Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut, în noiembrie, cu 491 milioane de euro faţă de octombrie, la nivelul record de 32,8 miliarde euro, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a realizat o emisiune de 1,3 miliarde de euro, potrivit băncii centrale. În cursul lunii noiembrie au fost înregistrate intrări de 2,615 miliarde de euro, reprezentând alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv cu sumele provenind din emisiunea de obligaţiuni de stat în valută de pe piaţa internă), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
Potrivit Mediafax, ieşirile au însumat 2,124 miliarde de euro, reprezentând plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice interne şi externe directe şi garantate de stat (inclusiv cu sumele reprezentând rambursarea emisiunii de obligaţiuni de stat în valută de pe piaţa internă), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, şi altele.
Precedentul nivel record al rezervelor valutare ale BNR, de 32,579 miliarde de euro, a fost atins în luna septembrie, după ce România a primit tranşe de la FMI şi Comisia Europeană în sumă de peste două miliarde de euro.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia a crescut la 3,522 miliarde de euro, de la 3,223 miliarde de euro în octombrie. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost la finele lunii noiembrie de 36,322 miliarde euro, pes-te nivelul de 35,532 miliarde de euro înregistrat la 31 octombrie 2010.
Plăţile scadente în luna decembrie 2010 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 92,68 milioane euro.