REVISTA PRESEI 21.04.2011

Willy Homner
Revista Presei / 21 aprilie 2012

ADEVARUL

Lumea fuge de moneda unică, dar România îşi menţine ţinta pentru adoptarea ei

România îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro în anul 2015 şi intrarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb II în perioada 2013-2014, deşi state precum Bulgaria, Ungaria, Cehia şi Polonia au anunţat că îngheaţă orice astfel de plan până când uniunea monetară nu-şi va rezolva problemele structurale. De asemenea, România îşi propune reducerea deficitului structural sub 0,7% din Produsul Intern Brut până în anul 2014, potrivit Programului de convergenţă 2012, aprobat, miercuri, de Guvern, printr-un memorandum.

Preţuri de criză la Târgul Imobiliar

Expozanţii de la tIMOn marşează pe nevoia românilor de a avea o casă şi afişează reduceri sau facilităţi extravagante. Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn) a debutat cu cele mai mici preţuri înregistrate vreodată pe piaţa de locuinţe noi, cu reduceri de până la 50%. Mai mult, unii expozanţi au venit cu promoţii care altădată păreau incredibile: case la cheie cu preţuri sub 30.000 de euro. O comparaţie a preţurilor afişate în această ediţie a tIMOn şi cele din ediţia din toamna trecută arată că în doar câteva luni oferta a devenit mult mai bine adaptată la posibilităţile vizitatorilor. Dacă în octombrie 2011 preţul minim promovat la tIMOn era de 31.000 de euro, iar cel maxim de 1,9 milioane de euro, în acest an ofertele pornesc de la 25.000 de euro şi ajung la cel mult 750.000 de euro.

G20 se angajează să majoreze cu 430 de miliarde de dolari resursele FMI

Ţările bogate şi emergente din G20 s-au angajat vineri la Washington să majoreze resursele financiare ale Fondului Monetar Internaţional cu peste 430 de miliarde de dolari. "Există angajamente ferme de creştere a resurselor puse la dispoziţia FMI cu mai mult de 430 de miliarde dolari", au declarat miniştrii de finanţe ai grupului într-un comunicat publicat la sfârşitul unei reuniuni la Washington. Într-un comunicat separat, citat de AFP, FMI anunţă repartizarea acestor angajamente, dintre care cele mai importante sunt de 150 de miliarde de euro de la zona euro, 60 miliarde de dolari de la Japonia şi 72 miliarde de dolari de la China, Rusia şi alte ţări neprecizate.

Putin, deţinător de acţiuni în valoare de circa 70 de miliarde de dolari

În mod oficial, potrivit declaraţiei de avere făcută cu ocazia alegerilor prezidenţiale de la finele anului trecut, Vladimir Putin are, oficial, o avere de 179.612 dolari. În mod neoficial însă, acesta ar putea deţine acţiuni care valorează aproximativ 70 de miliarde de dolari. Informaţia publicată de The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ), o asociaţie neguvernamentală cu sediul în Londra, preluată ulterior de portalul de ştiri şi informaţii financiare Businessinsider, se bazează pe ancheta şi declaraţiile făcute de unul dintre analiştii politici locali, Stanislav Belkovsky, care la rândul său a realizat un studiu propriu pe această temă, printre reprezentanţii mediului de business din Rusia. "Estimările mele se bazează pe informaţii obţinute de la oamenii apropiaţi respectivelor companii, cărora evident că nu le pot da numele" a declarat Belkovsky, citat de Businessinsider.

Încrederea în economia germană în creştere pentru a şasea lună consecutiv

Sentimentul companiilor germane cu privire la climatul economic continuă să se îmbunătăţească, şi chiar într-un ritm mai rapid decât estimările economiştilor. Indicele Ifo, calculat de institutul de studii economice IFO cu sediul în Munchen, şi care reflectă percepţia reprezentanţilor companiilor cu privire la situaţia mediului de business, a crescut în aprilie până la nivelul de 109,9 puncte, de la 109,8 puncte în martie, atingând astfel cel mai ridicat nivel din iulie 2011 până în prezent. Evoluţia indicelui, care reflectă perspectiva a circa 7.000 de companii germane, este cu atât mai spectaculoasă cu cât pieţele şi analiştii luaseră în calcul o scădere a acestuia până la nivelul de 109,5 puncte, potrivit unui sondaj realizat de Reuters.

Fosta şefă de la "Restituirea Proprietăţilor", o avere nejustificată de peste 150.000 de euro

Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, nu poate justifica 627.105 de lei (152.635 de euro) din averea sa, reiese dintr-un comunicat remis de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). În urma evaluărilor făcute de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate s-a constatat existenţa unei diferenţe semnificative ,în valoare de 627.105 de lei (152.634,99 de euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către Dumitrean în perioada exercitării divereselor funcţii din instituţiile statului. Mai mult inspectorii au realizat că Dumitrean a fost incompatibilă cu funcţiile sale din ultimii ani. Crinuţa Dumitrean conducea instituţii ale statului şi era administrator la o firmă privată.

Goldman Sachs: pe termen lung, acţiunile sunt mai bune decât obligaţiunile

Abby Cohen, responsabilă cu strategia de investiţii în cadrul departamentului de profil din Statele Unite, al Goldman Sachs, spune că acţiunile vor aduce randamente mai bune decât obligaţiunile pe termen mediu şi lung. Şi asta pentru că marile companii vor beneficia de creşterea pieţelor emergente. Situaţia actuală este similară celei din anii 1958-1959, când investitorii erau preocupaţi de perspectivele economiei reale, iar randamentele aduse de acţiuni le depăşeau pe cele aduse de instrumentele financiare cu venit fix, spune Abby Joseph.

Cezar Preda: USL nu vrea ca propria moţiune să fie adoptată

Deputatul PDL Cezar Preda susţine, că Opoziţia nu vrea ca propria moţiune de cenzură să fie adoptată, el precizând că este o chestiune ce ţine mai mult de verificarea unei majorităţi existente, notează RFI. "Nu cred că-şi doreşte să treacă Opoziţia această moţiune, pentru că nu văd ce-ar putea aduce României, instituţiei parlamentare, instituţiei Guvernului o moţiune care trece, în condiţiile în care într-o lună de zile ai alegeri şi-n trei luni de zile ai alegeri parlamentare. Mi se pare o chestiune ce ţine mai mult de verificarea unei majorităţi existente", a declarat deputatul PDL. Liderul PDL Buzău remarcă pe de altă parte faptul că Senatul nu mai funcţionează, chiar dacă Opoziţia a preluat majoritatea, pentru că nu va exista cvorum.

EVENIMENTUL ZILEI

Harta celor mai încinse meciuri uninominale de la localele din vară

Evenimentul zilei vă prezintă locurile celor mai fierbinţi bătălii electorale uninominale din vara acestui an. Noutatea alegerilor locale din acest an este aceea că primarul va fi ales dintr-un singur tur, pe criteriul "cine are cele mai multe voturi acela ia mandatul". Din acest motiv, prima şansă o are, desigur, cel mai bine plasat în preferinţele alegătorilor, chiar dacă nu deţine majoritatea absolută. Mai mult, este avantajat candidatul care deţine deja funcţia de primar/preşedinte de consiliu judeţean. Consecinţa este că surprizele în privinţa câştigătorilor vor fi minime: fiecare îşi va păstra poziţiile. În acest context, cel mai important meci uninominal va fi la Bucureşti, între "independentul - USL" Sorin Oprescu şi democrat-liberalul Silviu Prigoană. Competiţia nu va fi una de infarct dat fiind că edilul general al Capitalei porneşte cu prima şansă. Dar va fi bătălia cu cea mai mare vizibilitate.

MRU, încredere în creştere

Sondaj CSOP: Mihai Răzvan Ungureanu a câştigat trei procente în încrederea românilor în timp ce Victor Ponta a rămas la acelaşi nivel. Primul-ministru l-a egalat pe Victor Ponta la capitolul încredere, amândoi beneficiind de o cotă de 23%. Personalitatea în care românii au însă cea mai mare încredere rămâne guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: 26%. Candidatul Opoziţiei la viitoarele alegeri prezidenţiale, liberalul Crin Antonescu a crescut la 22%. În sondajul CSOP precedent, din luna februarie, Ponta era pe primul loc, cu 22% "multă şi foarte multă încredere", urmat, la egalitate, de Ungureanu şi de Antonescu, cu 20%. Primarul în exerciţiu al Capitalei, Sorin Oprescu a fost ajuns din urmă de Dan Diaconescu, preşedintele Partidului Poporului şi unul dintre posibilii adversari. Ambii au o cotă de încredere de 19%. Preşedintele Traian Băsescu este staţionar în preferinţele românilor: 17%. Dintre liderii PDL, cel mai bine este clasat europarlamentarul Theodor Stolojan, cu 16%.

Miracolul Duster: lider european după doar doi ani de la lansare

O analiză a companiei de studii de piaţă şi consultanţă JATO Dynamics arată că modelul Duster a fost, în 2011, cel mai bine vândut SUV cu dimensiuni reduse de pe piaţa europeană. Segmentul SUV-urilor compacte şi al crossoverelor se află în acest moment în vârful preferinţelor clienţilor europeni. Conform analiştilor JATO, această clasă de vehicule a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere (+43,3%) prin comparaţie cu celelalte segmente de piaţă. Astfel, în timp ce în 2010 erau comercializate în Europa 160.280 de astfel de maşini, anul trecut numărul acestora a ajuns la 229.726.

SUPER-LOVITURĂ: RCS&RDS a scos din grilă Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV. 1 milion de oameni sunt afectaţi

Din cauza neînţelegerilor pe care le are cu Antena Group, operatorul de cablu a scos din grila de programe Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV. Afectaţi sunt abonaţii din reţeaua DTH (cei care au platforme digitale). Peste un milion de abonaţi sunt afectaţi de această decizie a operatorului de cablu. "RCS & RDS consideră Antena Group integral responsabilă pentru privarea abonaţilor Digi TV prin satelit de posibilitatea de a urmări Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV", se arată în comunicatul companiei. Operatorul de cablu a motivat această decizie prin faptul că Antena Group a cerut suma de 7 milioane de euro pentru difuzarea acestor canale.

Invenţia unui român A UIMIT Europa. România ar economisi anual 1 MILIARD DE EURO. Japonezii şi Airbus vor patentul

Profesorul ieşean Paul Bârsănescu a inventat un sistem de cântărire electronică a camioanelor aflate în trafic şi transmiterea datelor prin GPS. Camioanele supraîncărcate uzează cel mai tare drumurile, fiind principala problemă în toată lumea. Un ieşean a inventat GPS-ul cu cântar: un dispozitiv care îmbină două tehnologii folosite la camioanele care transportă marfă şi care, dacă s-ar aplica, ar rezolva, parţial, problema uzurii drumurilor. Prof.dr.ing Paul Bârsănescu de la Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" din Iaşi a fost premiat la Concursul de inovaţii Network of Automotive Excellence (NoAE). E primul român care participă la una dintre cele mai titrate competiţii de inventivă din lume.

Africa "stă" pe o mare secretă

Oameni de ştiinţă britanici susţin că binecunoscutul "continent uscat" ascunde un rezervor uriaş de ape subterane. Volumul total al apelor de sub pământ este de 100 de ori mai mare decât cel de la suprafaţă, spun cercetătorii de la Londra. Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Londra şi de la Institutul Britanic pentru Geologie, a fost publicat de revista Environmental Research Letters. În Africa, mai mult de 300 de milioane de oameni n-au apă potabilă. Cererea de apă va fi din ce în ce mai mare, în deceniile următoare, din cauza creşterii populaţiei şi a irigaţiilor necesare în agricultură. Râurile şi lacurile sunt afectate de seceta sau inundaţiile din cursul anului, punând sub semnul întrebării rezervele existente la un moment dat. În prezent, doar 5% din terenul arabil din Africa este irigat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb