Revelion la soare

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 10 ianuarie 2017

Cătălin Avramescu

"Cum poate cineva să fie persan?" - aceasta este celebra întrebare pe care Montesquieu o formulează în Scrisorile persane (1721). Iată că se poate. Există persani. Şi multe alte neamuri.

Cum este să fim ei? Desigur, nu putem să fim, acum, decât ceea ce suntem. Dar ne putem imagina. Acesta este un exerciţiu esenţial, pe care îl propune cultura Luminilor. Să gândim cu mintea altora, să vedem lumea prin ochii lor.

Toată lumea a fost prinsă în agitaţia sărbătorilor. Dar cum este să faci Revelionul în plină vară? Aproape un miliard de oameni trăiesc în emisfera sudică. Rareori ne gândim la ei. Însă, ei există. Iată ce se petrece acolo.

În Australia, la Melbourne, poliţia a zădărnicit un atentat terorist plănuit pentru Crăciun. Islamismul criminal nu ameninţă doar Siria, Statele Unite sau Europa de Vest. A devenit o forţă globală.

Ziarele din Noua Zeelandă relatează despre rezoluţia ONU prin care Israelul a fost condamnat pentru politica de "colonizare". Anti-semitismul s-a întins ca un cancer, de la Dreapta la Stânga (Partidul Naţional, principalul partid al actualei coaliţii de guvernare, este de Centru-Dreapta). Altfel nu îmi explic ce căuta Noua Zeelandă între co-sponsorii acestei rezoluţii, alături de cazuri clinice precum Venezuela. Israelul şi-a rechemat ambasadorul pentru consultări.

Argentina. S-au declasificat documente despre cruzimile petrecute în timpul dictaturii militare (1976-1983). Poate aude cineva din România, unde numele agenţilor serviciilor sunt încă protejate în timp ce aceştia fac averi pe spinarea Bugetului.

În Africa de Sud, unul dintre şefii Poliţiei a fost testat cu detectorul de minciuni (a trecut testul). Bună idee! Să fie testaţi cu detectorul de minciuni toţi parlamentarii. Efectele ar fi spectaculoase. La următoarele alegeri, PSD ar cădea sub pragul electoral.

În Madagascar, doar 37% dintre persoanele publice care trebuiau să depună declaraţii de avere până la sfărşitul anului au făcut-o. Cum ar spune Călin Anton Popescu-Tăriceanu, depinde de noi dacă să mai respectăm legea. Altfel ar fi dictatură, nu-i aşa?...

La Santiago, în Chile, metroul se extinde. Mă bucur. M-aş bucura şi mai mult dacă aş vedea că în Bucureşti se petrece câte ceva pe şantierele abandonate de guvernările Roman şi Ponta. Sau măcar să astupe gropile...

Principalul ziar din Namibia relatează despre cheltuielile cu călătoriile făcute de Preşedintele acestei ţări. Au scăzut de peste trei ori faţă de anul trecut. A fost plecat 49 de zile în cursul ultimului an. Amator!

Guvernul din Uruguay se gândeşte să cenzureze buletinele meteo. Să fie difuzate doar previziunile oficiale. O sursă de inspiraţie pentru Liviu Dragnea, care s-a arătat foarte deranjat de faptul că ziariştii relatează despre Teleormanul său că este polul sărăciei, după decenii de guvernare socialistă. O minciună şi un fals! - a reacţionat baronul. Alte judeţe ar fi în situaţia aceasta. Problema este că au fost guvernate tot de socialişti...

Tanzania - aflăm din principalul ziar al ţării - este pe cale să devină un stat unde locuitorii au venituri specifice clasei mijlocii. La alţii se poate.

Trei ofiţeri de poliţie din Peru au câştigat medalii de aur la un campionat internaţional de haltere. Ştirea nu spune cine au fost concurenţii, însă suspectez că poliţiştii din România nu i-au îngrijorat prea tare pe colegii lor peruani. Ai noştri abia s-au ridicat de jos după Crăciun. Sunt ani întregi de când nu am mai văzut nici un fel de patrulă pe străzile oraşelor noastre.

Autorităţile din Kigali, în Rwanda, raportează că au păstrat oraşul "verde şi curat". Sunt dezamăgit. Nu au aflat despre virtuţile ecologice ale asfaltului turnat în neştire?...

În Gabon tocmai a depus jurământul un nou Preşedinte. Comunitatea internaţională şi observatorii independenţi au denunţat fraude electorale. La ce a folosit? Curtea Constituţională a validat şmecheria.

În Zimbabwe e la putere tot Robert Mugabe, prietenul lui Nicolae Ceauşescu. De ce ar demisiona? Pentru că mor oamenii de foame? Să fim serioşi!... Le explici că străinii sunt de vină. Iar în Bolivia, socialistul Morales vrea un nou mandat. Şi ce dacă îi interzice Constituţia? O schimbăm! De-asta sunt făcute legile, să fie schimbate de aleşii poporului, atunci când le convine.

În Maldive sunt 31 de grade la umbră. Amicul lui Victor Ponta, Sebastian Ghiţă, si-a luat loţiune de soare. Iar în Lesotho este scandal. Un oficial a fost condamnat pentru că a luat mită într-un proiect de telecomunicaţii. Aşa le trebuie dacă nu au un STS. Atunci nu mai ieşea scandal.

De Sărbători, accidente rutiere în Paraguay. Din imaginile publicate în ziare, deduc că drumurile sunt mai bine marcate şi au mai puţine gropi decât în România.

O cântăreaţă din Zambia are un nou hit. "No Money, No Honey!". Foarte posibil.

Într-un editorial din Papua Noua Guinee ni se reaminteşte că Isus Cristos este motivul pentru care sărbătorim Crăciunul. Ceva care, sunt sigur, i-ar surprinde pe foarte mulţi dintre concetăţenii noştri...

Toată lumea a fost prinsă în agitaţia sărbătorilor. Dar cum este să faci Revelionul în plină vară? Aproape un miliard de oameni trăiesc în emisfera sudică. Rareori ne gândim la ei. Însă, ei există.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Sunt un fost votant al dreptei si imi pare rau de LIPSA DE ALTERNATIVE la actuala restauratie, dar e explicabila prin PENIBILITATEA si MEDIOCRITATEA celorlalti...

    Am vazut GASCA DE GARGARAGII deunazi pe b1, la Orcan si te apuca rasu-plansu' cand vezi zbanghii, zanatecii : NEAMTU, BACONSCHI sau ipochimenu'... 

    VOTANTUL PESEDIST de la DOROHOI, STREHAIA, BARLAD ori din Delta Dunarii merita SA VA TRAGA NISTE SUTURI tip KUMITE prin care FETELE PROSTILOR sa ramana IMPRIMATE pe talpile celor BATJOCORITI de fostii basisti ! Asa cum V-ATI BATUT JOC DE MOLDOVENI si de OLTENI, asa veti ramane , ofuscati de postacii pesedei sau putinieni ! 

    STANGA RAMANE MINIM 10 ANI LA PUTERE, iar basistii tot CRETINI vor ramane ... Si fac MISTOURI prin asemenea POSTARI IMBECILE ! 

    [Fragment eliminat, conform regulamentului] Am votat cu dreapta, dar exact CA DOBITOCII CONVENTIEI DEMOCRATE, AI LUI CONSTANTINESCU , ai lui zoe petre

    samd iliescovici si nastase au calcat in picioare Romania ! p.s Data viitoare aduceti-l si pe LAZAROIU, ALT DOBITOC !!! 

    1. Penelopelor, Salomeelor! unde sunteti; nu participati? 

    Bună idee! Să fie testaţi cu detectorul de minciuni toţi parlamentarii. Efectele ar fi spectaculoase. La următoarele alegeri, PSD ar cădea sub pragul electoral...... 

    Ideea buna, nu si prognoza: ar dispare de pe esichier. 

    1. Pe orice criterii stabilite de voi, securiștii ceaușiști, PSD-ul n-ar trece pragul, doar majoritatea electoratului preferă să voteze oameni, nu securiști.

      Salomeea n-a trecut pragul si eu am trecut.

      Alta care a stat prea mult in soare.

      Nu am scris eu mesajul 2.2.

      Te plictisesti fara Salomeea , se pare...ii duci dorul...e karma nu poti scapa usor! 

      Mesajul 2.4 nu apartine cititorului Penelopa.

      Penelopa nu este Pelelope. Ambele sunt fake.

    Savanții din Absurdistan acuza frisoane dupa Sărbători ,virusul vine din Psdistan si medicii sunt neputincioșii ,au incercat cu Coldrex ,era insa expirat .Se pare ca statul nu le va mai compensa tratamentul anti voma si exista riscul ca elitele sa se înece încet dar sigur .Presa si mediile de socializare insa spera ca Absursistanul va ramane o democrație in asa fel încât ca si pana acum sa existe incontinuare prevazut in bugetul de stat sume alocate democratic celor aflați in apoplexie doctrinara dispuși sa înjure guvernul Psdistan si nu numai atat :poate si funcții ,subvenții ,creme si prosoape curate .

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb