Reuters: Cea mai mare îngrijorare a Europei Centrale şi de Est - retragerea finanţărilor bancare

Ziarul BURSA #Internaţional / 18 noiembrie 2011

Cea mai mare îngrijorare privind Europa Centrală şi de Est este retragerea finanţărilor din partea băncilor din Vest, situaţie care ar afecta puternic creşterea economică şi ar forţa unele state să ceară sprijinul FMI, potrivit unei analize Reuters, informează Mediafax.

Cei mai mulţi membri estici ai UE nu au adoptat încă euro, dar perspectiva recesiunii pentru principalii parteneri economici produce încordare chiar şi în economii precum Polonia, care a trecut peste criza financiară din 2008 fără a înregistra contracţie economică.

Legăturile bancare sunt punctul vulnerabil. Impactul este mai dificil de estimat decât cel prin intermediul comerţului, dar ar putea fi mai sever pentru o regiune care face eforturi să-şi revină după criza din 2009.

De la prăbuşirea "Lehman Brothers", la sfârşitul anului 2008, băncile din Vest şi-au redus expunerea pe Europa Centrală cu aproximativ 100 de miliarde de dolari, conform estimărilor "Bank of America-Merrill Lynch".

Această retragere s-ar putea accelera, întrucât băncile se confruntă cu o ştergere de 50% a datoriei Greciei şi cu presiuni pentru o consolidare a capitalului.

Conform Reuters, cele mai vulnerabile sunt ţările în care băncile elene au o prezenţă substanţială, precum Bulgaria, Macedonia, Serbia, Albania şi România, însă state precum Croaţia, cu legături strânse cu Italia, încep să fie de asemenea îngrijorate.

Marile bănci europene au nevoie de 109 miliarde de euro ca să atingă o rată de adecvare a capitalului de 9%, potrivit unei analize a grupului japonez "Nomura", iar 5-20 de miliarde de euro ar putea veni din Europa emergentă.

Autorităţile din toate ţările Europei Centrale şi de Est afirmă că băncile sunt bine capitalizate şi pot suporta un astfel de şoc, însă nu se poate şti cu siguranţă până nu sunt testate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb