Restanţe mai mari la credite, în septembrie

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 noiembrie 2013

Restanţe mai mari la credite, în septembrie

Întârzierile de maxim 15 de zile la plata creditelor au crescut cu 170 milioane de lei

Dragoş Cabat: "Dacă nu s-a înregistrat un trend similar anul trecut, atunci economia are şanse mari să o ia în jos "

Aurelian Dochia: "Creşterea restanţelor de maxim 15 zile ar putea duce la deteriorarea capacităţii de rambursare"

Sumele restante ale clienţilor bancari au crescut, în luna septembrie, cu 315 milioane lei, ajungând la 32,395 miliarde lei, potrivit celor mai recente date oferite de Centrala Riscului de Credit (CRC) a Băncii Naţionale a României (BNR). Creşterea a fost de aproape 2,5 ori mai mică decât cea înregistrată în august, când sumele restante au crescut cu circa 779 milioane de lei faţă de iulie.

Numărul restanţierilor a crescut, în septembrie faţă de august, cu 5.549, de la 247.073 persoane, la 252.941 persoane.

Creşterea restanţelor vine pe fondul unei majorări cu aproape 170 milioane de lei a întârzierilor de maxim 15 zile, în condiţiile în care, începând cu luna aprilie, acestea au scăzut progresiv.

Restanţele de peste 90 de zile s-au majorat, de asemenea, însă nu într-un ritm la fel de accelerat ca în lunile trecute. Aceste întârzieri au avansat cu 290 milioane lei, în septembrie, ajungând la 30,378 miliarde lei, de la 30,088 miliarde lei în august.

Totalul sumelor cu restanţe între 16 şi 30 de zile a scăzut, în septembrie, de la 224 milioane lei, la 174 milioane lei, cele cu întârzieri între 31 şi 60 zile, de la 588 milioane lei, la 505 milioane lei, iar cele cu restanţe între 61 şi 90 de zile, de la 586 milioane lei, la 580 milioane lei.

Potrivit unor surse bancare, reducerea sumelor restante cu scadenţe mai mici de 90 de zile s-ar datora faptului că băncile şi-au externalizat o parte a portofoliilor de credite fie către companii de recuperare a creanţelor, fie către firme parte a aceluiaşi grup financiar.

Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) şi fost preşedinte al BCR, a declarat, la începutul lunii septembrie, că externalizarea creditelor neperformante îmbunătăţeşte calitatea portofoliilor băncilor, dar nu le ajută să revină la statutul lor de bază, cel de intermediari financiari.

Ritmul de creştere al creditelor neperformante este îngrijorător şi ar putea pune în pericol stabilitatea sistemului bancar, potrivit analistului Aurelian Dochia. Domnia sa ne-a precizat că, dacă restanţele de până în 15 zile ar continua să crească, atunci acest lucru ar putea însemna că se deteriorează capacitatea de rambursare. Analistul ne-a declarat: "Până la date care să ne arate ce se întâmplă pe termen mai lung, acesta poate un fenomen conjunctural, care ţine de faptul că a fost perioada de vacanţă, că a început şcoala. Până una alta, nu pot să găsesc altă explicaţie decât că este ceva de acest fel. Să vedem care vor fi datele aferente lunii octombrie şi dacă această tendinţa se va menţine. Dacă trendul este valabil numai pentru septembrie, ar fi clar că este o conjunctură specifică acestei perioade şi ar trebui să vedem despre ce anume ar fi vorba. Dacă, însă, tendinţa s-ar perpetua, atunci am vorbi despre un fenomen general, care implică deteriorarea capacităţii de rambursare, iar acest lucru ar fi mult mai îngrijorător".

Analistul financiar Dragoş Cabat consideră că diminuarea sumelor cu întârzieri până în 15 de zile poate fi semn de înrăutăţire a economiei. Domnia sa ne-a declarat: "Când se înregistrează întârzieri la creditele noi, înseamnă că economia nu se simte bine. Centrala Riscului de Credit vizează sume de peste 10.000 de euro, iar, în acest caz, vorbim de credite mari, nu de cele mici. Sumele mari sunt aferente ipotecarelor, iar dacă acesta este cazul, atunci vestea nu este deloc bună. Trebuie comparat cu suma din aceeaşi perioadă a anului trecut, să vedem dacă vorbim de o tendinţă similară. Dacă nu este vorba de un trend similar, atunci economia are şanse mari să o ia în jos".

În 2012, restanţele de maxim 15 zile au scăzut în septembrie faţă de august, de la 773 milioane lei, la 618 milioane lei, în timp ce în 2011 s-au majorat, în septembrie faţă de august, de la 295 milioane lei, la 364 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb