Restructurarea producţiei noastre de energie în două mari companii este singura şansă de relansare a sectorului termo şi singura şansă de a scăpa de contractele de vânzare a energiei hidro către celebrii "băieţi deştepţi", ne-a declarat Irina Duică, directorul comercial al "Electrocentrale Bucureşti". Domnia sa ne-a declarat: "Actualii producători vor dispărea ca entităţi juridice şi se vor regăsi în două mari companii, cu bugete importante de investiţii, dar şi cu o solvabilitate bancară mult mai bună decât cea a actualelor entităţi separate pe tipuri de resurse energetice. Contractele bilaterale directe pentru vânzarea de energie hidro încheiate cu furnizorii privaţi vor trebui renegociate, la preţul rezultat din formarea celor două companii. Iar energia produsă în cele două societăţi va fi vândută transparent".
Directorul comercial al ELCEN ne-a precizat că includerea centralelor termo în cele două companii va eficientiza costurile de echilibrare, costurile pentru rezerva de capacitate, dar şi costurile cu certificatele de emisii: "Foarte multe centrale termo, cum sunt şi cele ale ELCEN, nu pot face faţă concurenţei din cauza costurilor prea ridicate de producţie. Centralele termoelectrice, pe gaze, păcură sau cărbune, au fost menţinute în funcţiune, în ciuda costurilor ridicate pentru producţia de electricitate, pentru că sunt vitale în asigurarea securităţii sistemului energetic naţional. Includerea lor în cele două companii înseamnă o şansă de realizare a investiţiilor de mediu şi a retehnologizărilor atât de necesare. În plus, costurile cu achiziţia certificatelor de emisii vor fi mult mai mici, pentru că cele două companii vor avea la îndemână resurse foarte variate şi se va face o compensare între unităţi".
Cele două mari companii energetice vor avea costuri de producţie aproximativ egale, ceea ce creează condiţii corecte de concurenţă între ele, dar şi cu viitorii producători privaţi. Doamna Duică a subliniat: "ELCEN este singura companie termo din ţară care îndeplineşte condiţiile de mediu impuse, în prezent, de Comisia Europeană. La Bucureşti şi Constanţa, am rezolvat toate investiţiile necesare de mediu, iar la centrala din Mureş avem în curs de finalizare aceste investiţii. Centralele noastre sunt strategice pentru că asigură şi necesarul de agent termic pentru populaţia din Bucureşti şi Constanţa. Deci, vom aduce avantaje viitoarei companii din care facem parte pentru că vom asigura, în condiţii bune, rezerva de sistem. Nu vom mai avea probleme cu lichidităţile pentru asigurarea stocurilor de combustibil şi venim cu un portofoliu important de certificate de emisii, care ar putea ajuta alte centrale în deficit. Nu vor mai fi atâtea probleme cu costurile de producţie a energiei din perioada caldă a anului, când nu producem agent termic pentru încălzire. Practic, se aplatizează curba de venituri în cadrul viitoarei companii".
Oficialul ELCEN a ţinut să menţioneze că restructurarea nu va ascunde costurile de producţie pe unităţi şi tipuri de combustibil. În prezent, ANRE (reglementatorul pieţei de energie) are la dispoziţie, pentru calcularea tarifelor reglementate, costurile de producţie defalcate pe fiecare centrală în parte datărită.
Una din cele două mari companii propuse de minister va cuprinde Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, cele două unităţi ale centralei de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), o parte din Electrica şi două sucursale ale Hidroelectrica - Vâlcea şi Slatina. Cea de-a doua companie va avea în componenţă ELCEN, CTE Deva şi Paroşeni (aparţinând Termoelectrica), Porţile de Fier şi restul sucursalelor Hidroelectrica (Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu), Compania Naţională a Huilei (CNH), Romgaz şi cealaltă parte a Electrica. Prima companie va avea o cotă de piaţă de 48%, iar a doua de 44%, când vor deveni operaţionale. Costurile de producţie a energiei sunt estimate la 44-45 de euro/MWh.