Sanconfind: Spitalul Sanconfind poate oferi servicii dentare (prin cabinetul deschis la Câmpina, sub denumirea Dentactiv), servicii de obstetrică-ginecologie (avem o maternitate deschisă din 2017), servicii de recuperare medicală, în Baza de Tratament, bazate pe două resurse naturale, apă sărată captată de la izvorul din Poiana Câmpina, şi nămolul de Techirghiol, dar şi proceduri precum: fizioterapie, masaj, kinetoterapie, băi, saună, recuperare robotizată etc. Laboratorul de analize poate oferi rezultate de înaltă calitate atât pentru analizele uzuale, cât şi pentru markeri tumorali, sau altele mai complexe. În departamentul de imagistică medicală, dotat cu RMN, CT, Osteodensitometru, RX, ecograf 3D şi 4D, de ultimă generaţie, lucrează medici bine pregătiţi, care dau interpretările şi rezultatele acestora, apreciate în clinici de peste graniţă. Sanconfind funcţionează şi cu 9 cabinete ambulatorii, atât în sistem privat, cât şi prin CAS, precum: endocrinologie, dermato-venerologie, gastro-enterologie, cardiologie, pedia-trie-neonatologie, pneumologie, diabetologie şi boli de nutriţie, ortopedie, ginecologie.
Reporter: Ce proceduri de wellness le mai propuneţi celor care vă treg pragul?
Sanconfind: Noi suntem în esenţă un spital care deţine şi această bază de tratament. Desigur, în bază se pot face şi proceduri de relaxare, alese de pacient, fără un plan de tratament dat de un medic. Acesta poate opta pentru una sau mai multe şedinţe de hidrokinetoterapie în bazinele cu apă sărată sau la cadă, duş Vichy, baie de plante, masaj de relaxare, masaj reflex, saună uscată sau umedă, gimnastică de întreţinere. Le poate combina cum doreşte. Având în vedere că suntem între cele două mari oraşe - Braşov şi Bucureşti, este uşor, pentru cine vine pe această rută, să aleagă relaxarea la Sanconfind, petrecându-şi câteva ore şi delectându-se cu procedurile de aici.
Reporter: Spitalul poate oferi şi cazare pacienţilor săi? Sau colaboraţi cu anumite unităţi hoteliere pentru aceste servicii?
Sanconfind: Avem în plan construcţia unui hotel lângă spital, dar, momentan, nu este terminat. Astfel, am făcut parteneriate cu hotelurile şi pensiunile din Câmpina, la 10 minute distanţă de Sanconfind, unde pacienţii pot solicita cazarea. Transportul dus-întors îl putem oferi tot noi, contra cost, sau, dacă este cazul, cu ambulanţa noastră.
Reporter: Câţi pacienţi v-au trecut pragul de la deschidere şi până în prezent? Aţi avut pacienţi şi din afară?
Sanconfind: Aş spune un total aproximativ de 70.200 de pacienţi. Numai în 2017 am avut un număr de 50.000 de pacienţi şi numărul acestora este în creştere, având în vedere că, pe măsură ce ne cunosc, sunt mulţumiţi de serviciile noastre, revin cu prietenii sau rudele. De asemenea, se deschid şi alte specialităţi medicale şi atunci este normal să se extindă şi numărul de pacienţi. Din străinătate, am avut pacienţi din ţări precum: Arabia Saudită, Kuweit, Belgia, Franţa, SUA, Suedia, Italia, Rusia, Germania, etc, dar numărul lor este mai mic. Suntem deschişi pacienţilor internaţionali, mai ales că putem să le oferim servicii de calitate, uneori chiar peste condiţiile din Occident.
Reporter: Care este suma medie pe care un turist medical o dă pentru achiziţionarea unui pachet care să acopere consultaţii, tratament şi cazare?
Sanconfind: Dacă punem în calcul tratamente în baza de recuperare, consultaţii la medicul de recuperare, la 2-3 medici de altă specialitate, un consult stomatologic, analize de laborator şi investigaţii imagistice, pentru 10 zile de şedere şi tratament, am putea să dăm o sumă de aproximativ 500 de euro. Este un preţ foarte bun, dacă îl comparăm cu clinici din Europa, unde preţurile pornesc de la 1000-2000 euro şi nu includ atâtea servicii.
Reporter: Aveţi în plan intrarea pe piaţa externă pentru turism medical?
Sanconfind: Ne interesează pacienţi din străinătate, cărora le putem oferi tratamente în centrul nostru, şi pe care îi putem ajuta să nu mai stea la coa-dă la doctor, le putem oferi preţuri bune şi îngrijire de calitate în Centrul Medical Sanconfind. Turistul medical străin are nişte pretenţii atunci când vine din altă ţară, să găsească cel puţin servicii la fel de bune sau mai bune decât la el acasă. El trebuie să fie motivat să vină în România la Sancofind pentru că ştie că aici găseşte: medici buni, aparatură performantă, curăţenie, calitate. Pe măsură ce ne vor des-coperi, din ce în ce mai mult, vor începe să vină şi alţii. Aş putea spune că Sanconfind este un deschizător de drumuri în turismul medical în România, având în vedere că ţara noastră este mai puţin cunoscută pe harta globală a turismului de sănătate.
Reporter: Care sunt principalele afecţiuni pentru care pacienţii ajung la dumneavoastră?
Sanconfind: Afecţiunile sunt foarte diversificate, având în vedere că avem multe specializări, dar vă pot spune că în baza de tratament vin mulţi pacienti cu afecţiuni neuromotorii, reumatismale, articulare şi ortopedice. La imagistică, laborator şi ginecologie, descoperim, în ultimul timp, foarte multe cazuri oncologice, care ne îngrijorează, mai ales că sunt la vârste sub 40 de ani. Desigur, mai sunt şi altele, pe care, dacă ar fi să le enumăr, nu mi-ar ajunge o pagină.
Reporter: Cum au auzit pacienţii dumneavoastră de spital? Din ce zone vin cei mai mulţi?
Sanconfind: Cei mai mulţi au aflat de la cunoştinţe, de la medici de diferite specialităţi, dar şi din radio, tv, presa scrisă sau evenimente. Pe locul 1 sunt câmpinenii, locul 2 ploieştenii şi locul 3 bucureştenii. Bucureştiul, deci, are o pondere importantă în numărul de pacienţi trataţi la Sanconfind, ceea ce ne bucură.
Reporter: Cum a contribuit proiectul Sanconfind la dezvoltarea turismului medical din zonă? Aveţi propuneri de colaborare din partea agenţiilor de turism pe partea de turism medical?
Sanconfind: Lumea a început să ne cunoască încet-încet. Încrederea vine abia după ce ne calcă pragul şi găsesc aici servicii peste aşteptări. Am încercat să facem cu agenţiile de turism mici colaborări, am găzduit chiar anul trecut Forumul de Turism de Incoming, unde au fost prezente 170 de persoane din domeniul turismului şi am început câteva colaborări. Sanconfind este cel mai mare spital privat din judeţul Prahova şi oferă servicii pentru întreaga familie, de la bebeluşi şi până la vârste foarte înaintate.
Reporter: Vă mulţumesc!