Programul de guvernare al Alianţei DA nu are ca scop creşterea economică, ci urmăreşte cîteva obiective clare: ţara să aparţină numai proprietarilor şi deţinătorilor de capital, forţa de muncă să fie achiziţionată la preţuri din ce în ce mai mici şi o mare parte a populaţiei să fie lăsată la periferia societăţii. Aceasta este una dintre concluziile raportului pe 2005 al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), prezentat ieri.
Preşedintele OADO, Florentin Scaletchi, ne-a declarat că deşi dreptul la un trai decent este unul din drepturile fundamentale ale omului şi este garantat de constituţie, economia românească este condusă în aşa fel încât acest drept să fie încălcat programatic. "Vorbim mai curînd de dreptul neconstituţional al omului de a fi sărac", a afirmat preşedintele OADO, amintind că peste 9 milioane de români trăiesc în pragul sărăciei. "Nu vorbim aici numai de şomeri. În România anului 2006 sînt peste 4 milioane de oameni care primesc salariul minim pe economie de 3 milioane de lei vechi şi care, muncind din greu, mor de foame", a adăugat domnul Scaleţchi.
• Fiscalitatea implementată de Alianţă este nu numai un eşec, ci o crimă
Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului constată falimentul cotei unice de impozitare, faliment reflectat în special în scăderea nivelului de trai al populaţiei. "Degradarea nivelului de trai se datorează faptului că, încercînd să compenseze o parte din pierderea de venituri bugetare produsă de cota unică de impozitare, au fost majorate cotele la accize, în avans cu trei luni şi cu un procent mai mare cu 13,5% faţă de înţelegerile fostului Guvern cu Uniunea Europeană şi cu FMI", se menţionează în raportul OADO. De asemenea, Alianţa este acuzată că decizia politică privind cota unică a condus la imposibilitatea indexării pensiilor, a alocaţiilor de stat pentru copii, a ajutoarelor sociale şi alte drepturi acordate de la buget.
OADO constată că şi agenţii economici au fost afectaţi direct prin politica fiscală, în special prin creşterea aberantă a parafiscalităţii. Un exemplu în acest fel îl reprezintă anularea deciziei fostului guvern de a reduce cu două procente contribuţia la asigurările sociale de stat. "Această cheltuială suplimentară nu este compensată de reducerea cotei la impozitul pe profit de la 19% la 16% decît la agenţii economici la care ponderea cheltuielilor cu salariile în totalul costurilor este foarte redusă", ne-a declarat domnul Florentin Scaleţchi.
• Piaţa muncii este sistematic distrusă, pentru a încuraja plecarea oamenilor la căpşuni
"Soluţia găsită de Guvernul actual pentru reducerea şomajului este aducerea populaţiei la acel prag de disperare încît să-şi ia lumea în cap şi să plece la cules de căpşuni", a afirmat preşedintele OADO. Raportul organizaţiei scoate în evidenţă lipsa dialogului social şi a măsurilor active pe piaţa muncii. Se observă scăderea fondurilor alocate pentru stimularea financiară a angajatorilor pentru încadrarea în muncă a diferitelor categorii de şomeri.
În acelaşi timp, raportul constată o aceeaşi scădere a fondurilor şi a interesului pentru formarea profesională, ponderea şomerilor cuprinşi în astfel de cursuri ajungînd la doar 2,5% faţă de 4-5% cît era în anii anteriori.
Organizaţia atacă în acelaşi timp şi sindicatele, considerînd că aportul acestora în apărarea drepturilor salariaţilor a scăzut simţitor. "Acţiunile sindicale nu sînt pe măsura sărăciei continue a salariaţilor. În acelaşi timp, unii lideri de sindicat par tot mai înstăriţi şi mai nemotivaţi în apărarea drepturilor lucrătorilor", se menţionează în raport.
• Guvernul acordă socialului un rol secundar
"Protecţia socială este la pămînt, cu toate că vrem să intrăm în Europa", ne-a declarat domnul Scaleţchi. Din analizele sale, cu toate că recalcularea pensiilor a ajuns la ultima etapă, doar o treime dintre pensionari şi-au primit drepturile mărite, şi atunci cu sume nesemnificative.
Raportul critică şi lipsa de protecţie a copiilor aflaţi în dificultate, cu toate că aceasta era declarată pompos ca o prioritate în programul de guvernare. În plus, prin modificările care s-au adus Legii venitului minim garantat, OADO consideră că nu se mai garantează plata ajutoarelor sociale. "Hotărîndu-se ca plata ajutoarelor sociale să se facă din bugetele locale, se va ajunge în situaţia imposibilităţii plăţilor", spune Florentin Scaleţchi.
Organizaţia susţine că aceeaşi lege introduce şi o altă aberaţie, prin care cele mai sărace familii, cele fără domiciliu, vor fi excluse de la ajutorul social. "Condiţia stipulată prin lege ca acesta persoane să îşi stabilească în termen de 60 de zile un domiciliu, altfel nemaiprimind ajutorul, este de un cinism extraordinar", ne-a declarat domnul Scaleţchi.
Concluzia părţii economice a raportului OADO este că actuala guvernare a făcut ca erodarea socială să nu se mai producă haotic, ci sistematic şi riguros, ca urmare a unei agende politice subordonate ideologic.