REUTERS: Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune

S.B.
Macroeconomie / 6 septembrie 2022

Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune

Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune, sondajele publicate luni arătând o agravare a crizei costului vieţii şi o perspectivă nefavorabilă, care îi va face pe consumatori reticenţi la cheltuieli, transmite Reuters.

Deşi a avut loc o oarecare relaxare a presiunilor preţurilor, potrivit sondajelor, acestea au rămas ridicate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este sub presiune, deoarece inflaţia este de peste patru ori ţinta oficială de 2%, atingând luna trecută un record de 9,1%.

Banca se confruntă cu perspectiva unei creşteri agresive a ratelor dobânzilor chiar în momentul în care economia intră într-o recesiune.

O creştere a costurilor îndatorării s-ar adăuga la necazurile consumatorilor îndatoraţi, totuşi, într-un sondaj Reuters de săptămâna trecută, aproape jumătate dintre economiştii chestionaţi au spus că se aşteaptă la o creştere fără precedent a dobânzii cheie de către BCE, de 0,75 puncte procentuale, săptămâna aceasta, în timp ce aproape la fel de mulţi prognozează o creştere de 0,50 puncte.

În ciuda acestor aşteptări, euro a scăzut luni sub 99 de cenţi americani pe untiate, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, după ce Rusia a declarat că furnizarea de gaze prin conducta principală Nord Stream 1 către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat.

Preţurile gazelor de pe continent au crescut luni cu până la 30%, stârnind temeri legate de un deficit şi întărind aşteptările pentru o recesiune şi o iarnă grea, întreprinderile şi gospodăriile fiind afectate de preţurile mari ale energiei.

Indicele final privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI), calculat de al S&P Global, care este considerat ca un ghid al sănătăţii economice, a scăzut în august la un minim al ultimelor 18 luni, de la 49,9 în iulie, fiind sub estimarea preliminară de 49,2. Orice nivel de sub 50 indică o contracţie. "Sondajele PMI semnalează că zona euro intră în recesiune mai devreme decât am crezut anterior, în frunte cu cea mai mare economie a sa, Germania, iar acum vedem că zona euro va trece printr-o recesiune mai lungă, de trei trimestre", a declarat Peter Schaffrik, economist la Royal Bank of Canada.

Această perspectivă de recesiune a lovit încrederea investitorilor în zona euro, care a scăzut în septembrie la cel mai scăzut nivel din mai 2020, a arătat un alt sondaj.

Activitatea serviciilor din Germania, cea mai mare economie a Europei, s-a contractat pentru a doua lună consecutiv, în august, deoarece cererea internă a fost sub presiunea inflaţiei în creştere şi a încrederii slăbite, au arătat cifrele anterioare.

Economia Germaniei este pe cale de a se contracta pentru trei trimestre consecutive începând cu trimestrul actual, a sugerat un sondaj Reuters, săptămâna trecută.

În Franţa, a doua cea mai mare economie a zonei euro, sectorul serviciilor a încetinit şi a reuşit doar să obţină o creştere modestă, managerii de achiziţii spunând că perspectivele sunt dificile.

Industria serviciilor din Italia a revenit la o creştere modestă, dar în Spania activitatea s-a extins cu cel mai lent ritm din ianuarie, companiile fiind îngrijorate că inflaţia va afecta profiturile şi cererea clienţilor.

În Marea Britanie, economia a încheiat luna august pe un nivel mult mai slab decât se credea anterior, deoarece activitatea generală a afacerilor s-a contractat pentru prima dată din februarie 2021, într-un semnal clar de recesiune, a arătat PMI-ul său.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Recesiunea din cauza BCE si a CE incapabile sa ia decizii corecte...

    Nimic nu conteaza sa mearge BANII

    si ARMELE spre UCRAINA 

    1. Mai bine sa trecem la rubla, ca e mai bunaa..

    Pariul lui Putin incepe sa intre în zona pozitiva. Tactica adoptata de Rusia de a actiona pe termen lung, progresiv si asimetric este cea buna. Inchiderea de acum totala a Nord Stream face parte din aceasta tactica pe termen lung, progresiva si asimetrica. A face rezerve de gaz nu rezolva problema pentru ca orice rezerva trebuie refacuta fiind imediat consumata. E ca si cum ai fi pe somaj de lunga durata. Daca nu ai intrari, in scurt timp ramai fara resurse. Mai toate actiunile partii rusesti incep sa aiba o miscare sincrona cu efecte aproape dezastruoase pentru partea occidentala. In timp ce actiunile occidentale sint impulsive, necoordonate, complet nestudiate, unele dintre ele utilizate chiar daca se stia ca nu au efectul scontat ci chiar efect invers, cum ar fi sanctiunile economice (sanctiuni anterioare contra Rusiei au determinat dezvoltarea industriei alimentare rusesti pana intr-acolo incat sa devina independenta de importuri) Ce este interesant este actiunile partii ruse au fost premeditate poate chiar simulate altfel nu pot fi explicate efectele lor cu totul negative care se afla pe panta ascendenta înca : recesiune economica, rationalizarea resurselor, inflatie, scaderea devizelor europene euro si lira sterlina. "Liderii" occidentali habar nu au care este intregul potential de nuisance al Rusiei.

    Este absolut clar ca sanciunile fac rau Europei si mai deloc Rusiei -- au efect de bumerang!

    Singurul mod in care situatia se va relua este finalizarea razboiului cu oUcraina vestica pe jumatate! 

    Ucraina NU va intra pe vecie integrala in UE SAU NATO - VA INTRA DOAR PE JUMATATE!

    VARIANTA OPTIMISTA! 

    1. Realitatea pragmatica e ca acel presedinte papitzoi al UCrainei face rau ucrainei!

      incapatzinarea lui de a avea toata ucraina in europa --- fara sa tina cont de faptele istorice nu va face decat sa preungeasca agonia europei! 

      EUROPA VA INTRA INTRO AGONIE ECONOMICA PINA IN 2024! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb