REVISTA PRESEI 18.10.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 octombrie 2013

ADEVARUL

Cine sunt păpuşarii care-i manevrează pe răsculaţii din Pungeşti: un preot, un jurnalist, un primar, un şef de judeţ, un ecologist şi un deputat

Lupta împotriva gazelor de şist la Vaslui are în spate un istoric încurcat, cu actori din umbră care au avut drept scop capitalizarea, în sens politic sau comercial, a nemulţumirii sătenilor din comuna Pungeşti. Actorii: un jurnalist, un primar, un deputat, un ecologist, un preot şi un şef de judeţ. Baronii PSD din Vaslui au participat activ în 2012, perioadă în care se aflau în opoziţie, la mobilizarea populaţiei împotriva companiei Chevron. Deputatul Adrian Solomon, un PSD-ist cu state vechi, a apărut în faţa miilor de oameni care au ieşit în stradă în martie 2012 şi a jurat, cu mâna pe Biblie, că va face tot ce-i stă în putinţă ca acest proiect să fie oprit. Dumitru Buzatu şi-a schimbat, acum, complet declaraţiile, comentând, în 16 octombrie 2013, pentru "Adevărul", revolta de la Pungeşti: "Probabil, în spatele protestelor sunt oameni de bună credinţă, dar poate sunt şi alţii care încearcă să împingă lucrurile într-o altă direcţie. N-ar trebui să gonim astfel de investitori importanţi, ci să-i atragem. În plus, acum se face explorare, nu exploatare a gazelor de şist."

Ponta: "Cred că cucul nu va mai ieşi la 18.30. Nimic nu ucide mai mult un om politic decât ridicolul"

Premierul Victor Ponta a vorbit joi seară, la emisiunea "Sinteza Zilei" de la Antena 3, pe marginea protestelor din comuna vasluiană Pungeşti faţă de explorarea gazelor de şist din regiune de către gigantul american Chevron, despre avarierea maşinii ministrului Culturii, Daniel Barbu, de către un grup de manifestanţi, în centrul Bucureştiului, dar şi despre relaţia cu Traian Băsescu. Nimic nu ucide un om politic decât ridicolul. Domnul Ursu a zis, iese cucul la 18.30, eu am preluat această expresie, spunând-o şi eu şi s-a propagat în media. Domnul Băsescu când va ieşi, toată lumea va râde pentru că se va gândi că iese cucul. Cred că cucul nu va mai ieşi la 18.30 pentru o anumită perioadă.

Ministrul Culturii a fost huiduit de protestatari. Maşina lui Barbu, avariată de manifestanţi sau de el însuşi?

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, care participa joi seară, în Club A, în Centrul Vechi al Capitalei, la o dezbatere culturală, a fost huiduit de zeci de protestatari faţă de proiectul Roşia Montană. Potrivit primelor informaţii, protestatarii i-ar fi avariat maşina, spărgându-i luneta. Trei persoane au fost duse pentru audieri la Secţia de poliţie nr. 10 din Capitală, după incidentele de joi seară. Ministrul Daniel Barbu a participat, joi seară, la evenimentul "Cafeneaua critică", de la ora 19.00, în Club A. Zeci de manifestanţi aflaţi în local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte, au aruncat cu bancnote false în demnitar şi l-au huiduit. Tineri manifestanţi l-au întrebat pe ministrul Culturii "Câţi bani ţi-ai luat?" şi i-au cerut demisia, acuzându-l, astfel, că susţine proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană pentru că ar fi fost "cumpărat" de către RMGC. Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul.

Schimbare radicală pe harta europeană a Coridoarelor de transport: în România dispar unele rute şi apar altele

CE a aprobat noua politică privind infrastructura de transport a UE în perioada 2014-2020, urmând ca două dintre cele nouă coridoare principale europene să traverseze România, unde pot primi finanţare mai multe proiecte, precum rutele Arad-Braşov-Bucureşti-Constanţa sau Bucureşti-Piteşti-Craiova-Timişoara şi porturile Constanţa sau Sulina. Bugetul multianual al UE pentru 2014-2020 alocă 26 de miliarde de euro pentru cele nouă coridoare de transport. România este inclusă în coridoarele de transport care acoperă regiunile Orient/Est-mediteraneean şi Rin-Dunăre, arată documente publicate de Comisia Europeană. Astfel, Orient/Est-mediteraneean urmează să conecteze infrastructura de transport maritim de la Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Mediterană, optimizând utilizarea porturilor ţărilor UE. Proiectul va îmbunătăţi legăturile de transport între nordul Germaniei, Cehia, regiunea Panonică şi Europa de Sud-Est. Coridorul continuă pe mare către Grecia şi Cipru.

Deutsche Welle - Proprietatea asupra resurselor subsolului

Exploatarea de Roşia Montană şi concesiunile acordate companiei Chevron au provocat o dezbatere amplă cu privire la protecţia mediului şi dezvoltarea economică, dar un aspect major a fost mereu neglijat. Una din cauzele disputelor legate de minerit este structura proprietăţii. În România o îndelungată istorie şi o puternică gândire etatistă blochează pur şi simplu o dezbatere fie şi pur teoretică. În România proprietarul subsolului cu toate resursele sale este statul. El poate exploata cu mijloace proprii sau poate concesiona unei firme private dreptul de exploatare. Este de la sine înţeles că proprietarii de terenuri şi cei din zonele învecinate sunt de cele mai multe ori perdanţi, căci exploatarea subsolului de orice natură ar fi ea (petrol, gaze etc.) provoacă o puternică degradare a mediului ambiant cu multe consecinţe greu de cuantificat. Extinderea extraordinară a exploatării gazului de şist în SUA se datorează în primul rând faptului că proprietarii pot trage profituri foarte mari care compensează toate celelalte pierderi.

Economist american: "Adevărata datorie a SUA este de 70.000 de miliarde de dolari"

Guvernul federal american a dezinformat opinia publică timp de mai mulţi ani, anunţând o datorie naţională mult mai mică decât cea reală, potrivit raportului unui profesor de economie de la Universitatea California. Potrivit calculelor lui, SUA au o datorie de 70.000 de miliarde de dolari, valoare de aproximativ patru ori mai mare decât cifrele oficiale, 16.900 de miliarde de dolari. Profesorul universitar James Hamilton argumentează că oficialii americani au stabilit o valoarea a datoriei publice total diferită faţă de cea calculată de el din cauză că nu au luat în considerare costurile anumitor datorii nefinanţate. Printre acestea se numără garanţii guvernamentale pentru contractarea împrumuturilor, asigurarea depozitelor bancare, acţiuni întreprinse de Rezerva Federală americană, precum şi cheltuielile cu unele fonduri fiduciare (acordate pe bază de încredere) guvernamentale. Însumând toate aceste cheltuieli, rezultă o uriaşă datorie naţională de peste 70.000 de miliarde de dolari, concluzionează Hamilton.

Gazprom ar putea pierde 1,4 miliarde de dolari anual dacă România şi-ar acoperi importurile din gaze de şist şi zăcămintele din Marea Neagră

Gigantul rus Gazprom ar putea pierde 1,41 miliarde de dolari anual în cazul în care ţara noastră ar renunţa complet la importuri datorită extracţiei de gaze de şist şi a producţiei din Marea Neagră, potrivit unei analize "Adevărul". România a consumat anul trecut 13,5 miliarde de metri cubi, din care 24,32% au fost importurile de la intermediarii Gazprom, potrivit datelor furnizate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). La un preţ mediu de 442,69 dolari pe mia de metri cubi, cele 3,2 miliarde de metri cubi importate ar valora, astfel, 1,41 miliarde de dolari. România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, potrivit unui raport din vară al Administraţiei pentru Informaţii în domeniul Energiei (EIA) din SUA. România deţine acum rezerve dovedite de 113 miliarde de metri cubi de gaze, astfel că gazele de şist ar fi echivalente cu tot consumul pe 100 de ani.

CURENTUL

Ponta l-a scăpat pe Elan Swartzenberg de 20 de ani de închisoare

Zilele acestea aflăm că Elan Swartzenberg este implicat într-o serie de afaceri necurate legate de preluarea Realitatea Media, dosarul fiind instrumentat cu atenţie de DNA de circa un an de zile. Fratele lui Elan, iubita acestuia, parteneri de-ai săi de afaceri au fost deja puşi sub învinuire pentru fapte grave, cum ar fi spălare de bani, bancrută frauduloasă, complicitate la înşelăciune. Simţind că se strânge laţul în jurul său după dispariţia misterioasă a prietenului şi partenerului său de afaceri Codruţ Marta, Elan a plecat din ţară anul trecut şi plecat a rămas. El a fost acuzat, la începutul anilor 2000, de unii parteneri de afaceri, de înşelăciune şi de faptul că i-a păgubit cu mai bine de un milion de dolari. Întrucât era vorba la mijloc de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, Elan risca , potrivit Art.215 Cod Penal, vreo 20 de ani de închisoare. Norocul lui Elan s-a numit însă la vremea aceea Ponta. Procurorul Victor Viorel Ponta, cel care a instrumentat dosarul de înşelăciune întocmit pe numele lui Elan şi care, din motive necunoscute, a decis clasarea acestui dosar

Chevron a capitulat deocamdată în faţa răscoalei sătenilor din Pungeşti

Reprezentanţii companiei Chevron au anunţat, joi, că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de reprezentanţii Chevron, prioritatea companiei este de a desfăşura o activitate "într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător". "Chevron poate confirma suspendarea activităţii în Siliştea, comuna Pungeşti. Prioritatea este să desfăşurăm activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea", se arată în comunicatul citat.

CURIERUL NATIONAL

Cine va ceda în războiul preţurilor din imobiliare?

De la izbucnirea crizei şi până în prezent preţurile locuinţelor au cunoscut o singură traiectorie, cea de scădere. Dacă până acum blocajul creditelor a fost principalul vector al acestei scăderi de preţuri, în ultima perioadă, potenţialii cumpărători de locuinţe au înţeles că pot găsi locuinţe mai ieftine. Această nouă mentalitate care s-a dezvoltat pe fondul degradării condiţiilor economice este evidenţiată de modul de căutare a potenţialelor ţinte de achiziţie. Posibilităţile financiare ale celor interesaţi de o locuinţă îi determină să utilizeze cât mai bine criteriile de căutare. Site-urile de imobiliare pot ţine evidenţa căutărilor, în funcţie de criterii. Potrivit imobiliare.ro, un portal cu un trafic lunar semnificativ, de peste 675.000 de vizitatori, tot mai mulţi dintre cei care caută locuinţe vor imobile ale căror preţuri se încadrează până în 40.000 de euro.

Întâlnire Băsescu-Boc-Udrea la Golden Blitz

Preşedintele Traian Băsescu, fostul premier Emil Boc şi deputatul PDL Elena Udrea s-au întâlnit, joi, la restaurantul Golden Blitz din Bucureşti, din apropierea Palatului Cotroceni, au declarat, pentru Mediafax, surse politice. Restaurantul Golden Blitz este cunoscut ca fiind un loc preferat al şefului statului, acesta sărbătorindu-şi acolo, printre altele, victoria la prezindenţialele din 2004. Restaurantul a fost redeschis de curând, după ce a fost renovat. Fostul preşedinte al PDL Emil Boc era aşteptat joi seară la şedinţa filialei PDL Sector 2 pentru realegerea Ancăi Boagiu la conducerea organizaţiei, însă acesta a absentat. Întâlnirea Băsescu-Boc-Udrea a avut loc în contextul competiţiei interne din PDL pentru desemnarea candidatului la Preşedinţie şi al discuţiilor din partidele de dreapta privind desemnarea unui candidat unic pentru prezidenţialele din 2014.

Cu drag, din România capturată - Opinii - Adrian Panaite

Am scăpat de un sistem în care un dictator hotăra singur (bine sau greşit) ceea ce el credea că este în interesul naţional, cu un angrenaj în care decizia este difuză, însă rezultatul este mai întotdeauna în paguba ţării şi întru câştigul unor categorii privilegiate. Urmărirea interesului naţional pare a fi fost definitiv abandonată, iar de putere se spânzură nişte păpuşi manevrate, mai mult sau mai puţin direct, de puteri străine. Statul român este unul capturat! Nu reprezintă mai mult de o infrastructură de spoliere a populaţiei băştinaşe (impunere de până la 50% pe muncă, TVA 24% pe orice consumi, o avalanşă de taxe speciale) în folosul unor entităţi particulare care beneficiază de ajutorul unor instituţii aparent legitime pentru a-şi atrage câştiguri, foloase şi poziţii necuvenite. Am fi tentaţi să spunem că dacă statul român ar fi desfiinţat mâine - cu toate mijloacele sale de coerciţie şi cu toate încrengăturile sale de relaţii nepotrivite interne şi externe - interesul naţional ar fi de poimâine mai puţin vătămat.

Procesele Hidroelectrica cu traderii de energie i-au adus lui Borza un dosar penal

Anunţate cu mare tam-tam, eforturile administratorului judiciar al Hidroelectrica - Euro Insol - de a scoate compania din insolvenţă cu preţul a câteva milioane de euro reprezentând onorariul şi prima de succes, i-au adus reprezentantului legal al Euro Insol - Remus Borza - un dosar penal finalizat cu trimiterea acestuia în judecată pentru conflict de interese. Remus Borza, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, în prezent membru în Consiliul de Supraveghere al companiei, a fost trimis în judecată de procurorii de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, acuzat fiind de conflict de interese alături de asociata sa Nicoleta Munteanu, după ce a obţinut un folos material de aproape 560.000 lei în urma contractelor de asistenţă şi reprezentare juridică pe care Euro Insol le-a încheiat cu SCA Borza şi Asociaţii.

Infringement împotriva României privind eficienţa energetică a clădirilor

Comisia Europeană a anunţat, ieri, un infringement împotriva României şi Cehiei pentru că nu au furnizat informaţii cu privire la implementarea Directivei 2010/31/EU referitoare la eficienţa energetică a clădirilor, informează Mediafax. Comisia Europeană cere României şi Republicii Cehe să îi notifice toate măsurile de transpunere a Directivei, care trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 9 iulie 2012. Dacă România şi Cehia nu îşi îndeplinesc obligaţia legală în termen de două luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al CE.

Misiunea FMI începe marţi prima evaluare a noului acord

Misiunea Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene va veni marţi la Bucureşti pentru discuţii cu autorităţile române în cadrul primei evaluări a noului acord aprobat în septembrie, iar principalele discuţii se vor axa pe execuţia bugetară, măsurile fiscale şi bugetul pe anul viitor. Primele discuţii la nivel tehnic vor avea loc marţi dimineaţă, iar întâlnirile şefilor de misiuni cu oficialităţile române vor începe miercuri. Consiliul Director al FMI a aprobat pe 27 septembrie scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române şi încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv. Acordul a început însă cu o derogare pe cel mai important criteriu cantitativ, cel al deficitului bugetar, ţinta pentru septembrie fiind majorată cu un miliard de lei, de la 8,1 miliarde lei la 9,18 miliarde lei, ca urmare a unei performanţe slabe în ceea ce priveşte veniturile bugetare, care s-au plasat după opt luni sub nivelul programat.

EVENIMENTUL ZILEI

Institutul Geologic Român, transformat într-o afacere de familie

Fostul şef al instituţiei, Ştefan Marincea, a mutat o staţie de observare geomagnetică în curtea soacrei sale, după care l-a angajat în respectiva unitate şi pe cumnatul său. Marincea a fost demis miercuri. În urma unor controale efectuate la Institutul Geologic Român (IGR), inspectorii au depistat faptul că instituţia condusă de către Ştefan Marincea a încheiat, pe 27 august 2008, contractul de comodat nr. 949 cu Lucia Dumitraş, nimeni alta decât soacra fostului director al IGR. Documentul viza transferarea Staţiei de Observare Geomagnetică din satul Dreptu, judeţul Neamţ, în localitatea Miorcani, judeţul Botoşani, localitatea de baştină a mamei soţiei directorului IGR şi a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani. În raportul de control, inspectorii au reţinut faptul că noul amplasament nu a fost aprobat prin ordin de ministru, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. În staţia de observare din curtea soacrei, Ştefan Marincea l-a angajat şi pe cumnatul său, Claudiu Dumitraş.

DEUTSCHE WELLE: Turcia devine dezinteresată de apartenenţa la UE

Raportul anual privind progresele democratice şi respectarea drepturilor fundamentale este aşteptat cu încordare în Turcia. De el depinde continuarea negocierilor de aderare la UE. Totuşi, ţara a devenit eurosceptică. În 2013 s-a produs o răcire considerabilă a relaţiilor dintre Turcia şi UE. Mai ales intervenţia brutală a poliţiei împotriva protestatarilor din Istanbul, nemulţumiţi de proiectata transformare a Parcului Gazi, a produs iritare la Bruxelles. Comisia Europeană intenţiona să deschidă deja din iulie negocierile legate de capitolul 22 privind "politicile regionale şi coordonarea instrumentelor de structură politică", dar Olanda şi Germania s-au opus tocmai din cauza felului în care guvernul turc a reacţionat la demonstraţii.

JURNALUL NATIONAL

Papici dă foc Justiţiei. Procurorul DNA, autor de mijloace ilegale de anchetă, aruncă în aer şi dosarul "Referendum 2012", pornit de SRI

Metodele de anchetă marca "Papici" prezentate ieri de Jurnalul Naţional sunt devastatoare pentru credibilitatea dosarelor întocmite de şeful Secţiei I a DNA. Stenogramele care îl au ca protagonist pe procurorul Papici Lucian nu dezvăluie deloc vinovăţia "denunţătorului", procurorul Gheorghe Dumitru, prins în mecanismul infernal al unei anchete "dictate", ci sunt acuzatoare, în primul rând, pentru credibilitatea probelor puse la dispoziţia judecătorilor pentru a da sentinţe. Ele lovesc în soarta unor oameni, joacă la ruleta rusească libertatea lor şi decredibilizează Justiţia în ansamblu. Aici nu mai e vorba de procurorii Papici şi Botezan, "vedetele" anticorupţiei din România, ci de sistemul periculos, scăpat de sub orice control, care loveşte grav în principiile democraţiei.

Cozmin Guşă, audiat la DNA: Realitatea TV merge mai departe. Cei care ne fac probleme sunt din zona politică

Cozmin Guşă s-a prezentat, astăzi, la DNA în dosarul insolvenţei Realitatea Media. Procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirile aduse societăţii pe care o conduce, în calitate de administrator. "Procurorii prezumă că anumite documente ar fi nişte falsuri, dar vom demonstra că nu este aşa. Realitatea TV merge mai departe. Îl asigur pe Victor Ponta că nu vreau să intru în politică. Cei care ne fac probleme sunt din zona politică, cu cei doi exponenţi Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta", a declarat Cozmin Guşă, la ieşirea din sediul DNA. La venirea la DNA, Guşă a spus că problemele sale sunt create de Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, nemulţumiţi de activitatea Realitatea TV şi dorind să o bage în faliment. Întrebat de ce nu au fost plătite salariile la Realitatea TV, Guşă a spus că sunt probleme mari de recuperare a banilor din piaţă şi de la stat, dar că situaţia va fi reglată.

NATIONAL

Dan Pascariu, demis de la carma TAROM, dupa dezvaluirile din "National"

Zilele lui Pan Pascariu la sefia TAROM sunt numarate. Potrivit unor surse guvernamentale, in urma dezvaluirilor din "National", Pascariu va fi demis, luni, de la conducerea companiei aeriene de stat. Tinut in brate de de Serviciul de Informatii Externe, Dan Pascariu a stiut sa se descurce si, de pe vremea cand conducea Bancorex, s-a "orientat" acordand credite unor afaceristi si politicieni influenti (Adriean Videanu, Sorin Dan, Vitali "Usturoi" etc.), banii nefiind returnati niciodata. Acuzat de fals intelectual, Pascariu a fost deferit justitiei, dar, ulterior, dosarul sau a "disparut", iar cazul a fost inchis. Printre "realizarile" sale, dezvaluite de "National", se mai numara si managementul unor firme falimentare (asta l-o fi recomandat ca sef la TAROM?) , dar si faptul ca nu si-a declarat intreaga avere. Sigur, ar mai fi de amintit si accidentul din decembrie 2001, cand Pascariu a intrat in plin cu BMW-ul saiu intr-un Tico ce rula regulamentar.

Radu Stroe, clona lui Dragnea de la DNA

Odata cu trimiterea sa in judecata, procurorii anticoruptie l-au bifat si pe Liviu Dragnea de pe lista de prioritati. Asa ca acum se pot ocupa linistiti de jumatatea in oglinda a dosarului "Referendumul", in care sunt implicati mai multi lideri liberali. Iar daca Teodor Atanasiu si Dumitru Samson, fiul fostului ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, sunt deja urmariti penal si se indreapta vertiginos spre trimiterea in judecata, din spate vine tare si Radu Stroe. Cel care joaca practic rolul in varianta liberala al lui Dragnea, actualul ministru de Interne fiind chiar suspectat ca a vrut sa castige intrecerea stahanovista cu fruntasul pesedist la raportarea "umflata" a numarului de alegatori.

Ce se ascunde in spatele demisiei vicepresedintelui ASF, Daniel Tudor

Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Daniel Tudor, si-a anuntat demisia din functie. Oficial, el a invocat motive personale si o posibila incompatibilitate. Neoficial, el a fost "demisionat" de gruparea Rusanu-Chitoiu din PNL. Ordonanta de guvern privind reducerea numarului membrilor conducerii ASF - ceruta, chipurile, de FMI - a fost conceputa in asa fel incat Daniel Tudor sa nu poata fi validat. Motivul? Incompatibilitatea nu cu statutul de parlamentar al sotiei sale, senatoarea Doina Tudor, ci chiar cu seful ASF, Dan Radu Rusanu, care, se pare ca nu-l prea suporta.

Congresul american a votat prelungirea crizei din SUA

Decizia Congresului SUA in privinta bugetului federal si a pragului de indatorare a declansat un val de entuziasm la Washington si pe pietele internationale, dar analistii avertizeaza ca, de fapt, nu s-a luat nicio masura concreta pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata. Congresmenii au adoptat decizia de a ridica pragul de indatorare al SUA, in urmatoarele patru luni (termen - 7 februarie 2014), fara insa a decide si care sa fie acel prag. De asemenea, alesii au decis formarea unei comisii pentru negocierea bugetului (pana pe 15 ianuarie 2014). Acesta depinde insa de pragul de indatorare, astfel ca, de fapt, cu tot entuziasmul artificial (tipic american, de altfel) creat de aceste asa-zise masuri, practic, Congresul SUA nu a decis nimic concret.

PUTEREA

Băsescu şi Isărescu s-au întâlnit cu Vicontele Davignon, lider al grupului Bilderberg

Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma şi-a sărbătorit 20 de ani de existenţă printr-o festivitate care a avut loc la Banca Naţională a României, preşedintele asociaţiei fiind chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, membru al Clubului de la Roma. Printre personalităţile invitate la celebrare este şi vicontele Étienne Davignon, fost preşedinte al comitetului de conducere al grupului Bilderberg, un organism internaţional care a fost fondat în 1954 şi al cărui scop (conform paginii sale oficiale pe internet) ar fi promovarea dialogului dintre Europa şi America de Nord prin conferinţe anuale la care participă lideri politici şi experţi din industrie, finanţe şi lumea academică. Davignon a sosit încă de miercuri în România, iar joi dimineaţă a avut o întâlnire şi cu preşedintele României, Traian Băsescu. În timpul zilei a participat la evenimentul organizat la BNR de Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma, dar erau anunţate şi întâlniri private, printre care şi una cu Mugur Isărescu.

Statul schimbă strategia pentru Cupru Min

După eşuarea privatizării CFR Marfă, guvernanţii par să sufle, momentan, şi în iaurt. Acest fapt este ilustrat de decizia modificării strategiei de atragere a investitorilor la Cupru Min, deşi licitaţia organizată de Ministerul Economiei în acest sens se află în ultima fază. Procedura de atragere de investiţii la Cupru Min trebuie reanalizată, întrucât ce s-a făcut până acum pare negocierea unui contract de vânzare-cumpărare, au declarat surse oficiale, citate de Agerpres. "Toată procedura de până acum de la Cupru Min, deşi este numită «de atragere a investiţiilor», pare să fie de fapt negocierea unui contract de vânzare-cumpărare a resurselor de cupru. Din acest motiv s-a început o analiză a întregului proces", au precizat sursele.

ROMANIA LIBERA

Miza scandalului Chevron de la Vaslui: un teren concesionat americanilor pe care Biserica Ortodoxă îl vrea înapoi

Coordonatorul campaniei anti-Chevron este protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu, prezent şi ieri la Pungeşti. "De doi ani noi încercăm să arătăm oamenilor din toată Moldova cât de toxice sunt gazele de şist. Am mers peste tot, împreună cu colegii mei preoţii, ne-am documentat şi am pus filme în toate satele", a precizat Vasile Lăiu. Secretarul Primăriei Pungeşti, Constantin Chiriac, spune însă că miza reală a protopopul nu este siguranţa localnicilor ci terenul de 2,5 hectare pe care o mănăstire din zonă l-a dat în folosinţă către Chevron. "Acum vor să rezilieze contractul cu americanii, la cererea şefilor lor", a afirmat reprezentantul autorităţii locale. În legătură cu aceste acuzaţii, Vasile Lăiu ne-a declarat: "Este adevărat că o familie din Bucureşti a donat un teren mănăstirii, teren pe care, ulterior, cineva din mănăstire l-a donat Chevron. Cine a făcut asta va răspunde potrivit canoanelor bisericii, pentru că este ilegal". Aseară, sătenii, mobilizaţi de 20 de preoţi se pregăteau pentru un nou protest împotriva gazelor de şist.

Saga minelor de aur din Apuseni

Mari personalităţi istorice, precum Nicolae Iorga, Iuliu Haţieganu, Iuliu Hossu ori Nicolae Colan susţineau activitatea minerilor de pe Valea Arieşului. La Un Congres al ,,Astrei", ţinut la Abrud, în inima Ţării Moţilor, în perioada 10-12 septembrie 1938, în prezenţa marelui istoric Nicolae Iorga, a reputatului savant Iuliu Haţieganu, înalţii ierarhi ortodox Nicolae Colan, respectiv greco-catolic, Iuliu Hossu, dar şi alţi participanţi şi-au exprimat sprijinul pentru mineritul din Munţii Apuseni. Personalităţile care au ţinut să fie de faţă la acest congres şi-au propus: rezolvarea problemei moţilor, foşti proprietari de mine aurifere, deposedaţi prin diferite tertipuri de mai mari vremii. Raportul la acest congres a fost prezentat Ioan Popa-Zlatna, prefect al "Şoimilor carpatini", asociaţie înfiinţată în 1932. Rezumând conţinutul Raportului aflăm că "Traian a găsit minele din Munţii Apuseni exploatate din vechime de populaţia autohtonă, la care s-au adăugat colonişti dalmaţieni, în Zlatna şi Bucium, şi epiroţi la Roşia Montană.

Roşia Montană. PSD, PPDD şi PC au votat în şedinţă SECRETĂ în favoarea exploatării. Ce amendamente au adus proiectului Guvernului

Dezbaterile secrete din Comisia pentru Roşia Montană par să contureze o nouă majoritate parlamentară. UDMR a propus în cadrul dezbaterilor respingerea proiectului de lege. Propunerea nu a fost, însă, acceptată de PSD, PC şi PPDD care au strâns nouă voturi, contra celor şapte ale PNL şi UDMR, care au votat respingerea proiectului. Acest vot echivalează, practic, cu blocarea respingerii proiectului, iar acesta va fi doar amendat. Preşedintele comisiei, Darius Vâlcov (PSD) a anunţat că proiectul a fost schimbat total de către comisie, el arătând că a fost modificat inclusiv titlul şi că proiectul nu se mai referă la Roşia Montană, ci la exploatări auro-argintifere în general. Modificările operate de PSD sunt menite să evite situaţia ca proiectul să fie declarat neconstituţional, pe motiv că se referă la interesele unei singure firme. Vâlcov a spus că Acordul dintre Guvern şi RMGC a fost scos din proiectul de lege trimis de Guvern.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii încep să ieftinească creditele de consum de teamă că rămân fără clienţi. Topul băncilor în funcţie de dobânzile oferite

Cele mai ieftine credite de consum în lei afişează dobânzi efective de circa 10% pe an, dar deocamdată nicio bancă nu a avut curajul să arunce pe piaţă o ofertă cu un cost efectiv de o singură cifră. Creditele de consum s-au ieftinit în condi­ţiile în care bancherii au ajuns să se împrumute mai ieftin de pe piaţa monetară, fără să renunţe însă la marjele de câştig ridicate. Astfel, dacă în urmă cu un an puţine oferte coborau cu dobânzile sub 15% pe an, în prezent multe bănci au coborât cu costurile efective în zona 12-13% pe an, iar cele mai bune oferte au ajuns deja pe palierul de 10% pe an, arată datele agregate de portalul financiar conso.ro. De exemplu, Banca Transilvania îşi tentează clienţii care deţin un cont de salariu cu dobândă efectivă de 10,15% pe an, în timp ce Volksbank are în oferta standard un credit de consum cu un cost efectiv de 10,2% pe an.

Premierul Ponta confirmă că va efectua, săptămâna viitoare, o vizită în Statele Unite ale Americii

Premierul Victor Ponta a confirmat, joi seara, că va efectua, săptămâna viitoare, o vizită în Statele Unite ale Americii, arătând că aceasta a fost programată demult, dar a existat o perioadă incertă, din cauza crizei politice de la Washington. "Eu nu anunţ evenimentele externe decât la momentul la care stabilim cu partenerul respectiv. Vizita în Statele Unite era programată demult pentru săptămâna viitoare, pentru 22 octombrie, însă a fost o perioadă pusă sub semnul întrebării din cauza crizei politice de la Washington", a spus Ponta. El a adăugat că, odată cu încheierea acestei crize, vizita sa în SUA va avea loc săptămâna viitoare şi va avea un caracter politic şi economic.

Întrebări esenţiale despre gazele de şist: ce sunt, cum se extrag, ce chimicale sunt folosite, ce resurse are România şi câtă nevoie are de gazele neconvenţionale?

ZF listează zece întrebări în legătură cu gazele de şist, cea mai controversată potenţială resursă a României, răspunsurile fiind bazate pe informaţiile disponibile, pe declaraţiile oficialilor din domeniu şi ale companiei Chevron, singura deocamdată care s-a apucat oficial de lucrări de explorare pentru aceste gaze neconvenţionale. 1. Ce sunt gazele de şist? Gazele de şist sunt tot gaze obişnuite, dar sunt blocate în şisturi argiloase şi care sunt mai greu de exploatat faţă de gazele convenţionale. O altă diferenţă faţă de gazele normale, care sunt disponibile într-un mod mai concentrat, este faptul că de obicei gazele de şist sunt difuze, adică se întind pe o suprafaţă de teren mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb