Reuters: Senatul francez îndeamnă guvernul să cumpere "o acţiune de aur" la TotalEnergies

R.S.
Internaţional / 20 iunie

Reuters: Senatul francez îndeamnă guvernul să cumpere "o acţiune de aur" la TotalEnergies

Guvernul francez ar trebui să cumpere "o acţiune de aur" la TotalEnergies, pentru a avea un cuvânt de spus în deciziile strategice ale companiei, inclusiv alinierea activităţilor sale la Acordul de la Paris privind clima şi respingerea prin veto a unei posibile mutări în SUA, potrivit unui raport neobligatoriu al Senatului, publicat ieri, transmite Reuters.

Raportul a fost publicat în urma unor audieri de aproape şase luni de către o comisie specială pentru a stabili dacă activităţile globale ale TotalEnergies sunt aliniate cu propriile obiective climatice ale Franţei.

Cu alegerile anticipate din Franţa în două săptămâni, nu este clar ce va face un legislativ viitor cu cele 33 de recomandări ale raportului, potrivit sursei citate.

"Ne dorim ca Total să rămână un grup francez şi un pionier în tranziţia energetică - poate că nu îi mulţumeşte pe investitori, dar da, ne propunem o revenire a suveranităţii", a declarat senatorul Partidului Verzilor Yannick Jadot, care a prezentat concluziile comisiei la o conferinţă de presă.

TotalEnergies nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Conform legislaţiei franceze, guvernul poate achiziţiona o singură acţiune în companiile naţionale considerate strategice şi o poate transforma într-o aşa-numită "acţiune de aur", permiţându-i să blocheze anumite acţiuni, cum ar fi preluarea sau vânzarea unei unităţi cheie de afaceri, dacă este considerată în detrimentul interesului naţional, conform Reuters.

În mai, CEO-ul TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a declarat că explorează o potenţială listare primară la New York, invocând o bază de investitori în creştere din SUA şi mai puţini acţionari europeni. Dar el a mai spus că compania nu va părăsi niciodată Franţa.

Jadot a spus că comisia a respins conceptul unei achiziţii de capital de 5% în TotalEnergies de către guvern la un cost de aproximativ 7 miliarde de euro (7,52 miliarde de dolari), deoarece Franţa nu şi-ar putea permite şi pentru a evita îngrijorarea investitorilor existenţi că statul ar putea dori să-şi mîrească participaţie în viitor.

Raportul Senatului a recomandat, de asemenea, ca Franţa să înceteze în mod voluntar importul de gaze naturale lichefiate ruseşti - TotalEnergies deţine o participaţie de 19,4% la producătorul rus Novatek - şi să facă presiuni pentru sancţiuni ale Uniunii Europene asupra GNL-ului rusesc.

Jadot a spus că guvernul ar trebui să se opună proiectelor aflate în prezent în considerare de Comisia Europeană de import de gaze naturale din Azerbaidjan, unde operează şi TotalEnergies, ca alternativă la livrările Rusiei, având în vedere poziţia Franţei de aliat al Armeniei, mai transmite Reuters.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. intotdeauna amestecul politicului in economie a dus la dezastre economice si saracirea oamenilor

    ar trebui interzisa in totalitate amestecul politicienilor in economie pentru ca pur si simplu politicienii nu au deloc educatie economica si financiara si deci nu se pricep deloc !  

    politicienii sa faca doar ce se pricep  

    si din pacate multi dintre ei nu se pricep la mai nimic

    politicienii sant alesi mai mult printr-un concurs de popularitate dar democratic gen = da , e un prost dar e prostul nostru si e si simpatic pe deasupra 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb