Preţurile petrolului au crescut vineri şi pe ansamblul săptămânii, în timp ce investitorii aşteaptă o decizie a OPEC+ privind acordurile de aprovizionare pentru al doilea trimestru, aceştia analizând, de asemenea, datele economice din SUA, Europa şi China, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent pentru luna mai au crescut cu 1,68 dolari, sau cu 2,05%, la 83,59 dolari pe baril. Contractul futures Brent pentru aprilie a expirat pe 29 februarie la 83,62 dolari barilul, conform sursei.
Contractele pentru petrolul U.S. West Texas Intermediate (WTI) pentru aprilie au crescut cu 1,74 dolari, sau cu 2,22%, la 80 dolari pe baril, menţionează sursa citată.
Pe ansamblul săptămânii, preţul petrolului Brent a crescut cu aproximativ 2,4% în urma schimbării lunilor contractuale, în timp ce WTI a urcat cu 4,6%, adaugă sursa.
Potrivit reuters, "Aşteptările că OPEC+ va continua cu reducerile voluntare ale producţiei până în al doilea trimestru al anului 2024 este principalul accent pe piaţă", a declarat Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates.
O decizie privind extinderea reducerilor OPEC+ este aşteptată în prima săptămână a lunii martie, au spus surse, ţările individuale fiind aşteptate să-şi anunţe deciziile, relatează sursa.
Conform sursei precizate, "Aderarea la reducerile voluntare de producţie până la sfârşitul anului ar fi un semnal puternic şi, prin urmare, ar trebui văzută ca fiind pozitivă pentru preţ", a spus analistul Commerzbank Carsten Fritsch.
Un sondaj Reuters a arătat că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a pompat 26,42 milioane de barili pe zi (bpd) în februarie, în creştere cu 90.000 de barili pe zi faţă de ianuarie, menţionează sursa.
Aşteptările mari ca Arabia Saudită să menţină preţurile la termen ale ţiţeiului pe care îl vinde clienţilor asiatici, puţin modificate în aprilie faţă de nivelurile din martie, au susţinut la rândul lor piaţa, vineri, informează reuters.
Între timp, tensiunea geopolitică din Marea Roşie contribuind la creşterea de vineri a preţurilor, a declarat Tim Snyder, economist la Matador Economics, potrivit sursei indicate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2024, 09:49)
Va trece de 80$ barilul cu tendințe clare spre 90.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2024, 16:18)
pai oricum petrolul e in ciclu ce tre sa stea inca ca medie mai sus fata de media istorica de pret...
a fost innegativ in 2020... deci are de stat cel putin 5-7 ani -8-10 max pe partea de sus... spre mijloc... ca dula sa schimbe directia!
abea e anu 4!
distractia contiuna....
s c c r e t
2. Decizia OPEC
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2024, 10:13)
Decizia OPEC va fi reducerea productiei pentru a mentine stabilitatea preturilor ridicate. Au recunoscut pubilc ca asta e directia.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2024, 11:22)
doar unii nu inteleg de ce TREBUIE sa renuntam la petrol. povestea cu clima e posibil si aia adevarata, vedem schimbari, in februarie sa infloreasca pomii, si sa stai la tricou, eu cel putin n-am mai auzit.
in plus am inceput sa avem tornade, aproape anual cate una aici in vestul tarii, cu pomi rupti, si acoperisuri zburate. ceea ce iar n-am auzit inainte. dar hai sa zicem ca clima ar f un hoax, si nu e o problema, dar faptul ca opec e un cartel mafiot care ne va lua exact atatia bani cat vor ei din buzunare, si nu e nici o limita, sky is the limit, in afara de cazul in care vrei sa faci mad max real life, vei plati oricat.
2.2. Prietene, nu asta e motivul (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2024, 11:45)
Prietene, nu asta e motivul pentru care saracesti zi de zi, vezi de drum...
Cand vei vedea elitele ciruland cu trenul sau cu vaporul in loc de avion, discutam.
Pana atunci, nu-i lasa sa-ti impuie mintea... !
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2024, 13:24)
... astia chiar nu inteleg de ce dubaiul a devenit o destinatie "influer"-isica ...
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2024, 13:37)
... o scurta poveste pentru cia ... acu vo 25 de ani, dupa un control de la finante ... tatal meu a fost "rugat" sa merga prin dubai sa cumpere vo 10 camere de luat vederi ... trecute prin vama, ca persoana fizica, erau scutite de taxe ... cam asa functiona spaga ... astazi organizam concerte ... si trimitem influenceri ... intrebarea este: cu ce pleaca si cu ce se intorc?! ... pentru ca daca (consumul) drogurile atrag atentia intern ... oare ce se tranzactioneza extern? ... petrolul e negru... ...
3. Nuclear
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2024, 11:33)
Pana cand 50% din energie nu e produsa de nuclear, petrolul va dicta lumea. Uitati de glumele cu solare, vant, valuri...sunt surse de energie de backup, nu principale!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2024, 15:56)
Habar nu ai...este exact invers...solar, eolian, maree sunt gratis, inepuizabile, nepoluante si cel mai important lucru, descentralizate:-)...asta deranjeaza cel mai tare, cand omul poate sa devina independendent, sa nu depinda de un sistem centralizat cu, care sa fie santajat