RETORSIUNEA FINANCIARA Brokerii, optimiştii de serviciu

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 martie 2013

Brokerii, optimiştii de serviciu

Adrian Simionescu: "Situaţia din Cipru ar putea influenţa favorabil piaţa de capital din ţara noastră"

Situaţia din Cipru ar putea influenţa piaţa de capital din ţara noastră în mod favorabil, pentru că o mare parte dintre investitorii care acţionează pe piaţa din România au venit prin vehicule înregistrate în Cipru, consideră Adrian Simionescu, director al "Vienna Investment Trust".

"Faptul că, la presiunile Uniunii Europene, Cipru a ales să taxeze depozitele bancare i-ar putea determina pe mulţi dintre cei care au folosit aceste vehicule de intrare să aleagă să îşi transfere aceste depozite în alte ţări, inclusiv în România", ne-a spus domnia sa.

Adrian Simionescu este de părere că, din acest punct de vedere, măsura este una benefică şi ar putea ajuta piaţa de capital locală.

"Deţinerea pe care Bank of Cyprus o are la Banca Transilvania ar putea impulsiona acţiunile băncii şi ar putea ajuta la dezvoltarea locală a băncii. Aşa cum oficialii băncii au anunţat, celelalte subsidiare ale băncilor nu sunt afectate de măsură, pentru că în ţările respective se aplică deja legislaţia comunitară, adică nu reprezintă zonă cu facilităţi fiscale. Acest lucru ar putea ajuta BT, prin transferul unor conturi importante de acolo spre subsidiarele Banca Transilvania", a adăugat domnia sa.

Marcel Murgoci, "Estinvest": "O corecţie este binevenită, având în vedere creşterile repetate din ultima săptămână"

Situaţia din Cipru a condus la scăderi consistente pe pieţele externe, fără să existe, deocamdată, îngrijorări mari cu privire la viitorul zonei euro, consideră Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest".

Piaţa noastră s-a aliniat la tendinţele negative din pieţele externe, astfel încât indicii BVB au cunoscut scăderi de peste 1%, ne-a spus domnia sa.

Marcel Murgoci este de părere că o corecţie este binevenită, având în vedere creşterile repetate din ultima săptămână.

Taxa "excepţională" ce ar urma să se aplice depozitelor bancare ar putea avea ca efect o destabilizare a economiei cipriote, cu consecinţe negative pe termen mediu, consideră domnia sa.

"Deocamdată, transferurile bancare din Cipru către alte ţări sunt suspendate, ceea ce ar putea avea efecte negative, pe moment, asupra investitorilor ciprioţi existenţi în ţara noastră. Situaţia aceasta nu va persista, urmând ca, în cel mai scurt timp, să existe o clarificare a evenimentelor din Cipru", a adăugat Marcel Murgoci.

Domnia ne-a mai spus: "Având în vedere faptul că ponderea activităţii sucursalei Banca Transilvania din Cipru este nesemnificativă în totalul activităţilor băncii, preţul acţiunii TLV nu va avea de suferit în acest sens".

Marcel Murgoci a subliniat că situaţia din Cipru a condus la o întărire a monedei locale faţă de euro. "Această întărire nu se datorează leului, dar de pe urma cursului favorabil ar putea să beneficieze, temporar, importatorii", a conchis domnia sa.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "BVB a reacţionat în ton cu evoluţiile pieţelor internaţionale, corecţiile nefiind semnificative"

Bursa de Valori a reacţionat în ton cu evoluţiile pieţelor internaţionale, corecţiile nefiind semnificative, ne-a spus Simion Tihon, broker al "Prime Transaction".

Condiţia pusă Ciprului pentru ajutorul extern în valoare de 10 miliarde euro poate reprezenta o problemă mai mult la nivel psihilogic, în sensul creării unui precedent, iar dacă această metodă ar fi folosită şi în cazul unor ţări mai mari (Italia, Spania), efectul ar fi unul mult prea greu de gestionat, este de părere domnia sa.

"Contextul optimist în care se aflau pieţele financiare poate avea de suferit din această cauză, asistând mai degrabă la o plafonare în zona actualelor niveluri. Impactul asupra investitorilor nu poate fi decât negativ, de la reluarea temerilor până la exagerarea acestora, fiind doar un pas", a adăugat Simion Tihon.

Domnia sa consideră că titlurile Băncii Transilvania au reacţionat în linie cu piaţa, faptul că Bank of Cyprus deţine aproape 10% din BT nefiind un pericol nici pentru acţionarii băncii, nici pentru clienţi.

Instituţiile de credit din Cipru ar putea rămâne închise mai multe zile pentru a se evita o retragere masivă de lichidităţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Super-impozitarea castigurilor de pe bursa, pe care o pregateste guvernul, va trimite acesti bani in Bulgaria...ca de obicei!Voi brokeri si C.A. de la BVB si SIBEX aveti de certat intre voi in loc sa militati pt. scaderea impozitelor si atractivitatea investitiilor la guvern.Ar trebui ca sumele investite sa fie scutite de impozit sau cel putin deduse din acestea...ce va intereseaza pe voi aveti lucruri importante de facut!!ca si patronul fituicii astea politico-economice...e membru de onoare in 5 ani nu va mai avea la ce! parerea mea!

    1. Ceea ce au facut ei se numeste jaf pe fata, au luat de unde stiau ca nu avem cum sa evitam, din pacate oamenii sunt ingroziti acum pentru ca aceasta se va putea repeta. Cum sa iti mai depui banii in banca? Ce incredere sa mai ai? Cine imi garanteaza ca nu voi ramane fara economii? Oare vor ajunge bancile la faliment? si ce se va intampla atunci? Mi se pare normal acum ca oamenii sa vrea sa isi retraga banutii care le-au mai ramas in banci, si asta nu cred ca se va putea evita....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb